# #

11 Μαΐ 2015

Στάνφορντ...«Εξαφανίσαμε τον καρκίνο» με μία ένεση!

Η έρευνα ήδη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους επιστήμονες...
Μια νέα ένεση με αντισώματα θα μπορούσε να «εξαφανίσει ακόμη και τον προχωρημένο καρκίνο», αντιμετωπίζοντας τους όγκους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η έρευνα ήδη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους επιστήμονες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι στο άμεσο μέλλον το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος θα μπορούσε να εκπαιδευτεί για να εξουδετερώσει το μελάνωμα, τον καρκίνο του παγκρέατος, του μαστού και του..
πνεύμονα.
Η ερευνητική ομάδα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πιστεύει ότι τα αντισώματα θα εξαφανίσουν και τους πρωτογενείς όγκους, αλλά και τις απομακρυσμένες μεταστάσεις που έχουν εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Ο καθηγητής Edgar Engleman, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η ισχύς του εμβολίου είναι εντυπωσιακή. Είδαμε με τα μάτια μας την εκρίζωση του όγκου!».

Κυνηγούν και τις μεταστάσεις
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νέα θεραπεία δεν εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνων, αλλά μπορεί να στοχεύσει ένα ευρύ φάσμα καρκινικών όγκων. Η διαδικασία βασίζεται στον μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα ζώα για να απορρίψουν τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, είπαν οι ερευνητές. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, τα αντισώματα - μόρια που ανιχνεύουν ξένες ουσίες στο σώμα - ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα αντισώματα δεσμεύονται στις πρωτεΐνες του ξένου ιστό - σε αυτή την περίπτωση του όγκου - και ενεργοποιούν τα κύτταρα Τ, που λειτουργούν σαν την ομάδα κρούσης του ανοσοποιητικού. Όταν τα Τ-κύτταρα έρχονται σε επαφή με τον «ανεπιθύμητο» ιστό, του επιτίθενται και τον καταστρέφουν. Οι ερευνητές απομόνωσαν τα αντισώματα από ποντίκια που είχαν αντίσταση στους καρκίνους.
Στη συνέχεια έβαλαν αυτά τα αντισώματα, σε συνδυασμό με τις χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τα δενδριτικά κύτταρα, σε ποντίκια με τη νόσο. Τα ποντίκια ανέπτυξαν μια ανοσολογική απόκριση και παρέμειναν χωρίς καρκίνο για περισσότερο από ένα χρόνο. Όταν πλέον τα Τ-κύτταρα αναγνώρισαν τον καρκινικό ιστό, όχι μόνο πολλαπλασιάστηκαν και επιτέθηκαν στον όγκο, αλλάκυνήγησαν όλα τα μεταστατικά κύτταρα στο υπόλοιπο σώμα!

«Θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε κάθε καρκίνο»
Ο Δρ Yaron Carmi, ο επικεφαλής συγγραφέας, ανακάλυψε ότι δύο αντισώματα και τα δενδριτικά κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη των όγκων. «Μέσα σε λίγες ώρες μετά την ένεση, αυτά τα καρκινικά κύτταρα ήταν ήδη επικαλυμμένα με αντισώματα», είπε. «Τα Τ-κύτταρα είναι οι σφαίρες του ανοσοποιητικού, αλλά στο σύστημά αυτό, τα αντισώματα ξεκινούν όλη τη διαδικασία», είπε ο καθηγητής Engleman. Με την προσθήκη χημικών ουσιών που ενθαρρύνει την ανάπτυξη των δενδριτικών κυττάρων στα αντισώματα, οι ερευνητές ήταν σε θέση να εξαλείψουν έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου - δύο μελανώματα, λέμφωμα, του μαστού, του πνεύμονα και του παγκρέατος.
«Ο Δρ Carmi ήταν σε θέση να αποδείξει ότι αυτή η συνδυαστική θεραπεία ήταν εξαιρετικά ισχυρή», δήλωσε ο καθηγητής Engleman. «Λίγο πολύ θα μπορούσαμε να εξαλείψουμε κάθε καρκίνο». Παρότι οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία σε ποντίκια, η δοκιμή με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα δείχνει ότι υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Ο ογκολόγος επίκουρος καθηγητής Holbrook Kohrt του Στάνφορντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, θεωρεί την νέα μελέτη «επαναστατική» και πιστεύει ότι η νέα θεραπευτική στρατηγική θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Επίσης πιστεύει ότι μια πτυχή της νέας τεχνικής είναι πιθανό να καταπολεμάει διάφορους τύπους όγκων. Πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλες κλινικές δοκιμές, η ανάπτυξή τους σε ένα θεραπευτικό φάρμακο θα πρέπει να είναι «αρκετά απλή».
«Ειλικρινά πιστεύω το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε αυτή τη νέα προσέγγιση στην κλινική», είπε ο καθηγητής Engleman. «Αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.