# #

4 Οκτ 2012

Γερμανικό όνειδος: Εισαγγελέας στην Στουτγάρδη προστατεύει δολοφόνους των SS!



Εισαγγελέας της Στουτγάρδης στη Γερμανία έθεσε στο αρχείο την υπόθεση 17 πρώην στρατιωτών κaι αξιωματικών των SS που εμπλέκονται στη σφαγή 560 αμάχων, στην ιταλική πόλη Σαντ' Άννα Ντι Στατσέμα στις 12 Αυγούστου 1944.

Οι Ιταλοί δικαστές είχαν ζητήσει εδώ και πολλά χρόνια την έκδοση αυτών των 17 ατόμων, καταθέτοντας στοιχεία για την ενοχή τους, όμως κατά τους Γερμανούς εισαγγελείς τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή και θα έπρεπε να ...αποδειχτεί ότι συμμετείχαν άμεσα στις δολοφονίες!. Οι εισαγγελείς επικαλέστηκαν την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και αρνήθηκαν να εκδώσουν τα μέλη της μονάδας, οι 8 εκ των οποίων βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

«[Οι κατηγορούμενοι] ανήκουν μεν στη συγκεκριμένη μονάδα που αναπτύχθηκε στη Σαντ' Άννα Ντι Στατσέμα, αλλά θα πρέπει να αποδειχτεί για τον καθένα κατηγορούμενο χωριστά ότι πήρε μέρος στη σφαγή και με ποιόν ακριβώς τρόπο»,
 ήταν η λακωνική δήλωση της εισαγγελίας.

Το ιστορικό της σφαγής

Στις δώδεκα Αυγούστου του 1944, δυνάμεις των SS μπήκαν στο χωριό Σαντ' Άννα Ντι Στατσέμα, κοντά στην πόλη Λούκα, στην περιφέρεια της Τοσκάνης, και άρχισαν να εκτελούν αδιάκριτα, όλο τον άμαχο πληθυσμό που εντόπιζαν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, αφού μεγάλο μέρος των ενήλικων ανδρών είχε κρυφτεί στα κοντινά δάση.

Οι νεκροί έφτασαν τον φρικιαστικό αριθμό των 560, εκ των οποίων 100 ήταν παιδιά! Η ναζιστική θηριωδία, δεν ελαττώθηκε ούτε για μια στιγμή, ούτε όταν ήρθε αντιμέτωπη με καθολικούς ιερείς, με εγκύους, με οκτώ αδελφάκια και την μητέρα τους. Πριν εγκαταλείψουν το χωριό, οι γερμανικές δυνάμεις αποφάσισαν να κάψουν όλα τα πτώματα.

Χθες το απόγευμα, η εισαγγελία της Στουτγάρδης αποφάνθηκε ότι τα άτομα που η ιταλική δικαιοσύνη θεωρεί υπεύθυνα για τη σφαγή αυτή (δεκαεπτά, συνολικά, εκ των οποίων οκτώ πρώην ες ες, ακόμη εν ζωή) δεν μπορούν να κριθούν από γερμανικό δικαστήριο.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της γερμανικής αυτής πόλης, δεν υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι οι εν λόγω πρώην στρατιωτικοί συμμετείχαν στην σφαγή, δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για αντίποινα και ούτε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων.

Η ετυμηγορία της ιταλικής δικαιοσύνης, όμως, ήταν εντελώς διαφορετική. Η στρατιωτική εισαγγελία της Λα Σπέτσια (κοντά στην Γένοβα) το 2005 καταδίκασε σε ισόβια τα εν λόγω πρώην ες ες, ζητώντας και την έκδοσή τους από την Γερμανία. Αίτημα που δεν έγινε δεκτό, ενώ δεν δόθηκε απάντηση ούτε στο ιταλικό αίτημα να εκτίσουν την συγκεκριμένη ποινή οι υπεύθυνοι, σε γερμανικό σωφρονιστικό ίδρυμα.
Η απόφαση της εισαγγελίας της Λα Σπέτσια επικυρώθηκε και από τον Άρειο Πάγο τηςΡώμης. Σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη «η σφαγή της Σαντ' Άννα Ντι Στατσέμα, ήταν μια καθαρή πράξη τρομοκρατίας, με στόχο τη διακοπή κάθε επαφής του πληθυσμού με τις ομάδες ανταρτών -Παρτιτζάνι- που βρίσκονταν στην περιοχή.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Rai ένας από τους επιζήσαντες, έκανε γνωστό ότι «θα επιστρέψει το μετάλλιο τιμής που του έχει δοθεί από την Γερμανία, διότι, μετά από αυτή την απόφαση, δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την χώρα αυτή».

Ο δήμαρχος της Σαντ΄ Άννα Ντι Στατσέμα, Μικέλε Σιλικάνι, δήλωσε ότι «έχει μείνει άναυδος, από την στιγμή, μάλιστα, που ένας από τους οκτώ πρώην SS δεν δίστασε να παραδεχθεί τις τρομερές ευθύνες του, προσθέτοντας ότι εξετέλεσε τις γυναίκες και τα παιδιά, σαν να επρόκειτο για μεγάλους άνδρες».

Ο ιταλικός Τύπος έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία». 
Σειρά βουλευτών και γερουσιαστών του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» τόνισε, τέλος, ότι «με τον τρόπο αυτό, προσβάλλεται η συλλογική μνήμη του ιταλικού λαού» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, να απευθυνθεί απευθείας στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκλελ, για να «ξανανοίξει» άμεσα η όλη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.