# #

23 Ιουλ 2010

Λουκέτο σε 70.000 μπλογκ λόγω... τρομοκρατίας


Blogetery.com, πλατφόρμα φιλοξενίας μπλογκ, που χρησιμοποιόταν από εβδομήντα χιλιάδες μπλόγκερ, τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με την εταιρεία BurstNet που διαχειριζόταν αυτή «τη γωνία της μπλογκόσφαιρας», η πλατφόρμα της χρησιμοποιόταν για τη δημοσιοποίηση τρομοκρατικού υλικού, οδηγιών για κατασκευή βόμβας «στην κουζίνα της μαμάς», ενώ είχε αναρτηθεί ακόμα και λίστα με τα ονόματα Αμερικανών πολιτών που θα αποτελούσαν τους επόμενους στόχους της Αλ Κάιντα. Μάλιστα,... η εταιρεία επισημαίνει ότι ειδοποιήθηκε σχετικά με το «εκρηκτικό περιεχόμενο του μπλογκ από το FBI».

Βεβαίως, οι χρήστες του συγκεκριμένου μπλογκ έχουν εξοργισθεί επειδή δεν προειδοποιήθηκαν για τον απροσδόκητο θάνατο της ιστοσελίδας και δεν μπόρεσαν να διασώσουν πληροφοριακό υλικό το οποίο είχαν αποθηκεύσει εκεί.

«Βεβαρημένο παρελθόν»
Η BurstNet, από την άλλη, υπεραμύνθηκε της απόφασής της λέγοντας ότι το ανηρτημένο υλικό όχι μόνο υποκινούσε τους αναγνώστες σε επικίνδυνες δραστηριότητες, αλλά παραβίαζε την πολιτική της εταιρείας και τους όρους χρήσης. Επίσης, η BurstNet υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είχε «βεβαρημένο παρελθόν» όσον αφορά τη μη τήρηση των όρων χρήσης.

Το εξειδικευμένο CNET. com, που ασχολείται με τον τομέα της τεχνολογίας, πάντως, ανέφερε ότι αξιωματικοί του FBI ειδοποίησαν, στις 9 Ιουλίου, τα στελέχη της BurstNet ότι είχαν διαπιστώσει πως στους σέρβερ της Blogetery υπήρχε υλικό την ανάρτηση του οποίου απέδιδαν στην Aλ Κάιντα, όπως π. χ. μηνύματα από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Από την άλλη, ο υπεύθυνος τεχνολογίας της BurstNet, Τζο Μαρ, ανέφερε ότι η αμερικανική διωκτική αρχή είχε στείλει προς τα στελέχη της εταιρείας αίτημα με το οποίο ζητούσε να δοθούν κάποιες πληροφορίες που πιθανώς θα βοηθούσαν ώστε να ανακαλυφθεί ποιοι ήταν οι ανώνυμοι χρήστες που «ανέβασαν» το επικίνδυνο υλικό. Το FBI δεν επιβεβαιώνει το αίτημα και ο εκπρόσωπος Τύπου Πολ Μπρέσον αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με έρευνες που δεν έχουν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Ωστόσο, έχει επισημάνει επανειλημμένως ότι το FBI ουδέποτε ζήτησε να τεθεί εκτός λειτουργίας το μπλογκ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το FBI δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να αφαιρέσει το περιεχόμενο καμιάς ιστοσελίδας εφ' όσον δεν υπάρχει εντολή από δικαστικό λειτουργό.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η εξαφάνιση της δημοφιλούς πλατφόρμας φιλοξενίας μπλογκ από το Διαδίκτυο υπήρξε αφορμή για φήμες και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το πραγματικό αίτιο κατάργησής της. Ανάμεσα σε αυτά που ακούστηκαν στη μπλογκόσφαιρα είναι ότι το FBI κάνει χρήση του διαβόητου «Πατριωτικού Νόμου» για να φιμώσει τους μπλόγκερ.

Εκτός, όμως, από τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου τους, οι μπλόγκερ -όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τις συζητήσεις σε ένα διαδικτυακό φόρουμ- διαμαρτύρονται επειδή έχασαν πληροφορίες που είχαν αποθηκεύσει στον σέρβερ της blogetery.com.

Το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των 70 χιλιάδων μπλόγκερ που έχασαν διά παντός οτιδήποτε είχαν ανεβάσει. «Ως υπέρμαχος της Ελευθερίας του Λόγου, πιστεύω ότι είναι τουλάχιστο "ατυχής" η απώλεια τόσων χιλιάδων αναρτήσεων που είχαν εντελώς αθώο περιεχόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Μόρις, διευθυντής του προγράμματος Ελευθερίας του Λόγου, που οργανώνεται από το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία. «Ευελπιστούμε ότι η κοινωνία μας θα καταφέρει να βρει τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων ώστε να μην υπάρχουν "παράπλευρες απώλειες" για όλους τους αθώους ανθρώπους που θέλουν απλά να εκφράσουν τις απόψεις τους, να πουν τη γνώμη τους. Η περίπτωση αυτή, η εξαφάνιση χιλιάδων μπλογκ μονομιάς, υποδεικνύει πόσο ευάλωτη είναι η ελευθερία του λόγου και της άποψης στο Διαδίκτυο».

Καθημερινή                ...........http://www.schizas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.