# #

10 Οκτ 2015

Δείτε τις 18 χώρες με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στον κόσμο



«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε επενδύσεις», είναι αυτό που ακούμε συνέχεια τον τελευταίο καιρό ως λύση στην οικονομική κρίση και στην εκτόξευση της ανεργίας.

Οι πολυεθνικές δίνουν μεγάλη προσοχή στους φορολογικούς συντελεστές πριν καταστρώσουν την αναπτυξιακή τους στρατηγική και οι κυβερνήσεις συχνά ανταγωνίζονται η μία την άλλη μειώνοντας τους φόρους, για να προσελκύσουν οι χώρες τους όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις.

Η πρόσφατη έκθεση ανταγωνιστικότητας του «Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ» χρησιμοποιεί τον «συνολικό φορολογικό συντελεστή» που καθορίζεται ουσιαστικά από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μέτρο για το πόσο ανταγωνιστική είναι μια χώρα. Όσο μικρότερα τα ποσοστά, τόσο καλύτερα.

Και αυτό γίνεται ως εξής: Το συνολικό ποσό των φόρων είναι το άθροισμα των πέντε διαφορετικών τύπων φόρων και των εισφορών που καταβάλλονται και αφού συνυπολογιστούν οι εκπτώσεις και απαλλαγές: Κέρδος ή φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, κοινωνικές εισφορές και φόροι επί της εργασίας που καταβάλλονται από τον εργοδότη, φόροι περιουσίας, φόροι κύκλου εργασιών και άλλοι μικροί φόροι.

Έτσι περιλαμβάνει τον φόρο επί της εργασίας που εμπίπτει στον εργοδότη, αλλά όχι τον φόρο εισοδήματος που βαρύνει τον εργαζόμενο.

Αυτές είναι οι χώρες με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στον κόσμο..


18. Χονγκ Κονγκ: 22,8%. 
Η πόλη αυτή υπήρξε ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη στον κόσμο για τις επιχειρήσεις, με χαμηλό φορολογικό περιβάλλον που πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του 1960.



17. Μαυροβούνιο: 22,3%. 
Αυτό το μικροσκοπικό βαλκανικό κράτος έχει έναν εταιρικό φόρο εισοδήματος της τάξης του 9%, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.



16. Καναδάς: 21%. 
Η καναδική επαρχία της Μανιτόμπα έχει ένα εταιρικό φορολογικό συντελεστή 0% για τις μικρές επιχειρήσεις.



15. Καμπότζη: 21%. 
Η χώρα έχει ένα τεράστιο ποσό προσέλκυσης ξένων επενδύσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχει έναν πολύ χαμηλότερο συνολικό φορολογικό συντελεστή από τις περισσότερες ανεπτυγμένες γειτονικές της χώρες.



14. Ναμίμπια: 20,7%.
Η Ναμίμπια είναι μια από τις μόλις δύο αφρικανικές χώρες που υπάρχουν στη λίστα.



13. Αρμενία: 20,4%. 
Αν και η Αρμενία έχει ένα αρκετά απλό σύστημα, μαστίζεται από προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων.



12. Λουξεμβούργο: 20,2%. 
Το Λουξεμβούργο δέχθηκε πυρά στα τέλη του 2014, όταν οι δημοσιογράφοι-ερευνητές αποκάλυψαν την έκταση των ιδιωτικών φορολογικών ρυθμίσεων της χώρας με μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες.



11. Κροατία: 18,8%. 
Η χώρα έγινε ταυτόχρονα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μείωσε τους φόρους εισοδήματος κατά τη διάρκεια του 2013.



10. Σιγκαπούρη: 18,4%. 
Με τόσο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, πολλές εταιρείες από όλο τον κόσμο επιλέγουν τη Σιγκαπούρη ως βάση για τις ασιατικές επιχειρήσεις τους.



9. Γεωργία: 16,4%. 
Από το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, η Γεωργία είναι ένα από τα κράτη που είχαν ενστερνιστεί ένα χαμηλό φορολογικό μοντέλο, μειώνοντας επανειλημμένα τον αριθμό των φόρων και των συντελεστών της.



7. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ζάμπια: 14,8%.





6. Σαουδική Αραβία: 14.5%. 
Ο γίγαντας του πετρελαίου είναι σε θέση να κρατάει τους φόρους της για τις επιχειρήσεις εξαιρετικά χαμηλούς λόγω των τεράστια εισοδημάτων από τα πετροχημικά της, αν και μπορεί να υποφέρει εάν συνεχίσει να το κάνει, ενώ οι τιμές του πετρελαίου είναι εξαιρετικά χαμηλές.



5. Λεσόθο: 13,6%. 
Σε αντίθεση με πολλές από τις άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, το Λεσόθο είναι μία από τις φτωχότερες στον κόσμο και έχει το χαμηλότερο συνολικό φορολογικό συντελεστή από κάθε άλλη αφρικανική χώρα.

4. Μπαχρέιν: 13,5%. 
Η χώρα είναι λιγότερο πλούσια σε πετρέλαιο από ό, τι ορισμένες γειτονικές της.



3. Κουβέιτ: 12,8%. 
Πρόσφατα απέρριψε πρόταση από το ΔΝΤ για να εισαγάγει ένα φόρο επιχειρηματικού κέρδους για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλειμματός της.


2. Στη δεύτερη θέση το πλούσιο σε πετρέλαιο Κατάρ με φορολογία 11,3%.


1. Σκόπια: 7,4%. 
Η μοναδική χώρα με συντελεστή μικρότερο του 10% για τις επιχειρήσεις, αλλά το ΔΝΤ σημείωσε φέτος ότι το δημόσιο χρέος της έχει διπλασιαστεί από το 2008, εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτής της επιλογής.

http://kolakas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.