# #

12 Απρ 2013

Χαλκιδική: «Είμαστε ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί»


«Στις 3 τα ξημερώματα χτυπούσαν με σίδερα την πόρτα, πεταχτήκαμε από το κρεβάτι, φωνάξαμε «ποιος είναι» δεν απαντούσαν, έσπασαν την πόρτα είπαν «Αστυνομία» και πήραν τον σύζυγο μου με τις πυτζάμες. Τα παιδιά σε κατάσταση πανικού τσίριζαν. Τον έβαλαν σε ένα αμάξι και έφυγαν.»  
«Κοιμόμασταν. Δεν ξέραμε αν ήταν ξημέρωμα η βράδυ, αν όντως χτυπούσε η πόρτα , σηκωθήκαμε γρήγορα να δούμε τι συμβαίνει. Ξαφνικά ακούσαμε τη λέξη «Αστυνομία» και έσπασαν την πόρτα. Βρήκαν πρώτα τον σύζυγό μου ο οποίος σηκώθηκε πρώτος για να ανοίξει την πόρτα, τον γονάτισαν του έβαλαν χειροπέδες, η μικρή μου κόρη δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συμβαίνει. Ήταν πέντε άνδρες μαυροντυμένοι με όπλα, έδειχναν ότι ήταν έτοιμοι να πυροβολήσουν αν αντιστεκόμασταν. Ήθελα να δω το χαρτί της σύλληψης, δεν μου το έδειξαν. Το τηλέφωνο που είχα στα χέρια μου το πέταξαν. Δεν με αφήναν να πλησιάσω τον σύζυγό μου και ένας φυλούσε την κόρη μου μη τυχόν και φύγει και ειδοποιήσει το χωριό. Μας κρατούσαν σαν όμηρους μέσα στο σπίτι μας. Η τρομοκρατία σε όλο της το μεγαλείο».


Με αυτόν τον τρόπο που θυμίζει σκηνές αμερικάνικων αστυνομικών έργων, οι ειδικές δυνάμεις των ΟΠΚΕ  διέρρηξαν την Τετάρτη τα ξημερώματα δύο σπίτια και «απήγαγαν» δύο κατοίκους της Ιερισσού. 
Στη συνέχεια οι συγγενείς τους έμαθαν από τον κ. Δένδια ότι ο τρόπος αυτός ήταν...
ο πιο ενδεδειγμένος για την σύλληψή τους…. Οι συλληφθέντες  κάτοικοι δεν ήταν ούτε ύποπτοι φυγής, έχουν λευκό ποινικό μητρώο και όποτε τους ζητήθηκε δέχτηκαν να καταθέσουν. Είναι δύο από τους είκοσι κατοίκους που διώκονται για την επίθεση στις Σκουριές με «έωλες», όπως λένε οι δικηγόροι, κατηγορίες οι οποίες δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν.


Είναι μεσάνυχτα, οι καμπάνες χτυπούν ασταμάτητα για ακόμη μία φορά στην Ιερισσό. Οι κάτοικοι σε κατάσταση πανικού συγκεντρώνονται στο κέντρο του χωριού προσπαθώντας να ενημερωθούν για το που βρίσκονται οι συγχωριανοί τους. «Η δημοκρατία μάζεψε ότι κουρέλι είχε και έφυγε από το βασανισμένο αλλά ανυποχώρητο χωριό μου. Δεν άντεξε το βάρος από τις αναίτια σπασμένες πόρτες ούτε τον τρόμο στα μάτια των παιδιών. Η Δημοκρατία έφυγε. Την έδιωξε το τρομοκρατικό κράτος του Δένδια.» γράφει τα μεσάνυχτα στον λογαριασμό της στο fb η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και από την στιγμή εκείνη οι κάτοικοι δηλώνουν απερίφραστα ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Έναν πόλεμο που τον ξεκίνησε η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα μιας εταιρείας, με κάθε κόστος, με την ουσιαστική διάλυση κάθε έννοιας νομικού πολιτισμού και δικαίου.






"Είμαστε αποφασισμένοι να διώξουμε την εταιρεία με κάθε κόστος"
Η 62 χρονη Ράνια Βερβερίδου φωνάζει συνθήματα αλληλεγγύης έξω από το δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου όπου έχουν μαζευτεί κάτοικοι απ`όλα τα χωριά περιμένοντας τους δύο συλληφθέντες να περάσουν από τον εισαγγελέα. Στην πορεία στις Σκουριές στις 21 Οκτωβρίου δύο αστυνομικοί την είχαν αναγκάσει να γονατίσει και στη συνέχεια την χτύπησαν με τις μπότες τους στα πέλματα των ποδιών της. Για ένα μεγάλο διάστημα η κ. Βερβερίδου κυκλοφορούσε με καροτσάκι λόγω κακώσεων στην φτέρνα, στη κνήμη και στα νεύρα του ποδιού.  Και τότε , όπως και σε άλλες παρόμοιες διαδηλώσεις, η αστυνομία είχε δηλώσει ότι δεν υπήρξε τραυματισμός κατοίκου από το ανελέητο κυνηγητό που είχε εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών.
«Είμαστε σαν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, που θα πάει η λάβα δεν ξέρουμε. Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε ζώα για να ξεπουλήσουν τον τόπο μας» δηλώνει και συνεχίζει «Εγώ τώρα ξεκίνησα να περπατάω. Η φτέρνα μου είναι ακόμη νεκρή, έχει τραυματιστεί το νεύρο, αλλά εγώ θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και με μισή φτέρνα».
«Έχουμε στερηθεί όλα τα δικαιώματα μας, νοιώθουμε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία έννοια δικαίου» τονίζει η Κατερίνα Μήτρου από την Ιερισσό και προσθέτει «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στην αστυνομία. Μας ωθούν να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας».
Οι γυναίκες και οι συγγενείς των συλληφθέντων είναι ακόμη πανικοβλημένοι καθώς δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Οι συγχωριανοί τους τους κρατούν το χέρι, αγκαλιάζονται, κλαίνε και τους λένε ότι κανένας δεν θα μείνει μόνος του από δω και πέρα.





