# #

31 Μαρ 2020

“Είναι φθηνότερο να τους τεστάρεις όλους από το να καταστρέψεις την οικονομία κλείνοντάς τους στα σπίτια τους”

Νομπελίστας οικονομολόγος λέει ''Όχι'' στην καραντίνα: 

Τεστ κορωνοϊού σε όλους για να σωθεί η οικονομία

Ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας το 2018, Paul Romer, προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης κατά του κοροναϊού που δεν έχει καμία σχέση με όσα είδαμε μέχρι σήμερα και με πακέτα οικονομικών κινήτρων . Αντί για πακέτα εκατομμυρίων δολαρίων , ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης προτείνει να επενδύσουν όλες οι χώρες σημαντικά στην παραγωγή μεγάλης κλίμακας τεστ ανίχνευσης ιών και προστατευτικού εξοπλισμού .
Σε άρθρο που δημοσίευσε στους "The New York Times" υποστηρίζει μια διαφορετική προσέγγιση κόντρα στην ολική απομόνωση.
Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο ο μόνος σίγουρος τρόπος για τους ανθρώπους προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία είναι να ..
προωθηθούν τεστ σε τεράστια κλίμακα και οι κυβερνήσεις να παράσχουν μεγάλες ποσότητες στοιχείων προστασίας στον πληθυσμό. “Εάν το κάνουμε αυτό, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το σημερινό τρομερό δίλημμα μεταξύ του να αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν ή να αφήσουμε την οικονομία να πεθάνει . Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ένας μήνας ή δύο για να λάβετε τα κιτ δοκιμών και τα προστατευτικά εργαλεία, αλλά ακριβώς γι 'αυτό υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επενδύσετε σε αυτές τις δύο λύσεις” συστήνει.
Σχολιάζοντας το αν πρέπει να διατηρήσουμε την καραντίνα μέχρι να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τα μαζικά τεστ ο Ρόμερ απάντησε: “Υπάρχει συναίνεση στο ότι η οικονομία μπορεί να επιζήσει μερικές εβδομάδες απομόνωσης και ότι αυτό θα βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές. Έτσι, στο μεταξύ, πρέπει να το κάνετε αυτό. Αλλά σε ένα μήνα θα πρέπει να έχουμε καλύτερες επιλογές επειδή η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει έτσι για ένα ή ενάμιση χρόνο” .
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά επίσης τη μαζική εξέταση του πληθυσμού, αλλά πολλές κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι δεν διαθέτουν αρκετά κιτ δοκιμών ή εργαστήρια. Οπότε εκ των πραγμάτων η πρόταση του Ρόμερ καθίσταται δύσκολα εφαρμόσιμη. Ο ίδιος έχει την λύση: “Αν σήμερα διαθέσουμε 100.000 εκατομμύρια δολάρια για αυτό, σε λίγους μήνες θα έχουμε όλα όσα είναι απαραίτητα. Οι κυβερνήσεις λένε ότι δεν φτάνουν τα κιτ δοκιμών, αλλά αυτό είναι απλά παράλογο: αν δεν το έχουν τώρα, αυτό που πρέπει να σκεφτούν είναι πώς να τα αποκτήσουν”.
Στο ερώτημα αν πρέπει ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας να μετατραπεί σε εργοστάσια για δοκιμές και προστατευτικό εξοπλισμό, ο Νομπελίστας απαντάει: “Η παραγωγή δοκιμαστικών τεστ και εξοπλισμού προστασίας πρέπει να αυξηθεί δραστικά . Και πράγματι αυτό συνεπάγεται την μετατροπή της υφιστάμενης παραγωγικής ικανότητας προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Δεν θα είναι φθηνό ή εύκολο , αλλά θα είναι πολύ φθηνότερο από το να επιτρέψουμε την κατάρρευση των οικονομιών μας”.
Σχετικά με την αποδοχή που έχει το σχέδιο του στις αρχές επισημαίνει: “Οι αρχές σε όλο τον κόσμο είναι πολύ αποσπασματικές, σχεδόν πανικοβλημένες. Είναι πολύ δύσκολο να τους κάνεις να σκεφτούν ένα σχέδιο που θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε τρεις μήνες. Κάνω το καλύτερό μου, αλλά είναι δύσκολο να ακουστεί. Είναι εύκολο να σκεφτούμε τρεις χρονικούς ορίζοντες . Σήμερα, οι κυβερνήσεις ανησυχούν τόσο πολύ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν θα σκεφτούν τι θα κάνουν μέσα σε τρεις μήνες. Από οικονομικής απόψεως, εξετάζουν τους επόμενους 18 μήνες και ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα. Αλλά κανείς δεν σκέφτεται που πρέπει να επενδύσει, ώστε σε τρεις μήνες να μην βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση όπως σήμερα”

