# #

2 Ιουν 2010

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΗΛΙΔΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ



Το Σάββατο 29-05-2010 κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν τηλεφωνικά τον επιστημονικό υπεύθυνο της εταιρίας κ. Κ. Κουκάρα, γνωρίζοντας ότι η εν λόγω εταιρία παρακολουθεί την ποιότητα των νερών του Ιχθυοτροφικού-Οικοτουριστικού πάρκου «ΤΥΘΗΣ», για την εμφάνιση κιτρινόχρωμων κηλίδων κατά μήκος της ακτής της Λεπτοκαρυάς. Κατόπιν συνεννόησης με τον Υπεύθυνο του Λιμενικού Σταθμού Πλαταμώνα, Υποπλοίαρχο κ. Δ. Μουσδράκα, επιστήμονες της ΝΕΑΡΧΟΣ πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης και συλλογή .δειγμάτων νερού κατά μήκος των ακτών της Λεπτοκαρυάς (Εικ. 1), ενώ








παράλληλα από το προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού συλλέχθηκε δείγμα νερού από το λιμάνι του Πλαταμώνα, στο οποίο παρατηρούνταν παρόμοια κατάσταση.
Σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα στις εγκαταστάσεις της ΝΕΑΡΧΟΣ, η κίτρινη απόχρωση του θαλάσσιου νερού στα δείγματα και των δύο θέσεων (Λεπτοκαρυά, λιμάνι Πλαταμώνα) οφείλεται στην επιφανειακή συσσώρευση γύρης (γυρεόκοκκοι) (Εικ. 2) χερσαίων φυτών και δένδρων.










Το φαινόμενο κρίνεται μη ανησυχητικό καθώς είναι παροδικό και παρατηρείται συχνά σε παράκτιες περιοχές με πλούσια χερσαία βλάστηση κυρίως την εαρινή περίοδο.
Επισημαίνεται ότι, η παρακολούθηση της ποιότητας της θάλασσας, ειδικά σε τουριστικές περιοχές – όπως η νότια Πιερία – κρίνεται επιβεβλημένη, διότι τέτοιου είδους μεταβολές του χρώματος του νερού της θάλασσας εμπνέουν ανησυχία στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Επειδή τέτοιου είδους φαινόμενα, συχνά συγχέονται με περιστατικά ρύπανσης ή εμφάνισης επιβλαβών μικροφυκών (ερυθρές παλίρροιες), τα οποία εν δυνάμει μπορεί να καταστούν επιβλαβή για τους λουόμενους, η άμεση αντίδραση των αρμόδιων φορέων για την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών κρίνεται επιβεβλημένη.
Στα πλαίσια της παρακολούθησης της ποιότητας του νερού παράκτιων περιοχών (π.χ. Μαλιακός κόλπος, εκβολές π. Λουδία, πάρκο «ΤΗΘΥΣ» κ.α.), η ΝΕΑΡΧΟΣ έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο και χρηστικό υπόβαθρο, το οποίο αποτελεί και ένα αξιόπιστο εργαλείο πληροφόρησης για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος για τις υπηρεσίες και τους τοπικούς φορείς. Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία, εντοπίστηκε το επιβλαβές μικροφύκος Prorocentrum minimum πρόσφατα (Μάρτιος 2010), για την εμφάνιση του οποίου ενημερώθηκε το Τμήμα Αλιείας Πιερίας.

Στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Εταιρίας



Δρ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΚΑΡΑΣ
Βιολόγος (MSc)..............http://www.nearhus.gr

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.