# #

30 Ιουλ 2015

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ...Οι μέχρι τώρα, τοποθετήσεις!



Εσωκομματικό δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή και έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στο Σινέ Κεραμεικός το μεσημέρι της Πέμπτης. Σε τροχιά ξεκαθαρίσματος το κυβερνών κομμα, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό του, βρίσκεται στο κόκκινο.

Το OXI στο δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης και δεν σήμαινε NAI στη δραχή, είπε ο πρωθυπουργός. 

«Στο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια αντοχής του λαού, αλλά και της οικονομίας, αλλά προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό με βάση τα συμφέροντα του λαού» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως αισθάνεται υπερήφανος για το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατέψουμε τα συμφέροντα του λαού», ενώ τόνισε πως «θέσαμε το θέμα του χρέους, αποδείξαμε ότι δεν είναι βιώσιμο, αναδείξαμε το ελληνικό ζήτημα ως ευρωπαϊκό και παγκόσμιο».

«Επιλέξαμε τον δρόμο του δύσκολου συμβιβασμού γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Όποιος πιστεύει το αντίθετο να βγει να το πει ανοιχτά» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας ο Αλ.Τσίπρας τόνισε πως η έξοδος από το ευρώ χωρίς στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα οδηγούσε σε βαθιά υποτίμηση του νομίσματος, σκληρή λιτότητα για τον λαό και εν τέλει προσφυγή εκ νέου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη του νομίσματος.

«Το ερώτημα είναι αν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες» συνέχισε, δηλώνοντας πως «δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε απροστάτευτο τον λαό. Είμαστε αναγκασμένοι να αναλάβουμε το βάρος της συμφωνίας για να απεγκλωβίσουμε τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.


16:59
Μητρόπουλος: Διαπραγματευθήκαμε και ηττηθήκαμε
«Διαπραγματευθήκαμε, ηττηθήκαμε, φορτώσαμε την εφαρμογή ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου προγράμματος και τώρα πρέπει να δούμε τι κάνουμε» ανέφερε στην ομιλία του ο Αλέξης Μητρόπουλος τονίζοντας πως «έχουμε ηττηθεί» αφου δεν εισακούσθηκαν όσοι έλεγαν στην Π.Γ. ότι «θα ηττηθούμε»
 
Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αλ. Μητρόπουλος, πρότεινε να ανοιχτούν οι οργανώσεις, να ενταχθούν τα νέα ρεύματα ανθρώπων που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά να ακολουθήσουν ουσιαστικότερες διαδικασίες, ενώ δήλωσε αντίθετος σε διαδικασίες διώξεων και πειθαναγκασμού παράδοσης θέσεων.
 
Σημείωσε πως «αν δεν διαλύσουμε δύο αυταπάτες, δεν θα βρούμε τη ρότα μας»:
  • Η μία της πλειοψηφικής πλευράς, που θέλει να πιστεύει ότι είναι αριστερά εφαρμόζοντας ένα τέτοιο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.
  • Η δεύτερη των συντρόφων που διαφωνούν, ότι και να φύγουμε από το ευρώ θα μπορούμε να μην πληρώνουμε το χρέος.
16:47
Καραγιαννίδης: Η απεμπλοκή, ο σχεδιασμός και το συνέδριο, είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει συνθετικά
Διακρίνω στην ηγεσία μια δυσκολία να παραδεχθεί το προφανές: Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης είναι μια συντριπτική ήττα της βεβαιότητας ότι στην Ευρωζώνη κατοικοεδρεύει η δημοκρατία και η αλληλεγγύη.
 
Το να προσβάλλουμε ανθρώπους που έχουν δώσει τόσα χρόνια τις δυνάμεις τους, την ψυχική τους υγεία κτλ μιλώντας για κόμμα βαρίδι, δεν το δέχομαι. 
Δεν υπάρχουν τσάμπα μάγκες, ούτε προδότες. Τους συντρόφους μου που έχουμε αγωνιστεί τόσα χρόνια, και αν ψήφισαν ΝΑΙ, δεν τους ξεχωρίζω από τη μία μέρα στην άλλη.
 
Σε περίπτωση που δεν δεχτούμε τώρα τη συμφωνία, έχουμε εναλλακτικό σχέδιο; Σε περίπτωση που σε έξι μήνες βρεθούμε στο ίδιο σημείο, θα έχουμε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο; Αυτό το σχέδιο είχες υποχρέωση να το έχεις ήδη. 
Στο συνέδριο που θα γίνει το Σεπτέμβριο να σκιαγραφήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο.
Δε γίνεται να κρεμάνε τα κανάλια το σύντροφο Βαρουφάκη και το κόμμα να μη βγάζει ανακοίνωση.
16:20
Σαπουνάς: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ήττα, μέρος της οποίας δεν.. ανατάσσεται
Ραγίζει η Ευρώπη; Απαντώ ευθέως, ασφαλώς και ραγίζει. Ραγίζει μέσα από τις αντιθέσεις της και μέσα από τα ραγίσματά της ξερνάει βαρβαρότητα. 
 
