# #

12 Ιουν 2010

Συχνοτερες οι καρδιοπαθειες στους κοντους...


Οι κοντοί άνθρωποι είναι 50% πιθανότερο, σε σχέση με τους ψηλούς, να πεθάνουν πρόωρα από καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι γυναίκες που έχουν ύψος κάτω των 1,53 μέτρων και οι άνδρες κάτω των 1,65 μέτρων εμφανίζονται σημαντικά πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά ή προβλήματα στεφανιαίας αρτηρίας σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν ύψος πάνω από 1,66 μέτρα και τους άνδρες άνω των 1,73 μέτρων.

Η σχέση ανάμεσα στο ύψος και την καρδιά έχει ήδη εξεταστεί σε σχεδόν 2.000 μελέτες ανά τον κόσμο, κατά τα τελευταία 60 έτη, όμως ..τα συμπεράσματα ήσαν αντιφατικά. Οι φινλανδοί επιστήμονες επαναξιολόγησαν όλες αυτές τις μελέτες και τις σύγκριναν προσεκτικά, καταλήγοντας, όπως είπαν, στο αδιαμφισβήτητο πλέον συμπέρασμα ότι το χαμηλό ύψος συνιστά αυξημένο κίνδυνο για την καρδιά.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση), υπό την Τούουλα Πααγιάνεν του πανεπιστημίου του Τάμπερε, η οποία δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό "European Heart Journal", αφορούσε περίπου τρία εκατομμύρια άτομα διεθνώς. Σύμφωνα με την μελέτη, το ύψος πρέπει πλέον να προστεθεί στους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία και η υψηλή χοληστερίνη.

Οι επιστήμονες, δια του καθηγητή του πανεπιστημίου του Ελσίνκι Γιάακο Τουομιλέχτο, παραδέχτηκαν ότι δεν είναι ακόμα γνωστοί οι πιθανοί παθο-φυσιολογικοί, περιβαλλοντικοί και γενετικοί λόγοι πίσω από τη σχέση ύψους-καρδιάς. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι κοντύτεροι άνθρωποι έχουν μικρότερες στεφανιαίες αρτηρίες, που μπορεί να φράξουν πιο νωρίς στη ζωή του ανθρώπου, ειδικά όταν συνυπάρχουν άλλες αιτίες, όπως η ανθυγιεινή διατροφή ή μια μόλυνση. Δεν αποκλείεται όμως να παίζουν ρόλο και κάποια γονίδια.

Η υπεύθυνη ερευνήτρια καθησύχασε τους κοντούς ανθρώπους λέγοντας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, επειδή το ύψος δεν είναι παρά ένας μόνο παράγων κινδύνου. "Αν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν το ύψος τους, μπορούν να ελέγξουν το βάρος τους και τις συνήθειες της ζωής τους, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και τη φυσική άσκηση", ανέφερε η Πααγιάνεν. Από την άλλη, πρόσθεσε, το μεγάλο ύψος αφαιρεί μεν έναν παράγοντα κινδύνου, όμως δεν αποτελεί από μόνο του παράγοντα προστασίας για την καρδιά, με άλλα λόγια και οι ψηλοί άνθρωποι πρέπει να έχουν το νου τους για τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου.

Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.