# #

9 Οκτ 2011

Γιατί όλοι οι Δημοσιογράφοι είμαστε ξεφτίλες...



Δημοσιογράφος , τριπλοθεσίτης , οι δυο δουλειές του είναι σε γραφεία τύπου , αργομισθία δηλαδή, από αυτούς που δεν παράγουν έργο, απλά πληρώνονται, διαμαρτύρεται εντόνως.

 Αιτία; Το γεγονός ότι θα κληθεί να πληρώσει «χαράτσι» για τους συναδέλφους του τους άνεργους . τους οποίους δεν διστάζει δημοσίως να χαρακτηρίσει «τεμπέληδες», «άσχετους»… και δεν ντρέπεται ούτε σκέφτεται τι λέει…

Απο τα ΑΛΗΘΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ



Δημοσιογράφος μεγάλος σε ηλικία, περιμένοντας στα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ, για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για τα γραφεία που παρέχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ασφαλισμένους του κλάδου , διαμαρτύρεται , μεγαλοφώνως γιατί «γέμισε ο κλάδος με πιτσιρικάδες που δε ξέρουν ούτε το όνομα τους να γράψουν και μπήκαν κι αυτοί στο ταμείο μας» κ αι καπάκι λέει καμαρωτός ότι έχει πάρει σύνταξη , ότι δεν δουλεύει τώρα κι ότι απλώς πέρασε να πει μια καλημέρα στον αρχίατρο, έτσι για ένα καφεδάκι… οι υπόλοιποι βέβαια που περιμέναμε στην  ουρά για να γράψουμε φάρμακα για τα παιδιά μας ή για να κάνουμε εξετάσεις για τις αρρώστιες μας  ούτε που ονειρευόμαστε να πάρουμε σύνταξη από αυτή την  δουλειά γιατί πολύ απλά έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα δεν θα πάρουμε.

 Κι όμως  κανείς από τους υπόλοιπους δεν διαμαρτύρεται . μόνο ο συνταξιούχος . γιατί του χάλασαν το καφεδάκι του.

 Όχι την   ζωή του. Η ζωή του , όση του απομένει , μια χαρά θα είναι. Δεν θα αγωνιά μήπως απολυθεί, μήπως του περικόψουν το μισθό …όχι τίποτε από αυτά …η μόνη του αγωνία  είναι και θα συνεχίσει να είναι που θα πάει να πιεί το καφεδάκι του… μην το πληρώσει κιόλας, συνταξιούχος άνθρωπος.

-Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ παραμονές των εκλογών του σωματείου τηλεφωνεί σε μέλος της ‘Ένωσης .παραθέτω τον διάλογο ...

Καλημέρα σας τηλεφωνώ από την ΕΣΗΕΑ

-Καλημέρα τι θα θέλατε;

-Έχουμε εκλογές μεθαύριο και ψάχνουμε να καλύψουμε τις θέσεις της εφορευτικής επιτροπής. Βλέπω ότι είστε άνεργη, μπορείτε να βοηθήσετε το σωματείο μας;

-Ναι, δεν .έχω πρόβλημα . μόνο που θα χρειαστεί να πάρω μαζί μου και το μωρό μου , είναι 3 μηνών και είναι σε αποκλειστικό θηλασμό, κι αν δεν σας πειράζει θα φέρω και τον μεγάλο μου , είναι 3 ετών και δεν έχω που να τον αφήσω. Αλλά αν εγώ μπορώ να σώσω τον κλάδο, μιας κι είμαι άνεργη κανένα πρόβλημα.
-Εεεεεεεε…
ναι . δε ξέρω να ρωτήσω και θα σας ξανακαλέσω.
 
Φυσικά και δεν ξανακάλεσε ποτέ.

Αυτά την ώρα που  ο κλάδος βογκά από την  ανεργία που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλως των εποχών.  Το  συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων δε, η περίφημη ΕΣΗΕΑ μόλις κατάφερε να βγάλει προεδρείο. Οι εκλογές έγιναν βέβαια πριν 4 μήνες, Μάιο έγινε το συγκεκριμένο τηλεφώνημα . Μάιο έγιναν οι εκλογές Οκτώβριο  κατάφεραν να εκλέξουν πρόεδρο οι δημοσιογράφοι . τόσο «τα ζώα μου αργά» που έλεγε και η συγχωρεμένη η γιαγιά μου.

Πάμε παρακάτω όμως.
Διευθυντής ειδήσεων σε ιδιωτικό σταθμό. Πετυχημένος στην δουλειά του , για κάποιους ιδιαίτερα ευφυής , με ορκισμένους εχθρούς  πλήττει. Θανάσιμα.  Όπως διατείνεται, λέγοντας τον καημό του, από όλες τις συντάκτριες, τις παρουσιάστριες , πανελατζούδες  και ότι άλλο θηλυκό υπάρχει στο κανάλι του  έχει «καθίσει» και έτσι δεν έχει  ενδιαφέρον η δουλειά . δεν θα αργήσει φυσικά να ανακαλύψει τον τρόπο που θα του ανανεώσει το ενδιαφέρον, ή την  έμπνευση.  Θα βάλει στο κόλπο πιτσιρίκες  που θέλουν να γίνουν δημοσιογράφοι να δουλεύουν αμισθί , έτσι για να μάθουν την  δουλειά ρε παιδί μου. Και στο μεταξύ εκείνος  θα αναλάβει ως άλλος  «θείος» να τις κανακέψει στα γόνατα του.

