# #

12 Απρ 2013

FRANCE24 "Ιερισσός, η μικρή ελληνική πόλη που δεν ενδίδει στην εξόρυξη χρυσού"



11/04/2013 / GREECE

Ierissos, the small Greek town that won’t give in to gold mining


In the early hours of Wednesday morning, police conducted a surprise raid on the homes of two men suspected of having carried out an arson attack on a gold mine in northern Greece. The police action caused outrage in the small town of Ierissos, where many residents have been fighting the mine’s expansion. Our Observer tells us that people are fed up with the police’s strong-arm tactics.


Ierissos residents block a road leading into their town. Photo by our Observer Andreas Kakaris


Ιερισσός, η μικρή ελληνική πόλη που δεν ενδίδει στην εξόρυξη χρυσού

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, η αστυνομία πραγματοποίησε μια ξαφνική επιδρομή στα σπίτια των δύο υπόπτων για την εμπρηστική επίθεση σε ένα ορυχείο χρυσού στη βόρεια Ελλάδα. Η δράση της αστυνομίας προκάλεσε οργή ​​στη μικρή πόλη της Ιερισσού, όπου πολλοί κάτοικοι πολεμούν την επέκταση του ορυχείου. Ο Παρατηρητής μας (Σ.τ.Μ Η εκπομπή του Γαλλικού καναλιού ονομάζεται Observer-Παρατηρητης) μας λέει ότι οι άνθρωποι εκεί έχουν απηυδήσει με την τακτική σιδηράς πυγμής της αστυνομίας.

Αν και οι κάτοικοι της περιοχής και περιβαλλοντολόγοι πολεμούν κατά της  επέκτασης του, Καναδικής ιδιοκτησίας, ορυχείου χρυσού για τα επόμενα χρόνια, η ένταση κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο, όταν δεκάδες μασκοφόροι έριξαν βόμβες μολότοφ στο εργοτάξιο της Hellas Gold, καταστρέφοντας τον εξοπλισμό και τραυματίζοντας ένα φρουρό. Από τότε, η αστυνομία διεξάγει έρευνα για να πιάσει τους ενόχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, οι δύο ύποπτοι που συνελήφθησαν την Τετάρτη αντιμετωπίζουν πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των  " εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας δολοφονίας και χρήσης εκρηκτικών υλών." Είπε, επίσης, στο ραδιόφωνο του  ΣΚΑΪ ότι οι κάτοικοι της Ιερισσού, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για αυτή την επιδρομή, με τη δημιουργία οδοφράγματος, ενεργούσαν σαν τους... Γαλάτες που πολέμησαν τους ισχυρούς Ρωμαίους στη σειρά κόμικς Αστερίξ: "Είμαστε αντιμέτωποι με μια αντίδραση από ενα τμήμα της τοπικής κοινωνίας που θέλει να επιβάλει το δικό της δίκαιο και να λειτουργήσει σαν ένα γαλατικό χωριό, αυτό δεν είναι δυνατό".

Οι διαδηλωτές κατά του ορυχείου πραγματοποίησαν συχνές διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο σε πόλεις που βρίσκονται κοντά στο ορυχείο, αλλά και στην Αθήνα και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη. Οι ιδιοκτήτες του ορυχείου σχεδιάζουν να αρχίσουν να λειτουργούν το χώρο εξόρυξης Hellas Gold, ο οποίος διαθέτει μια ανοιχτή τάφρο, το 2015. Οι διαδηλωτές ανησυχούν ότι θα προκαλέσουν περιβαλλοντική ζημιά και θα βλάψουν την τοπική οικονομία περισσότερο από ό, τι θα την βοηθήσουν.

Protesters outside Polygyros' courthouse. Video courtesy of ThessToday.gr.

"Η αστυνομία ενήργησε σαν να ήταν σε μια ταινία του Χόλιγουντ. Για τους κατοίκους της πόλης, αυτό φάνηκε σαν μια άσκοπη επίδειξη δύναμης"
δήλωσε η Μαρία Kαδόγλου, μια ακτιβίστρια κατά των ορυχείων, που ζει στην Ιερισσό.

Γνωρίζω τους δύο άνδρες που συνελήφθησαν νωρίς την Τετάρτη. Ήταν ενάντια στην επέκταση του ορυχείου χρυσού, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργοί. Όπως και πολλοί άλλοι εδώ, είχαν ανακριθεί από την αστυνομία και δεν είχαν αντισταθεί στο ελάχιστο. Γι 'αυτό συγκλόνισε τους πάντες εδώ, όταν έμαθαν ότι η αστυνομία επιτέθηκε στα σπίτια τους χωρίς να χτυπήσει, ενώ αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους κοιμόντουσαν, σαν να ήταν από κάποιο είδος ταινίας του Χόλιγουντ. Φαινόταν σαν μια άσκοπη επίδειξη δύναμης για να μας εκφοβίσουν.
Αφότου μαθεύτηκε το  περιστατικό, περίπου στις  4 π.μ., πολλοί από τους κατοίκους της πόλης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία. Μερικοί θυμωμένοι πήγαν στο μικρό αστυνομικό τμήμα της πόλης μας, το οποίο ήταν κλειστό για τη νύχτα – οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις ήρθαν από άλλη πόλη - και εισέβαλλαν. Πήραν κάποια έπιπλα και παλιούς υπολογιστές και τους έβαλαν φωτιά, έξω.