Τι ελέγχει η κυβέρνηση σήμερα; Ελέγχει τη ΓΓ Εσόδων, ελέγχει τις τράπεζες, ελέγχει τον Στουρνάρα; Βιώνουμε συνθήκες περιορισμένης κυριαρχίας. Και θέλουμε εμείς να κυβερνήσουμε σε τέτοιο πλαίσιο; 
 
Από αυτά πρέπει να απεγκλωβιστούμε. Ποια κυβέρνηση να μη χάσουμε, αν ισχύουν κατά ελάχιστο αυτά που είπαμε πριν; 
 
Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αυτήν την κατάσταση και να μην ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο.
16:19
Σβίγκου: Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη
Πορευτήκαμε με βεβαιότητες που διαψεύστηκαν:
 
1. Ότι μπορει η κυβέρνηση της αριστεράς να φέρει τα πάνω κάτω στον ευρωπαϊκό συσχετισμό
 
2. Ότι η συμμαχία με τις χώρες του νότου μπορεί να ανατρέψει τη λιτότητα
 
3. Ότι μια διαπραγματευση όπως αυτή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τελειώσει μια για πάντα το μνημόνιο
 
Γίνανε πολλά στη διαπραγμάτευση, στάση πληρωμών κτλ, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετά.
 
Υπάρχουν δύο κίνδυνοι:
 
1. Ο ένας κίνδυνος είναι να πούμε ότι υπάρχει κάπου ένα σχέδιο Β, αλλά δεν το εφαρμόζει η ηγεσία
 
2. Ο δεύτερος να πούμε ότι το μνημόνιο είναι διαχειρίσιμο και να προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε
 
Να δούμε πως θα απεγκλωβιστούμε από τα μνημονιακά δεσμά και να ανακτήσουμε τη λαϊκή κυριαρχία της χώρας.
 
Δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κοινό μας σπίτι.
 
