# #

27 Οκτ 2015

Έκθεση «καταπέλτης» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφθορά των βουλευτών στην Ελλάδα


Iδιαίτερα αιχμηρά είναι τα συμπεράσματα έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη διαφθορά των βουλευτών και το σύστημα δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Η έκθεση τονίζει ότι η διαφθορά αν και είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η χώρα έχει λάβει μηδαμινά  μέτρα για τον περιορισμό της, ειδικά όσον αφορά στους βουλευτές.
«Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει κανόνες για την αποδοχή δώρων από τους βουλευτές και για τις σχέσεις τους με λομπίστες», αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει κανόνες για την ακεραιότητα των βουλευτών, ιδίως όσων είναι και υπουργοί.
«Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης να επανεξετάσει το σύστημα της ασυλίας και να ..
εξασφαλίσει ότι οι βουλευτές έχουν πλήρη επίγνωση των σημερινών και των μελλοντικών υποχρεώσεών τους, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προεκτάσεων των αδικημάτων δωροδοκίας», επισημαίνει η έκθεση.
Η Αθήνα καλείται, επίσης, να ενισχύσει τη διαφάνεια του «αδιαφανούς» νομοθετικού έργου, όπως με το να παρατείνει τον χρόνο για την δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων και των τροπολογιών, να θεσπίσει κανόνες για την αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στη βουλευτική ιδιότητα και τα ιδιωτικά συμφέροντα του βουλευτή, να ορίσει κυρώσεις για την εκμετάλλευση της εσωτερικής πληροφόρησης που έχουν οι βουλευτές σε ευρύ φάσμα θεμάτων, να είναι οι δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών προσβάσιμες στο κοινό εύκολα και για εύλογο χρονικό διάστημα κ.ά.
«Δεν υπάρχουν κανόνες για τις επαφές με τρίτα πρόσωπα που μπορεί να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των βουλευτών», αναφέρει η έκθεση.
Διαπιστώνει ότι αυτό αποτελεί «ταμπού» στη Ελλάδα από την πλευρά των πολιτικών ενώ επιχειρηματίες επιβεβαίωσαν μιλώντας στους συντάκτες της έκθεσης την ύπαρξη λόμπι στην Ελλάδα.
«Είναι σαφές ότι η έλλειψη οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου σε αυτό το ζήτημα δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ακεραιότητα των βουλευτών», προσθέτει.
Στο επίκεντρο και η δικαιοσύνη
Όσον αφορά στους δικαστές και στους εισαγγελείς, η έκθεση τονίζει ότι η συνολική λειτουργία του δικαστικού συστήματος θα πρέπει να γίνει πιο διαφανής και υπεύθυνη.
«Η κατάσταση των πλέον υψηλόβαθμων θέσεων στο δικαστήριο και στην υπηρεσία δίωξης πρέπει να βελτιωθεί δεδομένου ότι, για παράδειγμα, η μέθοδος επιλογής τους και η διάρκεια της θητείας τους δημιουργεί εξάρτηση απέναντι στην εκτελεστική εξουσία», αναφέρει η έκθεση.
«Το δικαστικό σύστημα πάσχει από σοβαρή συσσώρευση εκκρεμών υποθέσεων, που δημιουργούν κινδύνους άσκοπων παρεμβολών».
«Συνεπώς απαιτούνται επαρκείς εγγυήσεις κατά των καθυστερήσεων στο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας», λέει η έκθεση.
EurActiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.