# #

8 Απρ 2020

Είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την υγεία των πολιτών

Το ΕΣΥ δεν είναι φιλανθρωπικό γκαλά

Η δυσανεξία προς το δημόσιο σύστημα περίθαλψης, ειδικά σήμερα που όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό το σύστημα είναι η μόνη άμυνά μας στην επιδημική κρίση, βλάπτει σοβαρά την υγεία. 
Η ιδεοληψία ότι μόνο το ιδιωτικό μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικά, καταρρέει όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας. 
Ακόμα και οι ορκισμένοι λάτρεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι σήμερα τυγχάνουν να κυβερνούν, στο δημόσιο σύστημα υγείας στηρίζονται, για να αντέξει υγειονομικά η χώρα.
Μπερδεύουν όμως τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την υγεία των πολιτών με τα...
φιλανθρωπικά γκαλά στα οποία είθισται να συμμετέχουν.
Οι δωρεές από τους ιδιώτες, παρουσιάζονται μετά βαΐων και κλάδων στην καθημερινή ενημέρωση Χαρδαλιά αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι το αντίβαρο που προβάλλουν οι μέχρι το μεδούλι νεοφιλελεύθεροι, για το γεγονός ότι σήμερα αναγνωρίζεται μέχρι και από τις πέτρες η αναγκαιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.
Έχει γίνει μόδα η ανακοίνωση δωρεών αναπνευστήρων, προστατευτικού υλικού, ακόμα και κλινών ΜΕΘ από επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, από το βήμα της Βουλής, υπογράμμισε την σημασία του ιδιωτικού κεφαλαίου ευχαριστώντας όσους έκαναν δωρεές και προειδοποιώντας όσους δεν έκαναν. 
Η επιθετική υπεράσπιση του ιδιωτικού τομέα από όσους ξήλωσαν το δημόσιο, δεν προξενεί έκπληξη. Προξενεί όμως θλίψη.
Ανακοινώθηκε για παράδειγμα σήμερα ότι ο Καρέλιας δώρισε 50 υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ. Άλλες 50 κλίνες ανακοίνωσε η Βουλή ότι δώρισε στο Σωτηρία. Κοστολόγησε μάλιστα τη δωρεά στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Διορθώστε μας αν δεν καταλαβαίνουμε: 
Μπορεί ο Καρέλιας (μεγάλη εταιρεία, αλλά όχι στις μεγαλύτερες 20 της χώρας), να εξασφαλίσει 50 κλίνες ΜΕΘ και δεν μπορεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ΧΘΕΣ, όχι ΑΥΡΙΟ, 1000;
Μπορεί η Βουλή να δωρίσει κλίνες με κόστος 160.000 η μία, και δεν παραιτούνται από ντροπή όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί υγείας την τελευταία δεκαετία και άφησαν τη χώρα με το χαμηλότερο αριθμό κλινών ΜΕΘ στην Ευρώπη;
Ανακοινώνει ο πρωθυπουργός σήμερα ότι ιδιώτες χρηματοδοτούν τη λειτουργία πάνω από 500 κλινών ΜΕΘ, και δεν ντρέπεται για το χάλι στο οποίο και αυτός και οι προκάτοχοί του έφεραν τη Δημόσια Υγεία;
Είναι κατανοητή η ανάγκη να ξεπλυθεί το μονίμως φοροδιαφεύγον και φοροαπαλασσόμενο ιδιωτικό κεφάλαιο. 
Καθώς και να θολώσει στα μάτια της κοινωνίας η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αν σε μια επιδημία τη λύση τη θα δώσουν οι ιδιώτες, μήπως τελικά να αφήσουμε τη Δημόσια Υγεία να υπολειτουργεί και να υποστελεχώνεται δια βίου;
Αλλά στη φάση που είμαστε οι πολιτικές σκοπιμότητες πρέπει να μείνουν στο συρτάρι. Προέχει επιτακτικά η διασφάλιση του καλύτερου δυνατού για την υγεία του λαού.
Ο υφυπουργός Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι οι διαθέσιμες για τον κορωνοϊό κλίνες ΜΕΘ είναι 247 και ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται, θα ανοίγουν και άλλες.
Γιατί να μην ανοίξουν τώρα; 
Αν κάθε όμιλος ανοίγει ή δωρίζει για πλάκα 20, 30 ή 50 κλίνες ΜΕΘ, γιατί δεν μπορεί το κράτος να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες εντατικής νοσηλείας;
Μήπως προσδοκά να μην υπάρξει ανάγκη αυξημένου αριθμού διασωληνώσεων; 
Μακάρι να είναι έτσι. Ωστόσο η μέση ποσοστιαία αύξηση των διασωληνωμένων covid-19 ασθενών, από 13 Μαρτίου μέχρι σήμερα, είναι 9%. Δεν πρέπει να ετοιμαστεί το σύστημα Υγείας για κάθε λογικό ενδεχόμενο;
Μήπως λείπει προσωπικό; Ας προσληφθεί.
Κι ας σταματήσει το αίσχος της μεταφοράς πέρα δώθε γιατρών και νοσηλευτών που ήδη υπάρχουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα ή σε μικρότερα νοσοκομεία.
Μήπως δεν έχουμε στην Ελλάδα σήμερα διαθέσιμους εντατικολόγους ή αναισθησιολόγους; 
Γιατί δεν καλούνται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όλοι οι νέοι επιστημόνες γιατροί που εξαναγκάστηκαν σε εκπατρισμό, να επιστρέψουν και να προσφέρουν στη χώρα; Κι ας τους καλέσει με τον μισό έστω ενθουσιασμό με τον οποίο ανακοινώνει τις επιχειρηματικές φιλανθρωπικές δωρεές.
Ή μήπως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, πράγμα που ακόμα και σήμερα, οι εμμονικοί με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, προσπαθούν να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι;
Για αυτό είναι προτιμότερες οι «δωρεές»;
Επειδή δεν δεσμεύουν τη μόνιμη κάλυψη των αναγκών που έχει η χώρα σε κλίνες εντατικής θεραπείας;
Επειδή ξεπλένουν τις ευθύνες όσων άφησαν τη χώρα υγειονομικά ανοχύρωτη;
Επειδή διαφημίζουν την κοινωνική ευαισθησία της οικονομικής ελίτ της χώρας;
Είναι αλήθεια ότι η ιθύνουσα τάξη της χώρας θεωρεί λογικό να λύνει τα κοινωνικά προβλήματα μέσα από φιλανθρωπικές βραδιές. 
Δεν πειράζει να υπάρχουν φτωχοί, θα κάνουμε φιλανθρωπίες. 
Δεν πειράζει να υπάρχουν άστεγοι, θα κάνουμε φιλανθρωπίες. 
Δεν πειράζει να μην έχουμε κλίνες ΜΕΘ, θα κάνουμε φιλανθρωπίες.
Ε λοιπόν, πειράζει.
Κρατήστε τα φιλανθρωπικά σας γκαλά για να παριστάνουν οι οικονομικά ισχυροί τους κοινωνικά ευαίσθητους. Σήμερα οι κυβερνώντες οφείλετε να ανταποκριθείτε στη συνταγματική επιταγή που θέλει «το Κράτος να μεριμνά για την υγεία των πολιτών».
Κάντε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.