Smouldering remains of funiture and computers outside the Ierissos police station Wednesday.

"Οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα για να κρατήσουν την αστυνομία από το να επιστρέψει"

Το πρωί, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το πλησιέστερο μεγάλο αστυνομικό τμήμα, όπου νομίζαμε ότι τους κρατούσαν. Εκεί, μας ενημέρωσαν ότι είχαν πάει στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Οδηγήσαμε μέχρι εκεί και οργανώθηκε μια διαμαρτυρία έξω από το δικαστήριο, έως ότου μας είπαν ότι στην πραγματικότητα τους κρατούσαν στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα. Πραγματικά μας φαινόταν σαν οι αρχές να παίζουν μαζί μας.
Εν τω μεταξύ, στην Ιερισσό, οι κάτοικοι έστηναν οδοφράγματα στους δύο δρόμους που οδηγούσαν μέσα και έξω από την πόλη, για να κρατήσει την αστυνομία από το να επιστρέψει. Τα οδοφράγματα είναι ακόμα εκεί και πιστεύω ότι θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την ημέρα της δίκης των συλληφθέντων, η οποία έχει οριστεί για την Κυριακή.

Έχουμε γίνει δύσπιστοι όσον αφορά την αστυνομία από τότε που έγινε ο εμπρησμός στο ορυχείο τον Φεβρουάριο. Στις ημέρες που ακολούθησαν αυτή την επίθεση, η Ιερισσό πνίγηκε στην αστυνομία. Πήραν δεκάδες ανθρώπους για ανάκριση και ανάγκασαν τους περισσότερους από αυτούς να τους δώσουν δείγματα DNA, ακόμα κι αν δεν είχε κατηγορηθεί επίσημα για τίποτα. Στη συνέχεια, στα μέσα Μαρτίου, τα λεωφορεία γεμάτα αστυνομικούς εισέβαλαν στην πόλησυνοδευόμενοι από τα ΜΑΤ και αντιτρομοκρατικές μονάδες της αστυνομίας. Είχαν αυτόματα όπλα και γύριζαν από σπίτι σε σπίτι αναζητώντας υπόπτους. Αυτή είναι μια πολύ μικρή πόλη - τίποτα τέτοιο δεν είχε συμβεί εδώ πριν. Έτσι, οι άνθρωποι ήταν θυμωμένοι και άρχισαν να διαμαρτύρονται. Η αστυνομία έριξε μια τεράστια ποσότητα δακρυγόνων, ακριβώς δίπλα σε ένα σχολείο το οποίο λειτουργούσε!

"Πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας αποτυπώνονται στον αγώνα μας: η πολιτική διαφθορά, η καταστροφή του περιβάλλοντος, τα οικονομικά προβλήματα ..."

Διαμαρτυρόμαστε για την επέκταση του ορυχείου εδώ και χρόνια, αλλά με αυτή την πρόσφατη συμπεριφορά της αστυνομίας, όλη η Ελλάδα προσέχει, τι συμβαίνει εδώ - και έχουμε λάβει πολύ συμπαράσταση. Πολλά από τα προβλήματα της χώρας αποτυπώνονται στον αγώνα μας: η πολιτική διαφθορά, η καταστροφή του περιβάλλοντος, τα οικονομικά προβλήματα ... Το ορυχεία χαρίστηκαν, βασικά δωρεάν, χάρη στον Χρήστο Πάχτα, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος έφυγε από την κυβέρνηση μετά απο κατηγορίες για διαφθορά [και είναι τώρα ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης κοντά στον χώρο εξόρυξης]. Η ιδέα είναι ότι η κυβέρνηση θα επωφεληθεί από φόρους, αλλά ο καθένας ξέρει πόσο κακό είναι το Ελληνικό κράτος, στην είσπραξη των φόρων!

Περιβαλλοντικά, η επέκταση του ορυχείου θα είναι μια καταστροφή. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες έχουν πραγματοποιήσει μελέτες που δείχνουν ότι θα καταστραφούν τα αποθέματα νερού στα βουνά μας ». Για να μην αναφέρουμε ότι θα καταστραφεί μέρος του αρχαίου μας Δάσους Σκουριών, το οποίο είναι σπάνιο και πολύ πολύτιμο για μάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ ζουν από τη γεωργία και τον τουρισμό, τα οποία φοβάμαστε ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν βαθιά από την περιβαλλοντική ζημία. [Η περιοχή είναι δημοφιλής στους τουρίστες από τη Ρωσία και τις γύρω βαλκανικές χώρες]. Οι ιδιοκτήτες του ορυχείου μιλούν και λένε για το πόσες θέσεις εργασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει το ορυχείο, αλλά ποτέ δεν αναγνωρίζουν ότι θα χάθούν πολλές θέσεις απασχόλησης, επίσης

Όπως όλοι οι Έλληνες, είμαστε βαρεθεί. Η κυβέρνηση  έχει αρπάξει τους μισθούς των ανθρώπων, τις δουλειές τους, τις συντάξεις τους. Αλλά δεν μπορούν να πάρουν τα πάντα. Πρέπει να κρατήσουμε την γη μας.


Building a roadblock. Photo by our Observer Andreas Kakaris.





Residents guarding a roadblock. Photo by our Observer Andreas Kakaris.



Μετάφραση: LEFTeria-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.