# #

7 Σεπ 2015

44ο Φεστιβάλ Ολύμπου - ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ…






Στους ρυθμούς της Μαροκινής μουσικής Gnaoua ή Gnawa ταξίδεψε το κοινό του Φεστιβάλ Ολύμπου, λίγο πριν το τέλος του φετινού 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
  
Την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου του 2015, όσοι παραβρέθηκαν στο αρχαίο θέατρο του Δίου έζησαν στιγμές όπως αυτές τις απολαμβάνουν οι λάτρεις μιας άλλης πτυχής της μουσικής, τόσο στην Essaouira στο Gnaoua στο ετήσιο παγκόσμιο μουσικό φεστιβάλ του νότιου Μαρόκου ή πιο δίπλα στο Μαρακές στην ετήσια γιορτή του Moulay Brahim στα όρη του Άτλαντα.
Η μουσική Gnawa αποτελεί μέρος της Μαροκινής κουλτούρας με προφανείς δεσμούς της προ-ισλαμικής Αφρικής και... εκφράζεται με χαμηλούς και ήπιους ήχους, ρυθμικές μελωδίες, τραγούδι με συνοδεία παλαμάκια των χεριών και ακούσματα από κύμβαλα.
Είναι γενικά μια μελωδία-τελετή με μουσική και χορό που επικαλείται τους προγόνους για να διώξουν το κακό και να θεραπεύσουν τις ασθένειες.


Η συναυλία των Μαροκινών συγκροτημάτων το απόβραδο της Κυριακής 30 Αυγούστου 2015 με την επωνυμία Abidat RMA ZYAYDA de Benslimane/ Gnaoua band πέρα που
ενθουσίασε το κοινό που τους παρακολούθησε, κατέδειξε την ευρύτητα του πολιτισμικού ορίζοντα του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου. Η επιλογή να τιμάται κάθε χρόνο μια χώρα, φέτος τιμήθηκε το Μαρόκο, δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει το Πιερικό κοινό και όχι μόνο την τεχνοτροπία και την κουλτούρα και άλλων λαών και πολιτισμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Μαροκινά συγκροτήματα σε πέρασμά τους από το κέντρο της Κατερίνης, γνωστοποίησαν την παραδοσιακή μουσική της χώρας τους.


Την μουσικοχορευτική βραδιά στο αρχαίο θέατρο του Δίου που αποτέλεσε και την τελετή λήξης του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, παρακολούθησε πέρα της αποστολής του Βασιλείου του Μαρόκου και η διπλωματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη της χώρας της Βόρειας Αφρικής στην Ελλάδα, Αdelkader EL ANSARI και τους Bantali ANTAR πρόξενο, Fatima AÏT MHAND, εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού, Aïcha SINACEUR ,σύμβουλο της πρεσβείας και Abderrazak TREBAK, ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου MAP.


Νωρίτερα οι Μαροκινοί ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου και επισκέφθηκαν τις εκθέσεις στο κέντρο Μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου με θεματολόγιο
την ιστορία της Πιερίας, καθώς και τα γραμματόσημα και κεραμικά της τιμώμενης χώρας.
Την αποστολή και τους καλλιτέχνης υποδέχθηκαν και συνόδευσαν ο πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος και μέλη της διοίκησης του ΟΡ.ΦΕ.Ο.


ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΑΣ

Την τέχνη της Αραβική καλλιγραφίας γνώρισε το κοινό, χάρις στην επίδειξη που πρόσφερε στην Κατερίνη και στον αύλειο χώρο του θεάτρου του Δίου, ο διαπρεπής καθηγητής και μέλος της Ακαδημίας HASSAN II, Faical Nsiri, παρουσιάζοντας ένα παραδοσιακό ατελιέ καλλιγραφίας και δεξιοτεχνίας που σίγουρα εντυπωσίασε όσους το παρακολούθησαν.
Έτσι ολοκληρώθηκε το φετινό ταξίδι στη χώρα του Βασιλείου της Δύσης, στη χώρα του Θεού. Στο Μαρόκο που ενώ είναι κοντινό, είναι ταυτόχρονα και πρωτόγνωρα εξωτικό. Με
Τα παζάρια, τζαμιά, παλάτια, χρώματα, αρώματα, χαμόγελα και εκφραστικά μαύρα μάτια κρυμμένα πίσω από τσαντόρ, πολυλογάδες Άραβες και μυστηριακοί Βερβερίνοι, έρημος, Ανατολή. Πολύχρωμη χώρα, με μοντέρνες αλλά και μεσαιωνικές πόλεις, υπέροχους κήπους, ψηλά βουνά, αλλά και απέραντη έρημο.
Αποχαιρετώντας το Μαρόκο, το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου, σιγοψιθυρίζει τα λόγια του ποιητή: «…τράβα το καραβάνι Μαροκινέ καμηλιέρη μου, τράβα να φτάσουμε γοργά στα μέρη μου.»
ΑΝΤΙΟ Μαρόκο…وداعا المغرب.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.