12 Ιουν 2010

οι δανειστές μας μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα και περιουσία του ελληνικού δημοσίου εάν δεν μπορέσουμε να καλύψουμε τα χρέη μας


Του Στέλιου Κράλογλου
Τα επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να μας επιβάλουν οι δανειστές μας –εάν δεν τηρήσουμε του όρους του μνημονίου που υπογράψαμε με την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ– είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου...! Τα καλύτερα για το τί μας περιμένει εάν αποκλίνουμε από τα συμφωνηθέντα «κρύβονται» στις 300 σελίδες των συμβάσεων των δανείων με τις χώρες της Ε.Ε.

Η κάθε δανείστρια χώρα μπορεί να καταγγέλλει την επιμέρους σύμβασή της με την Ελλάδα εάν η χώρα μας παραβεί έστω και έναν όρο και η χρηματοδότηση θα σταματάει άμεσα, ενώ οι δανειστές μας μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα και περιουσία του ελληνικού δημοσίου εάν δεν μπορέσουμε να καλύψουμε τα χρέη μας..Οι δανειακές συμβάσεις προβλέπουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας –κυρίως στο εξωτερικό– και συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: "Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης –συντηρητικής ή αναγκαστικής– ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση".

Οι δανειστές έχουν δικαίωμα "πρώτης προτίμησης" κατά την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Η σύμβαση περιορίζει το δανεισμό από τρίτους και απαγορεύει την «περικοπή» χρέους αν και επιτρέπει την επιμήκυνσή του.

Επίσης προβλέπεται εκχώρηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων δανειστών και δανειολήπτη ύστερα από σύμφωνη γνώμη όλων των δανειστών. Κάθε δανειστής μπορεί να εκχωρήσει ή να μεταβιβάσει μέρος των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του σε άλλον δανειστή.

Το επιτόκιο δανεισμού είναι άμεσα συνδεδεμένο με το euribor (0,707% το τρίμηνο) με περιθώριο 3% για τα πρώτα τρία χρόνια από την εκταμίευση και 4% για τα επόμενα, ενώ το υπερημερίας αυξάνει επιπλέον 2%.

Η αμοιβή των δανειστών είναι 550 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται αρχικώς.

Στη σύμβαση, επισημαίνεται ότι τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου πρέπει να τηρηθούν πιστά, προκειμένου να εκταμιεύονται κανονικά οι δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Η οποιαδήποτε αθέτηση υποχρεώσεων, οδηγεί σε καταγγελία και λύση της σύμβασης. Ωστόσο, αν μία ή περισσότερες διατάξεις της Σύμβασης καταστούν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου άκυρες, δεν κλονίζεται η ισχύς των υπόλοιπων διατάξεων.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τέλος Ιουνίου, με έμφαση σε 9 σημεία:

- συγχώνευση σε μόλις 3 Ταμεία (μισθωτών, επαγγελματιών, αγροτών) μέχρι το 2018,
- σύνδεση εισφορών με επιδόματα,
- ενιαίοι κανόνες κατ΄ αναλογία για νυν και μελλοντικούς εργαζόμενους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015,
- ενιαίο όριο στο 65ο έτος ηλικίας ως το 2015 (δεν εξαιρούνται ασφαλισμένοι προ του 1993 και γυναίκες εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα),
- αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης με προσδόκιμο ζωής από το 2020,
- περιορισμός πρόωρης σύνταξης στα 60 μέχρι το 2011 (και των προ του 1993 εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά και όσων έχουν πάνω από 35 έτη εισφορών),
- προσαρμογή επιδομάτων βάσει πληθωρισμού από το 2014, εγγυημένη σύνταξη,
- ανταποδοτική σύνταξη με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου,
- ανατροπή όρων χορήγησης αναπηρικών συντάξεων..........http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.