8 Μαρ 2016

Καλούμε το λαό του Δήμου Δίου-Ολύμπου...


Η προσφυγιά είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που κάνουν το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, και σε άλλες χώρες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές διαφόρων χωρών, τις αγορές και για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών, αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που υπηρετούν το εκμεταλλευτικό σύστημα, δημιουργώντας στρατιές ανέργων, φτωχών και ξεριζωμένων.

Αυτοί προκαλούν το πρόβλημα και έρχεται η κυβέρνηση που συμμετέχει σε όλα αυτά, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να  προσπαθεί να το λύσει με αυτούς τους ίδιους. Είναι δυνατόν αυτός που το δημιούργησε να το λύσει;
Προφανώς δεν θα γίνει ποτέ.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Τα μέτρα αυτά στρέφονται ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η συγκυβέρνηση αναλαμβάνει την επιτάχυνση έργων για τη δημιουργία και τη λειτουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hot spots), καθώς και κέντρων μετεγκατάστασης (relocation camp).
Μέσα σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται τώρα η δημιουργία κέντρου «φιλοξενίας» στη θέση Καναπίτσα κοντά στο πεδίο βολής Λιτοχώρου, ή «by pass» για 1.000 ή 4.000 άτομα, όπως το χαρακτήρισαν.  Η κυβέρνηση με την προσφιλή της τακτική να ψαρεύει σε θολά νερά έριξε το θέμα στο τραπέζι χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση.
Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε την αφορμή να ανοίξει η συζήτηση και στο Δ.Σ. του Δήμου Δίου-Ολύμπου, σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών. Η όποια άρνηση υπάρχει στηρίζεται στη βάση της τουριστικής εικόνας του νομού που θα πληγεί.
Η λογική που επικρατεί είναι «να φύγει το πρόβλημα από το σπίτι μας κι ας πάει στου γείτονα». Αν βέβαια οι πρόσφυγες ήταν «πελάτες» δε θα ενοχλούσαν καθόλου. Αν ήταν «μεγαλοεπενδυτές» για τον Όλυμπο δε θα πείραζε επίσης καθόλου. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
 Είναι οι ίδιοι που ήθελαν να γίνει λιμάνι του ΝΑΤΟ στη Γρίτσα, που -15 χρόνια πριν- εκτός από την καταστροφή της γειτονικής χώρας, καταστράφηκε και ο τουρισμός και της Πιερίας για τουλάχιστον 3 χρόνια. Δεν έβγαλαν άχνα για τις αποβάσεις του ΝΑΤΟ  στη Γρίτσα και τις ασκήσεις του δίπλα στο Αλεξάνδρειο και το πεδίο βολής. Δε χαλούσε η τουριστική εικόνα της περιοχής τότε; Για ποιον τουριστικό νομό θα μιλούσαν σήμερα; Τις συνέπειες της δράσης του ΝΑΤΟ πληρώνουμε.
Την ίδια στιγμή συγκαλύπτονται, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τοπικούς παράγοντες και βουλευτές, οι αιτίες του προβλήματος.
Συγκαλύπτονται οι αποφάσεις της ΕΕ που προβλέπουν διαλογή και μετεγκατάσταση ενός μικρού αριθμού προσφύγων, ενώ για την πλειοψηφία προβλέπουν καταστολή, επαναπροώθηση και εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ξεριζωμένοι από εμπόλεμες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, που η ΕΕ παράνομα δεν τους αναγνωρίζει το καθεστώς του "πρόσφυγα", με αποτέλεσμα τον τελικό εγκλωβισμό τους.

Έχουμε ξεκάθαρο ότι στην ευρύτερη περιοχή παίζονται σοβαρά γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των λαών. Ήδη με αφορμή το προσφυγικό έχει τεθεί ξανά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα σύνορά της από την ίδια την ΕΕ. Ενώ και η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (την οποία χαιρέτισαν τα υπόλοιπα κόμματα από την πρώτη στιγμή), με πρόσχημα το Προσφυγικό, θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία για να προβάλλει τις γνωστές της αξιώσεις για γκρίζες ζώνες και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, εμπλέκει τη χώρα σε αυτά τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια και εκθέτει τον ελληνικό λαό σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους εμπλοκής στον πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή.
Η κλιμάκωση των επεμβάσεων και η όξυνση των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο μεγαλώνει τους κινδύνους και αυξάνει τις ροές των προσφύγων - μεταναστών.
Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας. Αντίθετα είναι παράγοντες εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Αν. Μεσογείου, παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που ανοίγουν πληγές συγκρούσεων με θύματα τους λαούς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου καταθέτει  συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Αναγνωρίζοντας πρώτα την αιτία που δημιουργεί την προσφυγιά δηλαδή τον πόλεμο, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στην αγωνία των προσφύγων και εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους, από τον ιμπεριαλισμό, λαούς.  Συγκεκριμένα:
·         Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
·         Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
·         Όχι στα «hot spots» γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών-μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
·      Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
· Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
·         Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
·         Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
·         Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Έξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.
Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται. Να στοχεύσουμε τον πραγματικό ένοχο. Να μην περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο.
Καλούμε το λαό του Δήμου Δίου-Ολύμπου αλλά και ολόκληρης της Πιερίας σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι υπέρτατο καθήκον να υπερασπιστούμε τους πρόσφυγες και μαζί την ανθρώπινη υπόστασή μας.
Να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους αθωώνοντας τον ένοχο και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα.
Και ο ένοχος είναι κοινός, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που το κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα, κάνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

2 σχόλια:

  1. Εχετε δικιο όσον αφορά τις αιτίες αυτού του φαινομένου, μπορείτε όμως ώς σωστοί αριστεροί και κομμουνιστές ειδικά εκεί στον Παντελεήμονα ,να στεγάσετε ορισμένους πρόσφυγες μετανάστες στα προλεταριακά παραλιακά και ορεινά δωμάτια που διαθέτουν πολλά στελέχη και οπαδοί σας, δείχνοντας και στην πράξη το ενδιαφέρον σας για τους κατατρεγμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αριστερη Κυβερνηση........
    Κουβαλησε το ΝΑΤΟ στο Αιγαιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.