Στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα η διεθνής εκδήλωση για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουρίες και που πηγαίνουν τα κέρδη της Eldorado Gold.
Η διεθνής εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε από τη SOMO και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, με την υποστήριξη του SOSτε το Νερό.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η έκθεση του Κέντρου Ερευνών για Πολυεθνικές Επιχειρήσεις SOMO και έγινε αναφορά πως η καναδική εταιρία χρησιμοποιεί τα “παραθυράκια’ του νόμου, έτσι ώστε μέσα από μια πολυδαίδαλη δομή θυγατρικών εταιρειών, απολαμβάνει τον φορολογικό παράδεισο των...
νησιών Μπαρμπάντος και το ελληνικό κράτος δεν έχει κανένα κέρδος.
Οπως ανέφερε το στέλεχος της SOMO, Katrin McGauran, η συγκεκριμένη εταιρεία και ακόμη τρεις ολλανδικές εταιρείες – βιτρίνες χρηματοδοτούν την ελληνική θυγατρική με ομολογιακό δανεισμό και λαμβάνουν μεγάλες πληρωμές τόκων από την Ελλάδα, που καταλήγουν σε μια άλλη εταιρεία-βιτρίνα στα Μπαρμπέιντος.
Η ενδελεχής μελέτη της εταιρικής δομής και των οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της καναδικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται το μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, θέτει προ των ευθυνών τους όλες τις κυβερνήσεις που επέλεξαν να στηρίξουν βιαίως την «επένδυση» μέσα από την ποινικοποίηση της δράσης των κατοίκων της περιοχής και της διώξής τους ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης!
Η έρευνα αυτή, καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα των μνημονιακών κυβερνήσεων ότι η επένδυση στο μεταλλείο χρυσού της Χαλκιδικής αποτελεί μέγα βήμα για την ανάπτυξη της χώρας και τη διατύπωση μιας νέας στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση. Όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων : «Η υποτιθέμενη “ανάπτυξη” και το περιβόητο “δημόσιο όφελος” από αυτά τα έργα αποδεικνύονται όμορφες λέξεις κενές περιεχομένου. Όπως συμβαίνει σε τόσες και τόσες χώρες σε όλο τον κόσμο, η γη μας θα καταστρέφεται ενώ τα κέρδη θα κάνουν φτερά σε εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους, γιατί το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών δεν θα βρίσκει τίποτα να φορολογήσει».
Όπως αποκαλύπτει στην έκθεσή της η SOMO, η Eldorado διαθέτει πολλαπλές εταιρείες – «κελύφη», επί της ουσίας εικονικές εταιρείες, που δεν διαθέτουν τίποτε πλην μιας ταχυδρομικής θυρίδας, με έδρα την Ολλανδία.
Τις 12 θυγατρικές αυτές εταιρείες τις χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τον Καναδά. Με εξαίρεση μια θυγατρική που διαθέτει τρεις υπαλλήλους καμιά από τις υπόλοιπες έντεκα δεν έχει υπαλλήλους ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την εξαγορά της European Goldfields το 2012, η Eldorado κληρονόμησε επίσης μια εταιρική δομή στην οποία θυγατρικές στην Ολλανδία διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο ενώ παράλληλα επέκτεινε τη θυγατρική διακλάδωση με τη δημιουργία ομίλου εταιρειών με έδρα τα Μπαρμπάντος.
Η Eldorado, διαθέτει συνολικά 43 θυγατρικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο με κύρια λειτουργία την κατοχή και χρηματοδότηση εταιρειών που κατέχουν μετοχές της καθώς και την παροχή δανείων προς άλλες εταιρείες του ομίλου.
Επί της ουσίας οι θυγατρικές αυτές εικονικές εταιρείες λειτουργούν ως αγωγοί προκειμένου τα έσοδα της πολυεθνικής να μεταφέρονται και να υπάγονται στη δικαιοδοσία φορολογικών παραδείσων.
Η Eldorado Gold (Ολλανδίας) έχει στην ιδιοκτησία της Eldorado Gold (Ελλάδας) η οποία κατέχει το 95% της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Αμφότερες οι ολλανδικές θυγατρικές, καθώς και δυο ακόμα, χρηματοδοτούν την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., μέσω της εγγραφή σε ομόλογα που η ίδια εκδίδει.
Η συνολική αξία των ομολόγων και ομολογιακών δανείων που οι θυγατρικές ολλανδικές εταιρείες προσυπέγραψαν αυξήθηκε από € 8.000.000 το 2009 σε € 176 εκατομμύρια το 2013. Λόγω των υφιστάμενων φορολογικών συνθηκών και των Οδηγιών της ΕΕ, η παρακράτηση του φόρου που οφείλεται για τις πληρωμές τόκων από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στην Ολλανδία ήταν χαμηλή και μειώθηκε στο 0% το 2013.
Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η SOMO, οι φορολογικοί συντελεστές θα ήταν πολύ υψηλότεροι εάν οι ελληνικές δραστηριότητες χρηματοδοτούνταν απευθείας από την καναδική μητρική εταιρεία. Το αποτέλεσμα αυτό του τρικ είναι ότι υπάρχει πιθανή απώλεια για το ελληνικό δημόσιο από φορολογικά έσοδα περίπου 1.000.000 ευρώ σε παρακράτηση φόρων για τα έτη 2009-2013.
Παράλληλα οι ερευνητές της SOMO, εκτιμούν ότι το ελληνικό δημόσιο έχασε κατά το 2012 και το 2013 , 1.800.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς τα έσοδα από τους τόκους μεταφέρονται μέσω της Ολλανδίας στο φορολογικό παράδεισο Μπαρμπάντος.
