# #

1 Σεπ 2014

Πούτιν προς Μπαρόσο: «Εάν ήθελα θα ήμουν στο Κίεβο σε δύο εβδομάδες»!



Ένας εμβρόντητος Jose (διαβάζεται… Ζοζέ) Manuel Barroso ο απερχόμενος πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής του γραμμής τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin  να του «εξηγεί» στα… γαλλικά να μην είναι τόσο «σκληρός» απέναντι στη Ρωσία καθώς η απάντηση της Μόσχας θα είναι καταιγιστική.
Στην παρατήρηση του Barroso προς τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Ε.Ε. θα επιβάλλει νέες σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της στάσης της Μόσχας στην κρίση ο Putin του απάντησε:
«Εάν ήθελα να εισβάλλω στην Ουκρανία θα έφθανα στο Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες»,του είπε λιτά και ξεκάθαρα ο Putin αφήνοντας τον... Ζοζέ άφωνο (καθώς συνειδητοποίησε την ανυπαρξία της ευρωπαϊκής ισχύος) όπως αποκαλύπτει σήμερα η ιταλική εφημερίδα "La Repubblica"
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε στις 29 Αυγούστου και στο επίσημο ανακοινωθέν της ευρωπαϊκής προεδρίας αναφέρεται:
«Ο πρόεδρος Barroso μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Putin σήμερα, σε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής εξέφρασε την τον προβληματισμό και την ανησυχία του με τις τρέχουσες εξελίξεις και την κατάσταση στην Α. Ουκρανία.
Αυτές, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες που κάνει η Ε.Ε. για να εξευρεθεί μια διπλωματική και ρεαλιστική λύση στην υπόθεση αλλά και σε θέματα όπως η εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας AA/DCFTA (Association Agreement/Deep and Comprehensive Free Trade Agreement) και οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Η AA/DCFTA αφορά τις εμπορικές σχέσεις Ουκρανίας και Ε.Ε. κάτι που αποτελεί τον προθάλαμο για την είσοδο της χώρας αυτής στην Ε.Ε. αλλά φαίνεται πως σε μια τέτοια προοπτική ο Putinεξήγησε πως θα μπορούσε να φτάσει στο Κίεβο σε δύο εβδομάδες, το πολύ.
Να σημειωθεί πως ο Barroso είναι από τους «σκληρούς» της Ε.Ε. σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στη Ρωσία.
«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πολύ σκληρά και ξεκάθαρα μέτρα» αλλά παραμένουμε ανοικτοί στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. «Βρισκόμαστε σε μια πολύ δραματική κατάσταση»επεσήμανε μετά τη συνάντησή του με τον ουκρανό πρόεδρο πριν από δύο ημέρες ο Barroso. .
«Θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου θα φθάναμε στο σημείο χωρίς επιστροφή εάν η κλιμάκωση συνεχιζόταν» πρόσθεσε.
Μάλιστα η ηλεκτρονική έκδοση της Bild τη χαρακτηρίζει ως «απαίσια απειλή» και πως όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πληροφορηθούν για αυτή.
 Για να κάνουν τι βέβαια είναι το ερώτημα.
Μιλώντας ο Putin στον θρασύ δημοσιογράφο του BBC John Sweeney ο οποίος τον ρώτησε εάν μετανιώνει για τους θανάτους Ουκρανών, Ρώσων και Μαλαισιανών στην Ουκρανία (ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ 17 στους Ρώσους…)απάντησε:
«Η ευθύνη για την κατάσταση στην Α. Ουκρανία ανήκει στο Κίεβο το οποίο αρνείται να διαπραγματευθεί με τους ρωσόφωνους των περιοχών αυτών. Πολιτικές και ουσιαστικές.
Ποιος είναι ο λόγος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην συγκεκριμένη περιοχή; Και ποιος ήταν ο λόγος τι προκάλεσε την εξέγερση. Ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσεις μεγάλες πόλεις αλλά και χωρία και στοχεύουν με πυρά κατοικίες αμάχων.
Ο σκοπός των επιχειρήσεων των δυνάμεων των ρωσοφώνων είναι απλά να στερήσουν τη δυνατότητα από τους Ουκρανούς  να βομβαρδίζουν τους αμάχους στις πόλεις και τα χωριά.  Τίποτα άλλο.
Και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν προσμετρείται  από τις χώρες της Δύσης. Και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών και αυτό είναι που συζητήσαμε με τον κύριο Ποροσένκο».
http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.