Ο αντίλογος της καραντίνας 

Στον αντίλογο που καταθέτουν πολλοί ειδικοί, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι η καραντίνα θα είναι συνολικά λίγους μήνες έως ότου η καμπύλη του ιού εξομαλυνθεί ο Ρόμερ απαντάει: “Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: αν καταφύγουμε σε πλήρη καραντίνα, είτε για δύο εβδομάδες ή δύο μήνες, όταν την αναστείλουμε, ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα ξανά. 
Τα προγνωστικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι όταν η απομόνωση χαλαρώνει, η επιδημία μεγαλώνει και πάλι. Αυτό που προτείνουμε μπορεί να εφαρμοστεί σε 12, 18 ή 24 μήνες, επειδή η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε καραντίνα για ένα χρόνο. Ούτε μπορούμε να επιβάλουμε πλήρη απομόνωση και στη συνέχεια να καταστήσουμε το πακέτο μέτρων πιο ευέλικτο, διότι επιστρέφει ο ιός. Ναι, μπορούμε να επενδύσουμε για δύο ή τρεις μήνες, όπως λέμε. Αλλά οι άνθρωποι δεν σκέφτονται σοβαρά τον χρονικό ορίζοντα και ανησυχούν πολύ για το τι πρέπει να κάνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες”.
Ο Ρόμερ ερωτήθηκε, μιας και το άρθρο του γράφτηκε με την εικόνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν το μοντέλο του θα ήταν επίσης κατάλληλο για μια χώρα όπως η Βραζιλία, η οποία έχει ένα επισφαλές σύστημα υγείας και εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε φαβέλες. “Μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε. Το μήνυμά μου είναι αυτό: Για να περιορίσετε τον ιό, θα πρέπει να ελέγχετε συχνά τους ανθρώπους και να απομονώσετε όσους βγουν θετικοί αμέσως για δύο εβδομάδες. Το πλεονέκτημα είναι ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι μπορούν να εργαστούν , να συνεχίσουν με τη ζωή τους” απαντάει.
Και στο ερώτημα αν αυτό μπορεί να βρει εφαρμογή σε μια χώρα όπως η Ινδία με τους 1.3 δισεκατομμύρια κατοίκους της, ο γνωστός οικονομολόγος καταλήγει: “Είναι φθηνότερο να τους τεστάρεις όλους από το να καταστρέψεις την οικονομία κλείνοντας τους στα σπίτια τους. Ας υποθέσουμε ότι η καραντίνα στη Βραζιλία καταφέρνει να εξοντώσει εντελώς τον ιό. Αργότερα, όταν οι άνθρωποι από χώρες που δεν υιοθέτησαν αυτή τη στρατηγική εισέλθουν στη Βραζιλία, οι Βραζιλιάνοι θα αρχίσουν να μολύνονται και πάλι. Με άλλα λόγια, η καλύτερη μέθοδος είναι η επιλεκτική απομόνωση , βασισμένη σε τακτικά και συχνά τεστ. Και γι 'αυτό, δεν είναι απαραίτητο να παραβιάζετε το ιδιωτικό απόρρητο οποιονδήποτε, ούτε να διώξετε τους ανθρώπους. Αρκεί να διασφαλίσουμε ότι όσοι βγουν θετικοί περιορίζονται για κάποιο χρονικό διάστημα”.

Ποιος είναι ο Ρόμερ

Ο Paul Michael Romer (γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου 1955) είναι Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ήταν συν-παραλήπτης του βραβείου Νόμπελ στα Οικονομικά (που μοιράστηκε με τον William Nordhaus) το 2018. Είναι πρωτοπόρος της θεωρίας ενδογενούς ανάπτυξης, έλαβε το βραβείο "για την ενσωμάτωση των τεχνολογικών καινοτομιών σε μακρόχρονη μακροοικονομική ανάλυση". Ο Romer ήταν επικεφαλής οικονομολόγος και ανώτερος αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας έως ότου παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 μετά από διαμάχη που προέκυψε από την αξίωσή του για ενδεχόμενη πολιτική χειραγώγηση της κατάταξης της "ευκολίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα" της Χιλής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.