# #

17 Μαΐ 2020

Εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ - Το ωράριο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας


Διαβάστε αναλυτικά με ποια μέτρα και με ποιους κανόνες θα επαναλειτουργήσουν αύριο τα εμπορικά καταστήματα και πώς θα λειτουργούν από Δευτέρα 25 Μαΐου οι χώροι εστίασης.
Τους νέους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων και υπηρεσιών που επανεκκινούν τη δραστηριότητά τους από αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου, καθώς και των χώρων εστίασης που ανεβάζουν ρολά από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου εξειδίκευσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.
Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε:

· Εμπορικά καταστήματα (malls),
· εκπτωτικά χωριά και
· εκπτωτικά καταστήματα (outlets).
Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:
· Διαιτολογικών μονάδων.
· Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
· Στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών
· Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και
· Οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Οι κανόνες λειτουργίας σε εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας. Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ισχύουν τα εξής:
· Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελάτων εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης
· Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.
· Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.
· Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.
Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.
Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος:
· Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ.
· Τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
· Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού
· Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.
Τέλος, για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν τα εξής:
· Ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Τι ανοίγει στις 25 Μαΐου

Συνεχίζοντας, σας γνωστοποιούμε τις οικονομικές δραστηριότητες που επανεκκινούν κατά το 4ο στάδιο επαναφοράς, δηλαδή τη Δευτέρα 25 Μαΐου, καθώς και τους κανόνες λειτουργίας τους.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν:
· οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
· οι δραστηριότητες παροχής ποτών και
· οι υπηρεσίες πίστας καρτ.

Πώς θα λειτουργούν εστιατόρια και καφέ

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
· Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
· Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
· Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
· Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
· Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
· Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
· Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

https://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.