Μεγαλοδημοσιογράφος  που κατάφερε να κάνει το όνομα του συνώνυμο του κύρους, πρωταγωνιστής της πιάτσας, έμεινε άνεργος. Μην τον λυπηθείτε ακόμη. Ο κύριος σε λίγους μήνες βρήκε δουλειά. Απλά συνεργάστηκε με ένα από τα μεγαλύτερα καθίκια που λυμαίνονται τον δημοσιογραφικό χώρο τις τελευταίες δεκαετίες.  Κι έκανε καλή μπίζνα μαζί του. Γιατί ο μεγαλοδημοσιογράφος  αυγάτισε τις δουλειές του, έγινε κι εκδότης και με τον «αέρα» του δεν επέτρεψε σε κανένα α αμφισβητήσει το κύρος του. Άσχετα με το εάν ο συγκεκριμένος κύριος συνεργάζεται,, συνομιλεί , παίρνει πληροφορίες από το ρεπορτάζ που κάνουν δημοσιογράφοι που έχουν κάτι μήνες να πληρωθούν.

Δημοσιογράφος , εκτελών χρέη διευθυντή σύνταξης σε ιδιωτικό κανάλι, με ιδιαίτερα παχυλό μισθό, βρίσκεται αντιμέτωπος με δίλημμα . τι να κάνει ;  πώς να κρατήσει και τις 2 δουλειές του, γιατί τόσα χρόνια ήταν και υπάλληλος της ΕΡΤ , δεν πατούσε βέβαια το πόδι του στην αγία Παρασκευή αλλά ο μισθός έπεφτε κανονικά..για χρόνια ολόκληρα. Δε ξέρω τι μέτρησε στην απόφαση του. Γιατί αναγκάστηκε να αφήσει την  μια από τις 2 δουλειές του. Ξέρω  όμως ότι για πολύ καιρό κλαιγόταν για το «κακό» που τον βάρεσε και τον ανάγκασε να έχει μόνο μια δουλειά. Μην στενοχωριέστε όμως ο συγκεκριμένος μετά από λίγους μήνες βρήκε 2 γραφειάκια τύπου μούρλια.  Και από δουλειά; Τέλειες συνθήκες . μόνο για να πάρει το μισθό του πήγαινε. Τις υπόλοιπες μέρες φυσικά δε τον έβλεπε κανείς.

Διευθύντρια ψυχαγωγικού προγράμματος ιδιωτικού καναλιού.  Μέσα στα πλαίσια της δουλειάς δεν δίστασε δημοσίως να τρομοκρατήσει, να απειλήσει ,να βρίσει , να χειροδικήσει, σε βάρος  δημοσιογράφων.
  Σε κανένα δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη, όπως έλεγε πάντα στις ατελείωτες θρυλικές συσκέψεις που  έκανε με τους συνεργάτες της «αυτό είναι στα πλαίσια της δουλειάς» . η ίδια γυναίκα  μέσα σε 1,5 μήνα απέλυσε όλες τις γυναίκες που είχαν πρόσφατα γεννήσει και τα παιδιά τους είχαν κλείσει το 1ο χρόνο της ζωής τους όπως ορίζει ο νόμος.   Ρουθούνι δεν άνοιξε .

Πρώην εστεμμένη  κάποιων καλλιστείων, περιφέρεται στα γραφεία διευθυντικών στελεχών πάντα, ιδιωτικού σταθμού.  Υποτίθεται ότι μαθαίνει την δουλειά. Κανείς δεν αποσαφηνίζει ποια δουλειά ακριβώς μαθαίνει η κοπελίτσα. Και ω του θαύματος!  Η πρώην εστεμμένη γίνεται παρουσιάστρια εκπομπής.

Παραδείγματα που μπορεί να ανήκουν σε πραγματικά πρόσωπα, μπορεί και όχι. καταστάσεις που διαδραματίζονται καθημερινά στον «υπέροχο» χώρο της δημοσιογραφίας.

  Όλοι αυτοί οι υπέροχοι τύποι όμως οι ανεκδιήγητοι είναι υπεύθυνοι για αυτό που ΕΣΥ βλέπεις. Για αυτό που ΕΣΥ διαβάζεις. Όλοι αυτοί οι τύποι μεταξύ κώλου, ίντριγκας, ουίσκι , αποφασίζουν για το δικό σου παραμύθι , για την δική σου πραγματικότητα, για τι δικές σου εικόνες, για το δικό σου γέλιο , για το δικό σου κλάμα.

Αυτά είναι ενδεικτικά παραδείγματα για το τι συμβαίνει στον χώρο της δημοσιογραφίας. Όσοι είναι μέσα, τα ξέρουν , και δεν μιλάνε.

Δεν τους νοιάζει, γιατί υπάρχει και η ωραία καραμελίτσα «έτσι λειτουργούν τα πράγματα  στον χώρο».  Κι έτσι τα εγκλήματα συνεχίζουν να γίνονται. Και θα συνεχίσουν. Γιατί απλά κανείς δεν νοιάζεται.


Η υπογράφουσα είναι δημοσιογράφος. Άνεργη. Και θεωρεί το εαυτό της ξεφτιλισμένο. Ερχεται όμως η μέρα που για κάποιους δημοσιογράφους , άνεργους, υποβαθμισμένους και περιθωριοποιημένους, η ξεφτίλα θα γίνει αξιοπρέπεια . 


Αυτή είναι  Η  ΗΜΕΡΑ που τα σημερινά πρόβατα ( αναγώστες και τηλεθεατές σας) θα ξυπνήσουν… Απλά να παρακαλάτε το ξύπνημα τους να μη έρθει πριν τη σφαγή τους…. Διαφορετικά οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.