# #

11 Απρ 2020

Νέα κρατούμενη πέθανε αβοήθητη, οι Αρχές απάντησαν με καταστολή


Νέα κρατούμενη πέθανε αβοήθητη, οι Αρχές απάντησαν με καταστολή

Νωρίς χθες το πρωί και ενώ το ασθενοφόρο δεν πρόλαβε καν να φτάσει στο νοσοκομείο, μια νέα γυναίκα, κρατούμενη στις Γυναικείες Φυλακές στον Ελεώνα Θηβών έχασε τη ζωή της από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ακολούθησε μεγάλη αναστάτωση σε δύο πτέρυγες καθώς οι συγκρατούμενές της είχαν υποψιαστεί, με βάση τα συμπτώματα που εμφάνιζε τις τελευταίες ημέρες, ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό.
Στη συνέχεια κάηκαν κάποια στρώματα και, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προ.Πο., τα πράγματα ηρέμησαν πριν επέμβει η αστυνομία. Ωστόσο, οι πληροφορίες από κρατούμενες ήταν ότι έγινε εισβολή ΜΑΤ στις φυλακές και συγκεκριμένα στην Ε’ Πτέρυγα.
Αργά χθες το απόγευμα και ενώ διεξαγόταν συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣΑ με τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου για το επίμαχο ζήτημα της πιθανής μετάδοσης του κορονοϊού μέσα στις υπερπλήρεις φυλακές, κρατούμενες από τη Θήβα έστειλαν ανακοίνωση αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει πάει εισαγγελέας και μεγάλη αστυνομική δύναμη στις φυλακές. Μέσω τηλεφώνου ενημέρωσαν επίσης ότι κάποιες κρατούμενες ξυλοκοπήθηκαν και ..
οδηγήθηκαν διά της βίας στα κελιά τους.
Στην ανακοίνωση υποστηρίζουν ότι «η Αζιζέλ Ντενίρογλου πέθανε στον θάλαμό της αβοήθητη, ενώ αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, είχε πυρετό και όλο το βράδυ εκλιπαρούσε για βοήθεια, είχε πόνους στο στήθος και δεν μπορούσε να αναπνεύσει». Συμπληρώνουν δε ότι η γυναίκα πέθανε εκεί το πρωί και την έσυραν έξω μέσα σε ένα σεντόνι και μπροστά στα μάτια τους. Αναφέρουν ακόμα ότι ειδικά στη συγκεκριμένη πτέρυγα υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και πριν από ένα μήνα είχε πεθάνει εκεί άλλη μια γυναίκα.
Οι κρατούμενες φοβούνται, εξεγείρονται και φωνάζουν για το αυτονόητο: Δεν έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και η Πολιτεία έχει ευθύνη για τη ζωή τους. Ζητούν λόγω και της πανδημίας αποσυμφόρηση με αποφυλάκιση υπό όρους, ειδικά των ευπαθών ομάδων και των μητέρων με τα μωρά.
Η Γενική Γραμματεία έσπευσε να εκδώσει δελτίο Τύπου, με την υποσημείωση ότι τα αίτια του θανάτου θα διακριβωθούν.
Στο μεταξύ, κι ενώ αναμενόταν εδώ και αρκετές ημέρες η έκδοση ΠΝΠ για άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης και εφαρμογή μέτρων προφύλαξης στις φυλακές, προς το παρόν το μόνο μέτρο που εφαρμόζεται είναι η πλήρης περιστολή των δικαιωμάτων σε άδειες και επισκεπτήρια. Οι ίδιοι μάλιστα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται διότι δεν τους παρέχονται τα κατάλληλα μέσα προστασίας. Ανάλογες διαμαρτυρίες φτάνουν και από άλλες φυλακές, όμως μέχρι στιγμής το υπουργείο κωφεύει.
Στη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΔΣΑ με τη Σ. Νικολάου τονίστηκε από τη μεριά των δικηγόρων η σαφής κατεύθυνση/οδηγία της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ε.Ε. για άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών και προστασίας των κρατουμένων λόγω της πανδημίας, όπως και οι κραυγές αγωνίας βουλευτών και φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την επικίνδυνη για τις ζωές όλων κατάσταση στις υπερπλήρεις φυλακές.

Μόνο καραντίνα;

Η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ ζήτησε να μάθει γιατί δεν έχει ακόμα εκδοθεί η ΠΝΠ, που σύμφωνα με διαρροές ήταν έτοιμη από τις 27/3, και ποιες είναι οι αιτίες για την επικίνδυνη αυτή καθυστέρηση. Εξήγησαν ότι δεν μπορεί επ’ αόριστον το μόνο μέτρο να είναι μια συνεχόμενη καραντίνα, η οποία συν τοις άλλοις δημιουργεί σοβαρότατους κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των κρατουμένων και των υπαλλήλων. Ζήτησαν επίσης, πέρα από την αποσυμφόρηση των φυλακών (αποφυλάκιση υπό όρους για ευπαθείς ομάδες, αρρώστους, κρατουμένους για πλημμελήματα κ.λπ.), να υπάρξει πρόνοια για τα κρατητήρια όπου υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για συνθήκες συνωστισμού - στα Α.Τ. Περιστερίου, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης και στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κ. Νικολάου άκουσε προσεκτικά, δηλώνοντας ότι η αποσυμφόρηση είναι πάνω στο τραπέζι. Είναι φανερό όμως ότι η κυβέρνηση, που έχει χύσει τόσο μαύρο μελάνι σπιλώνοντας τις προσπάθειες αποσυμφόρησης που έγιναν στο παρελθόν, προτιμάει να διακινδυνεύσει την υγεία των κρατουμένων αντί να σεβαστεί τις στοιχειώδεις ανθρώπινες αξίες και τις ζωές μπροστά στον κίνδυνο μετάδοσης της πανδημίας στα κέντρα κράτησης. Το είδαμε στους πρόσφυγες, ευχόμαστε να μην το δούμε και στους κρατουμένους των ελληνικών φυλακών.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μόλις χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του CPT με την απάντηση της Σ. Νικολάου, η οποία διαβεβαιώνει ότι υπάρχει αποσυμφόρηση και γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και στον τομέα της περίθαλψης και υγείας των κρατουμένων. Η θλιβερή πραγματικότητα ειδικά για τον υπερβολικό συνωστισμό, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, προφανώς διαψεύδει αυτές τις απαντήσεις («Ασφυξία σε φυλακές και κέντρα υποδοχής», «Εφ.Συν.» 13.3.2020).

Εκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας

Επείγουσα ανακοίνωση μετά τον θάνατο της κρατούμενης εξέδωσε και η Διεθνής Αμνηστία: «[...] Για να ελαχιστοποιηθεί η διάδοση του κορονοϊού και να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για την υγεία, η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κρατούμενοι/ες έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε εγκαταστάσεις υγιεινής και προϊόντα προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού και απολυμαντικών, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί το απαιτούμενο επίπεδο υγιεινής. Επιπλέον, οι Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών, συμπεριλαμβανομένης της αποφυλάκισης των ανθρώπων που είναι προφυλακισμένοι, και να εξετάσουν την πρόωρη ή υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων που βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι/ες ή όσοι/ες έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.