# #

17 Ιουλ 2013

Eldorado: Γιατί "βάζει στον πάγο" τα έργα στην Ελλάδα?



Η δυναμική που είχε αποκτήσει πριν από δύο χρόνια το εγχείρημα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων ελληνικού χρυσού έχει πλέον αποδυναμωθεί, καθώς την αδειοδότηση -το καλοκαίρι του 2011- του έργου εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στην Χαλκιδική διαδέχτηκε η περίοδος της... μηδενικής λύσης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς. 

Νέα έργα δηλαδή, δεν αδειοδοτήθηκαν, ενώ ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του μικρού κοιτάσματος χρυσού στο Κιλκίς ήταν ο μοναδικός που προκηρύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. 

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η χθεσινή ανακοίνωση του καναδικού ομίλου Eldorado Gold Corp. για αναστολή, έως το 2016, της έναρξης της παραγωγής των μεταλλείων σε Σκουριές και Πέραμα Έβρου. 

Προοίμιο αποεπένδυσης; 



Η πτώση της τιμής του χρυσού σε ποσοστό άνω του 25% από τις αρχές της χρονιάς αποτελεί την βασική αιτία για την οποία η Eldorado «πάγωσε» την ανάπτυξη των δύο projects που έχουν αποτελέσει «πεδίο μαχών» του αντάρτικου κατά της εξόρυξης του ορυκτού πλούτου. 

Επίσης, η εταιρεία βάζει στον «πάγο» την επέκταση του μεταλλείου στο Kisladag και την έναρξη λειτουργίας του έργου στο Certej της Ρουμανίας. 

Παρότι δηλαδή, η αναστολή των εργασιών σχετίζεται με την περικοπή του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας από 670 εκατ. δολάρια στα 430 εκατ. δολ., η μεγάλη χρονοτριβή ως προς την αδειοδοτική διαδικασία, που έχει δημιουργήσει κόπωση στους επενδυτές, συνέβαλε στην απόφαση της εταιρείας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αδειοδότηση του έργου χρυσού στο Πέραμα Έβρου απέχει όσο μία... υπογραφή υπουργού. Αδειοδότηση που αναμενόταν από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά δεν ήρθε ποτέ και αποτελεί μία ακόμη αιτία που οδήγησε την Eldorado να το παραπέμψει στις καλένδες. 

Ταυτόχρονα, η Μεταλλευτική Θράκης, που επιδιώκει να εξορύξει και να κατεργαστεί τον χρυσό στις Σάππες Ροδόπης δεν κατάφερε να λάβει έγκριση επενδυτικών όρων για την υλοποίηση ενός απλού γεωτρητικού προγράμματος. 

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, σημειώνουν χαρακτηριστικά στο Capital.gr ότι «έχουν κουραστεί λόγω της κρατικής ολιγωρίας – «την στιγμή που αναζητούνται επενδυτές εκτός Ελλάδας»- και του υποκινούμενου από πολιτικά κόμματα αντάρτικου κατά των επενδύσεων». 

“Η ανυπαρξία κοινωνικής ειρήνης αποθαρρύνει την όποια επενδυτική προσπάθεια. Και δεν είναι μακριά η στιγμή που κανένας δεν θα επιθυμεί να εμπλακεί με την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου» σημειώνουν. 

Όσον αφορά την πτωτική πορεία του χρυσού, από τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα, η αξία του συρρικνώθηκε άνω του 25%, από τις 1.700 μονάδες στις περίπου 1.300 μονάδες. 

Πάντως, το «πάγωμα» των projects «κλείνει» προσωρινά έναν πυρήνα αντιδράσεων που αποτελούσε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Και κατά μία ανάγνωση, αποδεικνύει ότι «ο πλούτος του λαού που είναι λεία των πολυεθνικών» δεν είναι τόσο μεγάλος εάν η τιμή του χρυσού κατρακυλήσει...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.