Το πλέον δύσκολο στοίχημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι να αντιμετωπίσει το χρέος. Το χρέος είτε με εθελοντικό «κούρεμα» είτε με υποχρεωτικό, είτε με επιμήκυνση, αντιμετωπίζεται. Κανείς δεν μπορεί να πάρει από κάποιον κάτι που δεν μπορεί να πληρώσει.
Το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος είναι πως η ρύθμισή του θα ήταν χρήσιμο να γίνει μετά την εξάλειψη των αιτιών που το δημιούργησαν. Έτσι θα μπορούσαμε να μιλάμε για βιώσιμη έξοδο από το μοντέλο της χρεοκοπίας...
Τώρα, είτε πετύχει το PSI και γίνει εθελοντική αναδιάρθρωση, είτε αποτύχει και γίνει υποχρεωτική, το μοντέλο που παράγει, αργομισθία, παρασιτισμό, φοροδιαφυγή και χρέος παραμένει ανέπαφο...
Πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός των οικονομικών, δια μέσου ενός προέδρου της Βουλής που προφανώς εκλαμβάνει το εαυτό του σαν παραγγελιοδόχο, οδήγησε σε παραίτηση το γραφείο της Βουλής που είχε θεσπιστεί λίγους μήνες νωρίτερα, με σκοπό να παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού, επειδή με έκθεσή του, καταδείκνυε τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού.
Πριν λίγες μέρες δυο οικονομικοί εισαγγελείς, που είχαν διοριστεί λίγους μήνες νωρίτερα, υπέβαλαν παραιτήσεις, επικαλούμενοι παρεμβάσεις. Το παρασκήνιο υποστηρίζει πως υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου οικονομικών τους απειλούσαν με ξήλωμα αν δεν κάνουν τα στραβά μάτια σε υπόθεση. Μετά τις απειλές ήρθε νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο που τους παρέκαμπτε. Τι πιο εύλογο να υποθέσει κάποιος πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν λειτουργούν αυτόνομα και αυθαίρετα;...
Την συνέχεια την παρακολουθούμε με την παραπομπή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και παραμένουμε σε επιφυλακή.
Είναι προφανές πως οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης της χώρας σκοντάφτει σε διάσπαρτες «μαφίες» εντός εκτός δημοσίου τομέα και εντός εκτός πολιτικής, οι οποίες σαν καρκίνωμα κατατρώγουν τις σάρκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Οι δυνάμεις του παρασιτισμού βρίσκουν στήριξη από αφελείς και ετερόκλητες πολιτικές συνιστώσες. Ομού συνιστούν το αυτοπροσδιοριζομενο σαν αντιμνημονιακό μπλοκ, αιχμή του οποίου αποτελεί το ρεύμα που υποστηρίζει πως η μόνη λύση εξόδου από την κρίση της χρεοκοπίας περνάει από τη δραχμή.
Είναι πασιφανές πως η δραχμή αποτελεί το άλλοθι διασφάλισης του συστήματος των δυνάμεων της αδιαφάνειας και της παρασιτοκρατίας.
Με την απομάκρυνση της χώρας από τις μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ευνομούμενης πολιτείας και της υγιούς ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας, οι δυνάμεις αυτές ελπίζουν να διαιωνίσουν την εξουσία τους σε όλες τις πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Kώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.