Οι πληρωμές τόκων που αφαιρέθηκαν από τα κέρδη της εταιρείας στην Ελλάδα και κατέληξαν σχεδόν αφορολόγητα στα Μπαρμπάντος, εκτινάχθηκα από 32.000 ευρώ το 2009 σε πάνω από 7 εκατομμύρια το 2013.
Οι ερευνητές της SOMO που εξέτασαν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η Eldorado, υποστηρίζουν ακόμα ότι στρεβλώνει την εικόνα παρουσιάζοντας κατά το 2013 μικτό κέρδος -5.022.000 ευρώ και φόρο εισοδήματος ύψους 122.657.000 ευρώ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, δεν πρόκειται για καταβληθέντα φόρο αλλά για αναβαλλόμενες φορολογικές δαπάνες, για φόρο, δηλαδή που δεν έχει ακόμα καταβληθεί σε ποσοστό έως και 85%.
Σημείωση:
H SOMO είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας σε θέματα κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά. Από το 1973, η οργάνωση ερευνά τις πολυεθνικές εταιρείες και τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, οι χρηματοδότες της είναι:
– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
-Το Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών
-Το Ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών
-Το Ολλανδικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
-Διάφοροι αναπτυξιακοί οργανισμοί και funds
Τα έξοδα της έρευνας και της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, καλύφθηκαν αποκλειστικά από τη SOMO.
– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
-Το Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών
-Το Ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών
-Το Ολλανδικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
-Διάφοροι αναπτυξιακοί οργανισμοί και funds
Τα έξοδα της έρευνας και της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, καλύφθηκαν αποκλειστικά από τη SOMO.
H Μαρία Καδόγλου (παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων) ενημέρωσε τον κόσμο που βρέθηκε στο δημαρχείο για να παρακολουθήσει τη διεθνή έκθεση πως : “Η Χαλκιδική εχει μετατραπεί σε εργαστήριο πειραματισμού και καταστολής”.
Η Jamie Kneen (MiningWatch Canada) είπε πως οι περισσότερες εταιρίες εξόρυξης έχουν έδρα τον Καναδά λόγω της νομικής κάλυψης που τους παρέχει.
Ο Patrick Nshindano (ActionAid Zambia) αναφέρθηκε στη Ζάμπια και στα ορυχεία που υπάρχουν αλλά και στο χρήματα που δεν εισπράττονται ποτέ. «Οι επενδύσεις είναι τεράστιες, η Ζάμπια είναι σχεδόν όλη ορυχεία, αλλά σχεδόν 0 έσοδα για την ίδια.»
Ο Patrick Nshindano (ActionAid Zambia) αναφέρθηκε στη Ζάμπια και στα ορυχεία που υπάρχουν αλλά και στο χρήματα που δεν εισπράττονται ποτέ. «Οι επενδύσεις είναι τεράστιες, η Ζάμπια είναι σχεδόν όλη ορυχεία, αλλά σχεδόν 0 έσοδα για την ίδια.»
Η Rosia Montana τόνισε ότι: “Η μη χρηση κυανίου στην εξόρυξη χρυσού θα κανει την εξόρυξη οικονομικά ασύμφορη”.
Στην εκδήλωση που παρευρέθηκαν επιστήμονες και μέλη οργανώσεων από ολόκληρο τον κόσμο, όπως τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και τη Ζάμπια, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης.
ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν ενοχοποιήσει τους κατοίκους στη Χαλκιδική που αγωνίζονται για γη, αέρα και νερό…
Ο Στέλιος Νικητόπουλος μίλησε στην εκδήλωση από την πλευρά των εργαζομένων της Ελεύθερης ΕΡΤ. Του μοναδικού τηλεοπτικού σταθμού που καλύπτει τα δρώμενα στις Σκουριές και δίνει φωνή σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στην διεθνή εκδήλωση δόθηκε ο λόγος στην ΕΡΤ ως “Τη μοναδική δημόσια ραδιοτηλεόραση στον κόσμο που λειτουργεί πειρατικά”. Ιδιαίτερα δυνατή και συναισθητική αυτή η στιγμή.
Από την πλευρά του ο κ. Νικητόπουλος επεσήμανε ότι: “Στην Ελλάδα η Eldorado έχει συνέταιρο τον κ. Μπόμπολα. Η εταιρία τους λέγεται HellasGold. Ο Μπόμπολας είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού καναλιού στην Ελλάδα, του Μέγκα. Μαζί με τα άλλα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει τον συνεταιρισμό Digea, στον οποίο χάρισε η κυβέρνηση με ελάχιστο τίμημα τις ψηφιακές συχνότητες και για να γίνει αυτό έπρεπε να φύγει από τη μέση η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, η ΕΡΤ. Έξι ψηφιακές συχνότητες δόθηκαν μόνο για 18 εκ. ευρώ για 15 χρόνια. Εκτιμάται ότι θα εισπράξουν 600 εκ.ευρώ. Είναι οι ίδιοι που έχουν ενοχοποιήσει τους κατοίκους στη Χαλκιδική που αγωνίζονται για γη, αέρα και νερό. Η ΕΡΤ λειτουργεί, η ΕΡΤ 3 λειτουργεί εδώ πιο δίπλα, οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν. Πολεμάμε την οικονομική και μιντιακή δικτατορία. Και όπως λένε και οι κάτοικοι: Από τις Σκουριές μέχρι την ΕΡΤ3 αγώνας για τη γη και την ελευθερία”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.