# #

2 Μαΐ 2014

Είμαστε όλοι πίθηκοι........!!!!!!!!!!!


Τεράστιες διαστάσεις έχουν λάβει τις τελευταίες μέρες δύο περιστατικά ρατσισμού με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο επαγγελματικός αθλητισμός το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
Το πρώτο περιστατικό αφορά στον ιδιοκτήτη της ομάδας του ΝΒΑ των Los Angeles Clippers, Donald Sterling. Συγκεκριμένα, στις 25 Απριλίου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ΤΜΖ Sports συνομιλία του Sterling με την κατά 55 χρόνια νεότερη φίλη του V. Stiviano στην οποία, ανάμεσα σε άλλα, λέει να...
μη φέρνει μαύρους στα παιχνίδια των Clippers. Αφορμή για αυτό στάθηκε μια φωτογραφία που ανέβασε η Stiviano στο instagram παρέα με τον Magic Johnson. 
Πέρα από το ρατσιστικό των δηλώσεών του, το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι η ίδια η φιλενάδα του Sterling, στην οποία λέει να μη συναναστρέφεται δημόσια με μαύρους, είναι μισή Μεξικάνα και μισή Αφροαμερικάνα, ενώ η πλειοψηφία των παικτών της ομάδας των Clippers – όπως και όλων των ομάδων του ΝΒΑ – είναι μαύροι, δηλαδή o Sterling δηλώνει ξεκάθαρα ρατσιστής με ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντός του.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνομιλία απομαγνητοφωνημένη στο παρακάτω βίντεο. Έχει αρκετό ενδιαφέρον.



Τη στάση του Sterling καταδίκασαν αμέσως οι μεγαλύτεροι αστέρες του ΝΒΑ με δηλώσεις τους και μέσω twitter, ενώ η Ένωση Παικτών του ΝΒΑ ζήτησε την άμεση αποπομπή του Sterling από το πρωτάθλημα, αίτημα που ικανοποιήθηκε, αφού το ΝΒΑ τιμώρησε τον Sterling με πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και ισόβιο αποκλεισμό από όλα τα γήπεδα του ΝΒΑ. Ο κομισάριος της λίγκας είπε χαρακτηριστικά ότι “το ΝΒΑ είναι μεγαλύτερο από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη”.

Από τη μεριά τους, οι παίκτες των Clippers, στον κυριακάτικο αγώνα των playoffs με τους Golden State Warriors, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, πέταξαν τις φόρμες προπόνησης με το λογότυπο των Clippers στο κέντρο του γηπέδου και έκαναν ζέσταμα φορώντας τις φανέλες ανάποδα, ενώ απέχουν και από τις προπονήσεις της ομάδας.
Μάλιστα, επί του θέματος τοποθετήθηκε ακόμα και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος είπε πως “όταν αδαείς άνθρωποι θέλουν να διαφημίσουν την αδαημοσύνη τους δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα, απλά τους αφήνεις να μιλάνε”, προσθέτοντας ότι το εν λόγω περιστατικό καταδεικνύει πόσο πολύ η Αμερική συνεχίζει να παλεύει με την κληρονομιά της φυλής, της δουλείας και της διάκρισης. 
Το δεύτερο περιστατικό αφορά στην κίνηση ενός οπαδού της Βιγιαρεάλ, ο οποίος, στο ματς με τη Μπαρτσελόνα, πέταξε μια μπανάνα στον Ντάνι Άλβες ενώ ο δεύτερος ετοιμαζόταν να εκτελέσει ένα κόρνερ. Ο Άλβες, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, πήρε τη μπανάνα αδιάφορα, έφαγε μια μπουκιά και την πέταξε παραδίπλα, ενώ μετά το ματς είπε ότι η Ισπανία είναι οπισθοδρομική χώρα.
Η κίνηση του Άλβες πήρε γρήγορα παγκόσμιες διαστάσεις συμπαράστασης προς τον ποδοσφαιριστή με πρώτο και καλύτερο τον Νεϊμάρ που λίγη ώρα μετά το ματς ανέβασε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία με τον γιο του στην οποία τρώει μια μπανάνα, ενώ το ίδιο έκαναν κι άλλοι διάσημοι παίκτες και πλήθος χρηστών του διαδικτύου που ανεβάζουν καθημερινά παρόμοιες φωτογραφίες. Μάλιστα, στο twitter δημιουργήθηκε κι αντιρατσιστικό hashtag με το όνομα #weareallmonkeys στο οποίο συμμετείχε ακόμα και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον οπαδό που πέταξε τη μπανάνα αφαιρέθηκε το εισιτήριο διαρκείας και του επιβλήθηκε ισόβιος αποκλεισμός εισόδου στο γήπεδο της Βιγιαρεάλ.
Διαβάζοντας την είδηση για τον Άλβες, θυμήθηκα αμέσως τί συνέβη στον ημιτελικό Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, όταν ένας οπαδός του ΠΑΟΚ πέταξε μια μπανάνα στον παίκτη του Ολυμπιακού Σαλίνο. Τί συνέβη τότε; Η επίσημη θέση της διοίκησης του ΠΑΟΚ ήταν ότι οι οπαδοί είχαν πάει από νωρίς στο γήπεδο και είχαν πάρει μαζί τους μπανάνες για να φάνε. Μιλάμε για σουρεαλισμό, όχι μαλακίες.

