9 Σεπ 2015

Θα τους ψηφίσετε? Δείτε τι μας περιμένει (μετά τις εκλογές)Μια γερή δόση αύξησης φορολογικών συντελεστών περιμένει τους φορολογούμενους μετά τις εκλογές. Αυτή είναι η πιθανότερη εξέλιξη για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος που για να κλείσει θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για φέτος και το 2016.

Η συμφωνία που έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές προβλέπει αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές προκειμένου να επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ προβλέπονται και παρεμβάσεις για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αμέσως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και στο τραπέζι για το δημοσιονομικό μέτωπο πρόκειται να πέσει:

- η αύξηση των φορολογικών συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια. Η σημερινή κλίμακα προβλέπει συντελεστή 11% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Οι συντελεστές αυτοί αναμένεται να αυξηθούν από τα φετινά εισοδήματα στο 15% και 35% αντίστοιχα.

- η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής αυξήθηκε ήδη από το 26% στο 28% και υπάρχει ήδη πρόβλεψη για αύξηση ακόμη μιας μονάδας στο 29%

- η αύξηση του φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Ένας από τους λόγους για τους οποίους θεσπίστηκε το σύστημα της φορολόγησης του εισοδήματος ανά πηγή ήταν και η ανάγκη να φορολογείται με ενιαίο τρόπο το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της επιχείρησης. Με την αύξηση του συντελεστή για τις ΑΕ και ΕΠΕ στο 28% η εξίσωση αυτή έσπασε και υπάρχουν ήδη εισηγήσεις προκειμένου να επανέλθει με αύξηση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών από το 26% στο 28% ή 29%.

- αύξηση των συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων
μέσω της ενσωμάτωσης σε αυτήν της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης κυμαίνονται από 0,7% έως και 8%. Η τρόικα επιθυμεί την ενσωμάτωση των συντελεστών στην κλίμακα, μονιμοποιώντας την επιβάρυνση της εισφοράς στα εισοδήματα. Από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν αντεπιχειρήματα όπως η μείωση των φορολογικών εσόδων από την απαλλαγή της φορολόγησης με την εισφορά αλληλεγγύης εισοδημάτων που σήμερα επιβαρύνονται με αυτήν, όπως είναι το εισόδημα από τόκους.

του Σπύρου Δημητρέλη
http://www.capital.gr/

Και ο φόρος στα ακίνητα μετά τις εκλογές 

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται αμέσως μετά τις εκλογές. Ο στόχος είναι ξανά, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια η είσπραξη 2,65 δισ ευρώ.

Οι αντικειμενικές αξίες, παρά τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο φόρος, δεν άλλαξαν. Ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει αναμένουν το ίδιο ποσό φόρου με πέρυσι.

Εφέτος ωστόσο το ποσό της δόσης θα είναι μεγαλύτερο, καθώς λόγω καθυστερήσεων οι δόσεις θα είναι πέντε και όχι έξι, μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Έτσι 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν από τον Οκτώβριο να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης θα υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με το 2014.
Οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν σε κάποια έκπτωση φόρου είναι όσοι έχουν μικρά εισοδήματα.

Όσοι έχουν περιουσία ως 85.000 (άγαμοι), 150.000 (έγγαμος με ένα παιδί) και 200.000 ευρώ (έγγαμος με τουλάχιστον 2 παιδιά) και εισόδημα κάτω από 9.000 (το οποίο αυξάνεται 1.000 για κάθε τέκνο) δικαιούνται μείωση κατά 50% στον φόρο, ενώ οι πολύτεκνοι με εισόδημα ως 12.000 ευρώ/χρόνο και ανάπηροι με ποσοστό από 80% και άνω δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

20% θα είναι η μείωση του φόρου για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Δεν θα ισχύσει πάντως, παρά την πρόβλεψη που υπήρχε ήδη από το 2014, καμία έκπτωση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ούτε και καμία έκπτωση για τις ατομικές επιχειρήσεις.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.