# #

12 Οκτ 2013

Ψυχή τε και σώματι παραδομένοι στην ακολασία του μαρκησίου!

Ο Γάλλος αριστοκράτης συγγραφέας που έδωσε το όνομά του στο σαδισμό και μίλησε απελευθερωμένα για το σεξ το 18ο αιώνα «πρωταγωνιστεί» στην καινούργια παράσταση των Opera Chaotique. Το δαιμόνιο δίδυμο των Tenorman και Voodoo Drummer μιλά στον Νίκο Βουλαλά για τις… ακόλαστες προθέσεις άλλης μιας χαοτικής παράστασης που ανεβαίνει από αυτήν την Τετάρτη 16/10 στο «Faust» και, φυσικά, θα ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Ξεκινώ με μια… άσεμνη ερώτηση. Ποιες είναι οι πιο «ενδιαφέρουσες» διαστροφές που έχετε ανακαλύψει στο έργο του μαρκήσιου ντε Σαντ;
 
Η πιο ενδιαφέρουσα διαστροφή είναι πώς συνδυάζει τη φιλοσοφία με το σεξ και πώς ρητορεύει δικαιολογώντας τις απόψεις του. Αν θέλετε, βέβαια, καλέστε μερικές φίλες σας και περνάμε στο μπουντουάρ μας για να...
εμβαθύνουμε! 

Γιατί ανεβάζετε μια παράσταση γι’ αυτόν το βλάσφημο άνθρωπο; 
Ο ίδιος μας το ζήτησε, καθώς κάναμε μια παράσταση μαζί στο άσυλο [σ.σ.: ο Ντε Σαντ ήταν κρατούμενος για πάνω από μία δεκαετία στο άσυλο Σαρεντόν] και μας δήλωσε πως τον ενδιαφέρει να ασχοληθούμε με τη ζωή του. Είναι μια προσωπικότητα αμφιλεγόμενη και μας ιντριγκάρει το ότι ο λόγος του ήταν μέχρι πρόσφατα λογοκριμένος. 

Ο Ντε Σαντ είναι από τους πιο παρεξηγημένους συγγραφείς/φιλοσόφους. Γιατί συμβαίνει αυτό; 
Πράγματι είναι πολύ παρεξηγημένος, και δικαιολογημένα ίσως για κάποιους, διότι είναι ακραίες οι απόψεις του, όχι μόνο για το σεξ αλλά και για το έγκλημα και τη σκληρότητα της φύσης. Όταν κάποιος σου παρουσιάζει το κακό ως φυσική επιλογή, τότε είναι πιθανό να τον μισήσεις, όπως μισήθηκε και πολεμήθηκε ο ίδιος, κυρίως από την εξουσία. 

Ενώ η ελληνική κοινωνία συντηρητικοποιείται τόσο σε πολιτικό όσο και σε ηθικό επίπεδο, εσείς ανεβάζετε Ντε Σαντ. Δεν ανησυχείτε μήπως σας την πέσει ο σκανδαλοθηρικός Τύπος; 
Ακριβώς τώρα είναι καιρός για Ντε Σαντ, λοιπόν. Το σεξ ήταν η αφορμή, το δόλωμα, ώστε να περάσει τα μηνύματά του, απόψεις βαθιά φιλοσοφημένες, με κοινωνικό υπόβαθρο, πολιτικές κι επαναστατικές. Αν προκαλέσουμε σκάνδαλο, ας μας την πέσουν. νομίζουμε όμως ότι ο σκανδαλοθηρικός Τύπος θα μας αγαπούσε αν έπαιρνε χαμπάρι την ύπαρξή μας! 

Θα αναδείξετε και άλλες πλευρές της φιλοσοφίας του Ντε Σαντ πέρα από τη σεξουαλική ελευθεριότητα; 
Αν και κατά βάθος είμαστε επιφανειακοί τύποι, θα μιλήσουμε και γι’ άλλες πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας κατά Ντε Σαντ. Αγγίζουμε τις απόψεις του για τη θρησκεία, τον έρωτα, το θάνατο, αλλά κυρίως περί της ερωτικής ελευθερίας. Ψυχή τε και σώματι παραδομένοι στην ακολασία του μαρκησίου! 

Πόσο επίκαιρος μπορεί να είναι ένας συγγραφέας του 18ου αιώνα; 

Είναι μερικά πράγματα που δεν αλλάζουν όσοι αιώνες κι αν περάσουν. Στην περίπτωση του Ντε Σαντ το ζητούμενο είναι πόσο κοντά μπορούμε να φτάσουμε στα γραπτά του! 

Με ποια άλλα πρόσωπα τον συνδυάζετε στην παράσταση και ποιες είναι οι συγγένειές του με αυτά; 
Τον εμπλέκουμε με τη Μαρία Μαγδαληνή, τη Ζαν ντ’ Αρκ, τον Σαίξπηρ, τον Ε.Α. Πο (Πόε όπως τον λέμε εμείς οι Έλληνες) και με άλλους τους οποίους δεν θα αναφέρουμε για να κρατήσουμε το μυστήριο. 

Ποια θεωρείτε ότι είναι η ιδανική μουσική επένδυση για τα γραπτά του Ντε Σαντ; 
Σίγουρα όχι μια σοπράνο με συνοδεία τσέλου. Αλλά με την προσθήκη ενός τενόρου πιανίστα κι ενός ντράμερ αγγίζει το ιδανικό! 

Έχετε πολύ καλή παρουσία στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι διαφορές στις αντιδράσεις ελληνικού και ξένου κοινού σε ένα θέαμα που μπορεί να είναι ακραίο και οριακό; Πέρυσι, ας πούμε, συνεργαστήκατε σε μια μουσική σκηνή με ονόματα του έντεχνου τραγουδιού: έδεσε μπροστά στο κοινό η συνεργασία; 
Οι αντιδράσεις είναι θετικές και στις δύο περιπτώσεις. Στο εξωτερικό οι θεατές είναι μεγαλύτεροι γνώστες του ιδιαίτερου ρεπερτορίου μας και δέχονται πιο εύκολα τέτοιου είδους τολμηρά εγχειρήματα, και στην Ελλάδα όμως έχουμε πολύ ένθερμη –έως ενθουσιώδη– υποδοχή πολλές φορές. Τώρα, το αν έδεσε η περσινή συνεργασία το γνωρίζουν όσοι μας είδαν. Εμείς πιστεύουμε πως πήγε καλά και είχε μεγάλο ενδιαφέρον. 

Έχετε στα σκαριά κάποιο project; Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί σας στο εξωτερικό; 

Το επόμενο project μας θα είναι η πρώτη μας δουλειά, την οποία ποτέ δεν παρουσιάσαμε, αλλά είναι νωρίς για να πούμε περισσότερα. Επόμενοι σταθμοί στο εξωτερικό είναι η Ιταλία, η Τουρκία, το Βερολίνο και άλλες πόλεις της Γερμανίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.