Καλά κάνανε οι παίκτες του Παναθηναϊκού και βγάλανε ομαδική φωτογραφία που τρώνε μπανάνες για τον Άλβες αλλά δεν είδα να κάνουν κάτι παρόμοιο και για τον Σαλίνο. Μάλλον, επειδή δεν πήρε τη μπανάνα να τη φάει αλλά την πέταξε πίσω στις κερκίδες. Τουλάχιστον οι παίκτες του Παναθηναϊκού έκαναν αυτό. Άλλοι δεν έκαναν τίποτα.

Αναρωτιέμαι επίσης τί θα συνέβαινε αν κάποιος ιδιοκτήτης ομάδας μπάσκετ της Α1 είχε συμπεριφορά παρόμοια με εκείνη του Sterling. Ή μάλλον δεν αναρωτιέμαι. Ξέρω. Απολύτως τίποτα. Στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες είναι πάνω από τα πρωταθλήματα.
Βέβαια, όλα αυτά δεν πρέπει να μας προκαλούν καμιά εντύπωση. Σε μια χώρα με πρωθυπουργό που προεκλογικά δηλώνει ότι πρέπει να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας από τους μετανάστες, αργότερα λέει ότι έχουμε τόσους άνεργους όσους και μετανάστες, ενώ πρόσφατα κυκλοφορεί βίντεο με το δεξί του χέρι να συνομιλεί με τη Χρυσή Αυγή αλλά παρόλα αυτά εκλέγεται και παραμένει πρωθυπουργός, δε μπορείς να περιμένεις και πολλά πράγματα. Το πολύ-πολύ να είσαι ευχαριστημένος που δεν έχεις πέσει κι ο ίδιος θύμα ρατσισμού. Να ευχαριστείς που γεννήθηκες Έλληνας και λευκός.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο ρατσιστής οπαδός, ο Σαμαράς, ο Μπαλτάκος κι ο Κασιδιάρης. Το πρόβλημα είμαστε εμείς. Που τους ανεχόμαστε.

Αυτοί είναι απλά βαθιά αδαείς, αφού δε ξέρουν ότι είναι ίδιοι με τους μαύρους. Ότι έχουν κοινούς προγόνους με τους πιθήκους. Ότι είναι, όπως όλοι μας, πίθηκοι, αν όχι κάτι κατώτερο.
by To Skouliki Tom

(Aνήθικο δίδαγμα: Οι Clippers, η πιο αποτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης κρίσης που έζησε πότε η λίγκα και κατάφερε να βγει νικήτρια. Η μοίρα τελικά μας επιφυλάσσει γερές δόσεις ειρωνείας.)

Πάντως, στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges στηρίζουμε Miami Heat για το πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.