# #

26 Δεκ 2012

ΣΚΑΝΔΑΛΟ PROTON BANK: «Θυσιάζουν» το Λαυρεντιάδη



 

Του Μάκη Γεωργιάδη

Προσωρινά κρατούμενος στην έκτη πτέρυγα των φυλακών   Κορυδαλλού βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. 
Ο ιθύνων νους του σκανδάλου της Proton bank  από το οποίο το ελληνικό δημόσιο έχει ζημιωθεί με τα έως τώρα δεδομένα πάνω από... 880 εκατομμύρια ευρώ. Ο επιχειρηματίας επικαλούμενος σοβαρούς λόγους υγείας έχει ήδη καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης με το επιχείρημα ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ενώ για τον ίδιο λόγο μέχρι να μεταχθεί στις φυλακές  είχε νοσηλευτεί φρουρούμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. 
Το κατηγορητήριο  τόσο για τον ίδιο όσο και για τους 34 - μέχρι στιγμής – συνεργούς του είναι ιδιαιτέρως βαρύ και στις 136 σελίδες του περιλαμβάνονται κατηγορίες για σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαυρου χρήματος , απάτη και απιστία ενώ κάποιες από τις κατηγορίες εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και επισείουν ποινές ακ;oκόμη και ισόβιας κάθειρξης. 
Είναι γνωστό δε, εδώ και καιρό, ότι το ποσό της υπεξαίρεσης αγγίζει τα 701 εκατομμύρια ευρώ και κατευθύνθηκε σε εταιρείες που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τον Λ. Λαυρεντιάδη, τόσο όταν αυτός ήταν ακόμη πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας όσο και μετά την αποχώρησή του. 
Στο κατηγορητήριο περιγράφεται επακριβώς η δράσης της «συμμορίας» που είχε οργανώσει ο ίδιος ο Λαυρεντιάδης, τον οποίο δημοσιεύματα τόσο του εγχώριου αλλά και του ξένου Τύπου, τον εμπλέκουν ακόμη και σε ποινικές υποθέσεις : «…Ο Λ. Λαυρεντιάδης μερίμνησε για την τοποθέτηση ως μελών του ΔΣτης τράπεζας προσώπων πλήρως ελεγχόμενων από αυτόν, ώστε να διασφαλίσει τη σύμφωνη για τα  ατομικά και εταιρικά συμφέροντά του λειτουργία της διοίκησης της τράπεζας. 
Οι 33 κατηγορούμενοι προβήκατε τεχνηέντως σε αποδυνάμωση των εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών της τράπεζας ώστε να καταστεί δυνατή ή ταχεία, άμεση και  ανεξέλεγκτη  χρηματοδότηση του Ομίλου εταιρειών Λαυρεντιάδη», αναφέρεται χαρακτηριστικά και αξίζει ασφαλώς να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Λ. Λαυρεντιάδης προκάλεσε το «ναυάγιο» και της ναυαρχίδας του ομίλου του που δεν ήταν άλλη από τη φαρμακοβιομηχανία κολοσσό Αλάπις!  
Η »ευαγής» δραστηριότητα του επιχειρηματία δηλαδή επεκτεινόταν και στη χειραγώγηση μετοχών πέρα από τη λεηλασία κεφαλαίων και καταθέσεων από την τράπεζα, ενώ κεντρικό ρόλο φέρεται να είχε και το δεξι του χέρι και συνεταίρος του Π. κυριακίδης ο οποίος είναι εξαφανισμένος και αναζητείται. 
Ωστόσο ενώ το «κανόνι» ήταν γνωστό σε  όλα τα επίπεδα ήδη από τα τέλη του 2010, ο Λ. Λαυρεντιάδης μέχρι πρόσφατα κινούνταν ελεύθερος και μάλιστα διαπραγματευόταν με τη διοίκηση της νέας τράπεζας για την επιστροφή μέρους των υπεξαιρεθέντων. Αδυνατεί ωστόσο κανείς να πιστέψει ότι ο επιχειρήματος δεν είχε κάλυψη από ισχυρά πολιτικά και οικονομικά κέντρα της διαπλοκής τόσο της κυβέρνησης Παπανδρέου όσο και Παπαδήμου. 
Ότι κανένας θεσμικός παράγοντας και κανένας ελεγκτικός μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδας ή της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό και ότι είναι αθώα και ανιδιοτελής η  ρύθμιση  του  Οκτωβρίου του 2011 του τότε υπουργού οικονομικών Ε. Βενιζέλου για την  ανάληψη της «κακής» τράπεζας από το κράτος και την υπαγωγή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων που κόστισε στο δημόσιο 250 και 852 εκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως! Ένα σκάνδαλο πολλαπλάσιου μεγέθους από εκείνο της Τράπεζας Κρήτης και δεν έχει ανοίξει πολιτικό ρουθούνι.
Μήπως σε αυτό το επίπεδο ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι απλώς η εξόφθαλμη Ιφιγένεια που η θυσία της θα προφυλάξει αυτούς που κινούν τα νήματα στα σκοτεινά ή θα αρχίσει να ξετυλίγεται κι ένα κουβάρι διαπλοκής; Ο χρόνος θα το δείξει…   

Πηγή: ΠΡΙΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.