Αν δε συνειδητοποιήσουμε ότι η ενότητα είναι απαραίτητη κανένα σχέδιο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.
16:10
Μανταδάκης: Να υπερασπίσουμε την ενότητα μέσα από τις διαφορετικές απόψεις
16:10
Τζόκας: Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση αν και όφειλε να υπάρχει - Η συμφωνία είναι προϊόν εκβιασμού και η στρατηγική μας επιλογή μας απέτυχε
Η συμφωνία είναι αναποτελεσματική, όπως εμμέσως πλην σαφώς λέει και ο πρόεδρος, και δύσολα εφαρμόσιμη. Αν δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση, θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση εξόδου στο άμεσο μέλλον, δύσκολο το εγχείρημα αλλά καλύτερο από την υπάρχουσα φυλακή. 
15:59
Πορτάλιου: Οδυνηρή ήττα που επισφραγίζεται με το τρίτο μνημόνιο - Η ηγεσία επιχειρεί να θέσει στο περιθώριο τις διαφορετικές απαντήσεις
15:57
Α. Ρήγος: Δεν είναι ώρα για καταμέτρηση ευθυνών - Στην πολιτική δεν υπάρχει πρόγραμμα μη διαχειρίσιμο
Την προσδοκία της διάσπασης καλλιεργούν ΜΜΕ αλλά και δικοί μας τηλεμαϊντανοί που δεν κατανούν ότι άλλο είναι ο εσωκομματικός διάλογος και άλλο ο δημόσιος λόγος που πρέπει να σέβεται την πλειοψηφία. Αδρανοποιημένα τα όργανα, ενώ τάσεις συσκέπτονται ως κόμμα μέσα στο κόμμα επί του πρακτέου. 
15:48
Αλμπάνης: Μεγάλη στρατηγική ήττα της κυβέρνησης που δεν εκτέλεσε το βασικό στόχο της εξόδου από το μνημόνιο
Στρατηγική ήττα και για το κόμμα, αποδείχθηκε ότι δεν είναι εφικτή η έξοδος από τη λιτότητα με την παραμονή στην ευρωζώνη. Αποδείχθηκε ότι ο αγώνας για τη λαϊκή απελευθέρωση έχει προϋπόθεση θυσίες από μία πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου. Πραγματικός ο εκβιασμός, θα μας διέλυαν όντως το τραοπεζικό σύστημα. Μπορείς να υπογράχεις μία συνθηκολόγηση, δεν σε υποχρεώνει τίποτα να εφαρμόσεις εσύ το περιεχόμενο του πραξικοπήματος. Πρέπει να σχεδιάσουμε την απεμπλοκή από αυτήν την κατάσταση το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση δεν είναι μέσο αλλά αυτοσκοπός για την Αριστερά. Να δώσουμε ευκαιρία σε κοινό βηματισμό, έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη για όλες τις απόφάσεις, μέχρι τότε όχι πειθαρχικές ποινές για τους βουλευτές μας. 
15:47
Μπαλαούρας: Οδυνηρή ήττα, σημαντικά λάθη θα μπορούσαμε πολύ νωρίτερα με τους δικούς μας όρους να είχαμε capital controls
15:37
Μπαλάφας: Το ερώτημα είναι αν μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες η Αριστερα
Αν σου δίνει την εμπιστοσύνη ο λαός πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό και να μη διευκολύνεις την παλινόρθωση των δυνάμεων της αντίδρασης. Το βασικό κριτήριο αν πορεύόμαστε καλώς είναι ο κόσμος, οι υποτελείς τάξεις οι οποίες δείχνουν στήριξη και κατανόηση. Οι αποφάσεις έλεγαν εκτός από «καμία θυσία για το ευρώ» και «καμία αυταπάτη για τη δραχμή».
15:25
Νταβανέλος: Απαιτώ από το Μαξίμου, να ασκήσει τη δύναμη που έχει για να τσακίσει το ρουλεμάν που επιτίθεται σε συντρόφους όπως ο Βαρουφάκης η Κωνσταντοπούλου κ.α.
Αυτή τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς τη φορτώνου σε εμάς, όπως στο παρελθόν έκαναν με τους σοσιαλδημοκράτες. Έτσι θέλουν να τσακίσουν το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εναλλακτική προβλεπόταν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με μέτρα όπως αυτά που περιγράφαμε στη Θεσσαλονίκη και με μονομερείς ενέργειες (υπό το σύνθημα «καμία θυσία για το ευρώ»). 
15:15
Ρινάλντι: Είναι η τελευταία φορά που μιλάω σε αυτό το όργανο αυτό - Το κόμμα έρχεται να συσκεφθεί κατόπιν εορτής, δεν μπορώ να υποστηρίζω αυτήν την πορεία όντας στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος
15:07
Θεωνάς: Η ΚΕ έπρεπε να συγκληθεί αρκετά νωρίτερα - Η συμφωνία εγείρει ζητήματα εθνικής ανεξαρτησίας
Δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η ελληνική αντιπροσωπεί και ο πρωθυπουργός έδωσαν ένα σπουδαίο αγώνα ανεξάρτητα από το ότι δεν κατάφεραν να έχουν το αποτέλεσμα που ήθελαν οι ίδιοι και ο ελληνικός λαός. Η μικρή Ελλάδα με τον αγώνα αυτό έγινε παράγοντας στήριξης των λαϊκών κινημάτων στη Νότια Ευρώπη και όχι μόνο.
14:59
Λάμπρου: Να μη μετατραπεί η συνθηκολόγηση σε πολιτική μας, να μην ακολουθήσουμε την λογική του μονοδρόμου όπως οι αντίπαλοί μας
Πράγματι δεν είχαμε την πρόταση της εξόδου ή κάποιας εναλλακτικής αλλά στην πρότασή μας επίσης δεν υπήρχε το τρίτο μνημόνιο. Δεν πρέπει να αποδράσουμε από τις ιστορικές μας ευθύνες αλλά ούτε και από τις ιδέες και το πρόγραμμα της Αριστεράς. Έκτακτο συνέδριο με ευκαιρία στην ενότητα και τη σύνθεση, δεν είμαι υπέρ ούτε ενός διαρκούς συνεδρίου στις επόμενες ημέρες με σφραγίδα στο διχασμό ούτε υπέρ ενός δημοψηφίσματος το οποίο δεν δίνει καμία δυνατότητα στη σύνθεση. 
14:56
Ρήγας: Οι βεβαιότητές μας δεν πάταγαν στα πραγματικά επίδικα της Ευρώπης, για την απειλή του Grexit ήταν ήδη προετοιμασμένοι οι αντίπαλοι
Έγιναν ρωγμές στην Ευρώπη. Λάθος η αντίληψη ότι έπρεπε να είχαμε αφήσει τα κόμματα του παλιού συστήματος να αναλάβουν τη διαπραγμάτευση και να μην αναλαμβάναμε την ευθύνη στα δύσκολα. Δεν πρέπει να αφήσετε την προσπάθεια, το μήνυμα της κοινωνίας.
14:50
Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
http://www.thepressproject.gr/article/79743/Sto-kokkino-i-antiparathesi-ston-SURIZA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.