«Θα τα δώσουμε όλα για όλα, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ως τώρα τους φερόμασταν με το σεις και το σας» λέει η  Κατίνα Κάτσακα, 60 χρονών από τα Νέα Ρόδα. «Αυτοί θέλουν να μας εξαντλήσουν, αλλά εμείς δενόμαστε με τον τρόπο αυτό πιο πολύ» αναφέρει ενώ  σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό σχολιάζει «Εγώ, να ξέρετε, ψήφιζα ΠΑΣΟΚ τώρα θέλω να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ πλέον. Είμαστε αποφασισμένοι να διώξουμε την εταιρεία με κάθε κόστος, ακριβώς όπως το είπε ο πρωθυπουργός, με κάθε κόστος».  
Την στιγμή εκείνη ακούγεται στα «πηγαδάκια» ότι ένας ακόμη εργαζόμενος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός παραιτήθηκε. «Ο καθένας έχει δικαίωμα στην εργασία αλλά όχι να γίνουμε και προδότες, παλεύουμε για τον τόπο μας, για το νερό και τη ζωή μας» καταλήγει η κ. Κατίνα.


«Προσπαθούν να μας εξωθήσουν στα άκρα» λέει ο  Ανδράκης Γιώργος και αναρωτιέται «Γιατί ενώ η αστυνομία μπορούσε να τους είχε πάρει ένα τηλέφωνο για να πάνε να καταθέσουν, τους συνέλαβε με αυτό τον τρόπο;» ενώ η 67 χρονη Διαμαντία Παναγιωτακοπούλου η οποία παραμένει από τις 3 ξύπνια λέει: «Στον αγώνα μανούλα μου και εγώ. Δεν το ξέρεις; Όσο το χτυπούν το σίδερο τόσο δυναμώνει»
Στην Ιερισσό δεν λειτουργεί από το πρωί τίποτα, ούτε το σχολείο ούτε και οι άλλες υπηρεσίες. «Η Ιερισσός είναι οχυρωμένη πλέον από τους κατοίκους» δηλώνει η κ. Μήτρου, «όλοι είμαστε στους δρόμους».



Το πάθος για την λευτεριά είναι δυνατότερο απ` όλα τα κελιά

Μετά από ένα γαϊτανάκι πληροφοριών σχετικά με το που βρίσκονται οι συλληφθέντες και το που θα απολογηθούν,  γίνεται ενημέρωση ότι η ανάκριση των συλληφθέντων θα γίνει στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης . Ο κόσμος ξεκινάει με αμάξια προς τα εκεί, ενώ ήδη στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται πορεία αλληλεγγύης που καταλήγει στο Αστυνομικό Μέγαρο. Μετά από αρκετές ώρες αναμονής έξω από την ΓΑΔΘ ανακοινώθηκε ότι οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή και μέχρι τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι. «Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο να απολογούνται οι κατηγορούμενοι παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο φυσικό τους χώρο, εκτός αν μας δηλώσει ο κ. Ρουπακιώτης ότι υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο κ. Δένδιας» καταγγέλλει ο δικηγόρος των συλληφθέντων Γ. Κυρίτσης ζητώντας η διαδικασία την Κυριακή να γίνει τουλάχιστον στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.


«Το πάθος για την λευτεριά είναι δυνατότερο απ`όλα τα κελιά» είναι το σύνθημα που ακούγεται και οι 2 συλληφθέντες βγάζουν τα χέρια τους από το παράθυρο του 1ου ορόφου της ΓΑΔΘ και χαιρετούν το αλληλέγγυο πλήθος. «Όλες οι μέρες πια είναι μέρες κινητοποιήσεων μέχρι να αποκατασταθεί η αδικία», είπε το πρωί στη ΝΕΤ ο Τ. Παπαγεωργίου, μέλος της επιτροπής κατοίκων της Ιερισσού ενώ παράλληλα επιτροπές αλληλεγγύης στον αγώνα της Χαλκιδικής διοργανώνουν συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας στο πλαίσιο πανελλαδικής διαμαρτυρίας το Σάββατο. Την Κυριακή όλοι θα είναι ξανά στο πλευρό τους έξω από την ΓΑΔΘ ζητώντας η αδικία να μην γίνει νόμος. 


Σταυρούλα Πουλημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.