# #

31 Μαΐ 2010

Παγκοσμια κατακραυγη...διαδηλωσεις σ ολο τον κοσμο...


Θορυβημένη εμφανίζεται η διεθνής κοινότητα μετά μετά από το θάνατο τουλάχιστον 10 ακτιβιστών κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Έντονη ανησυχία εκφράζουν τόσο τα ευρωπαϊκά κράτη, όσο και η Τουρκία και ζητούν άμεσα εξηγήσεις.

Συγκλονισμένη από το αιματηρό επεισόδιο δήλωσε η Ναβί Πιλάι, ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

H Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για τη διενέργεια έρευνας και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Άστον εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την είδηση της απώλειας ζωών και της βίας και μεταβιβάζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών», δήλωσε εκπρόσωπος της Άστον.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αγκυρας, καθώς πληροφορίες θέλουν σημαντικό αριθμό των νεκρών, να είναι τουρκικής υπηκοότητας. Η επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού «είναι απαράδεκτη. Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καλεί για εξηγήσεις τον Ισραηλινό πρέσβη. «Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και σημειώνει ότι το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει «ανεπανόρθωτες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.

Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ. Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στο προξενείο και συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που φρουρούσαν το κτίριο.

«Δεν περιμέναμε να γίνει μιά τέτοια επίθεση σε διεθνή ύδατα», δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Ομέρ Φαρούκ Κορκμάζ, εκπρόσωπος της φιλο-ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH, που συμμετέχει στην προσπάθεια μεταφοράς της βοήθειας στη Γάζα. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συγχωρήσει το Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Για εξηγήσεις καλεί τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Μαδρίτη και η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για τις πληροφορίες, που θέλουν πολλούς ακτιβιστές νεκρούς κατά την επιδρομή των ισραηλινών κομάντος. «Οι αρχικές πληροφορίες είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι το υπουργείο του προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα συμβάντα.

Την ίδια ώρα στη Στοκχόλμη ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να «διαπιστωθεί γρήγορα» τι συνέβη με τη νηοπομπή και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του. «Προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τί συνέβη. Καλέσαμε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να ενημερωθούμε», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι είναι σε επαφή με την Κάθριν Αστον για να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα δώσει «σαφή απάντηση εντός της ημέρας, όταν θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για το τι συνέβη». Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι αν τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε διεθνή ύδατα ή σε χωρικά ύδατα του Ισραήλ, επισήμανε ο Μπιλντ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα,. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας, την οποία και καταδικάζουμε. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον τραγικό απολογισμό, που ακόμη δεν είναι οριστικός, μίας τέτοιας επιχείρησης εναντίον μίας ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας η οποία ήταν γνωστή εδώ και μέρες», παρατήρησε ο κ. Κουσνέρ.

«Απάνθρωπη» χαρακτήρισε την επίθεση ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προσθέτοντας ότι φέρνει το Ισραήλ ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνισή του. «Οι απάνθρωπες ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και η αποτροπή της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας δεν καταδεικνύει τη δύναμη του σιωνιστικού καθεστώτος, αλλά την αδυναμία του. Όλες αυτές οι ενέργειες υποδεικνύουν το τέλος του ειδεχθούς και ψεύτικου καθεστώτος και θα το φέρουν ακόμα πιο κοντά στο τέλος της ύπαρξής του», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ.

Έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου συγκάλεσε ο επικεφαλής του, Αμρ Μούσα, προκειμένου να συζητηθεί η «τρομοκρατική επίθεση» εναντίον της νηοπομπής. «Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο εκπροσώπων προκειμένου να συζητήσουμε το ειδεχθές έγκλημα που διέπραξαν Ισραηλινές δυνάμεις εναντίον άοπλων πολιτών που άφησε σωρεία νεκρών και τραυματιών. Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδικάζει κατάφωρα αυτή την τρομοκρατική ενέργεια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.