# #

30 Οκτ 2015

ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: Θα πληρώνουν και οι κληρονόμοι – Θα μας πετάνε έξω από τα σπίτια μας



Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τα «κόκκινα στεγαστικά δάνεια», με τα επιτελεία των τραπεζών να προσπαθούν να βρουν τρόπους διαχείρισής τους.
Στόχος τους, σε κάθε περίπτωση, είναι να περιορίσουν στο ελάχιστον τους πλειστηριασμούς, αντιπροτείνοντας λύσεις που και δεν θα αφήσουν τους δανειολήπτες χωρίς κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, αλλά θα εγγυώνται και την αποπληρωμή των δανείων, ακόμη και με... εναλλακτικές λύσεις.

Αναλυτικά τα 4 σέναρια προβλέπουν:


1) Ανταλλαγή με μικρότερης αξίας σπίτι: Στην πράξη, οι δανειολήπτες θα αποφεύγουν τον πλειστηριασμό και την έξωση με την υποχρέωση να μετακομίσουν σε σπίτι μικρότερης αξίας, εγκαταλείποντας αυτό πο αρχικά είχαν αγοράσει. Συμφωνώντας με την ανταλλαγή θα κερδίζουν τη διαγραφή του χρέους, ή έστω μέρους αυτού, ανάλογα με το ποσό του δανείου που έχουν ήδη αποπληρώσει και την αξία του νέου ακινήτου. «Κόλλημα» για την επιλογή αυτή δημιουργεί η υπαγωγή χιλιάδων δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη, καθώς θα απαιτηθούν ακόμη και πάνω από 10 χρόνια μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους.

2) Επέκταση του δανείου έως και τα 80 χρόνια: Επεκτείνοντας το δάνειο έως τα 80 έτη των δανειοληπτών, έναντι 75 που ισχύει σήμερα, εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι δόσεις των δανείων, ενώ θα αυξηθεί και η δυνατότητα των νέων σε ηλικία σήμερα δανειοληπτών για να τα αποπληρώσουν.

3) Ρήτρα κληρονομικότητας: Στην πράξη, η διάρκεια των δανείων επεκτείνεται σε τέτοιο βαθμό που θα πληρώνουν ακόμη και οι... κληρονόμοι. Το θετικό είναι ότι η λύση αυτή συνεπάγεται ακόμη μικρότερη δόση. Πρόκειται βέβαια για λύση που απαιτεί αρχικά τη σύμφωνη γνώμη των κληρονόμων, η οποίοι και θα κάνουν αποδοχή κληρονομιάς.

4) Ενοίκιο αντί δόσης...: Στην περίπτωση αυτή, τα σπίτια όσων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα περιέρχονται στην ιδιοκτησία των τραπεζών. Οι δανειολήπτες θα μπορούν ωστόσο να συνεχίσουν να ζουν σε αυτά, πληρώνοντας ενοίκιο στην τράπεζα.

http://www.crashonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.