# #

2 Αυγ 2014

Έμπολα - Αυτά που δεν σας λένε!

Ο ιός του Έμπολα

Υπάρχει ένα πολύ, πολύ σημαντικό  γεγονός που τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας δεν σας λένε σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική.

Οι πληροφορίες που είμαι έτοιμος να παρουσιάσω εδώ είναι τρομακτικές. Δεν υπάρχει πραγματικά καμμία αμφισβήτηση γύρω από αυτό. Ωστόσο, σας ζητώ  να διατηρήσετε την ηρεμία σας.

Αυτή τη στιγμή στη Δυτική Αφρική,

 το χειρότερο ξέσπασμα επιδημίας Έμπολα στην ιστορία είναι σε πλήρη εξέλιξη και περνάει τα σύνορα με ανησυχητικό ρυθμό. Ήδη έχει εξαπλωθεί σε τέσσερις χώρες, τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τώρα τη Νιγηρία. Αυτό το τελευταίο άλμα στη Νιγηρία είναι ιδιαίτερα σοβαρό δεδομένου ότι το μολυσμένο άτομο μετέφερε τον ιό από το αεροπλάνο στο Λάγος της Νιγηρίας, μια πόλη με πληθυσμό πάνω από 21 εκατομμύρια. Οι Γιατροί χωρίς σύνορα αναφέρονται στην έκρηξη ως «εκτός ελέγχου».

Ακόμη χειρότερα, υπάρχει κάτι πολύ, πολύ σημαντικό που  τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας δεν σας λένε σχετικά με αυτή την κρίση.


Θα παρατηρήσετε, αν έχετε διαβάσει σχεδόν κάθε κύριο άρθρο σχετικά με το θέμα, ότι όλοι επιμένουν ότι ο Έμπολα μεταδίδεται μόνο από τη φυσική επαφή με τα σωματικά υγρά. Αυτό δεν είναι αλήθεια, καθόλου.




Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 έδειξε ότι ο ιός Έμπολα ήταν σε θέση να ταξιδεύει μεταξύ των χοίρων και των πιθήκων που ήταν σε ξεχωριστά κλουβιά και που ποτέ δεν είχαν τεθεί σε άμεση επαφή.

Αν και η μέθοδος της μεταφοράς στη μελέτη δεν προσδιορίστηκε επίσημα, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν, ο Δρ Gary Kobinger, από το Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά, δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει πως η μόλυνση διαδόθηκε μέσω μεγάλων σταγονιδίων που αιωρούνταν στον αέρα.

"Αυτό που υποψιαζόμαστε ότι συμβαίνει είναι μεγάλα σταγονίδια. Μπορούν να μείνουν στον αέρα, αλλά όχι για μεγάλο διάστημα. Δεν πάνε μακριά," εξήγησε. "Αλλά μπορούν να απορροφηθούν από τον αεραγωγό, και έτσι ξεκινάει η μόλυνση, και αυτό είναι που νομίζουμε, επειδή είδαμε πολλά στοιχεία στους πνεύμονες των μη-ανθρώπινων πρωτευόντων που ο ιός εισήλθε με αυτόν τον τρόπο."

Μετάφραση: Ο ΕΜΠΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΙΟΣ

Τώρα, δεν πρόκειται να προβούμε σε εικασίες ως προς το κατά πόσον αυτοί οι λεγόμενοι «δημοσιογράφοι» και οι φορείς της δημόσιας υγείας που επαναλαμβάνουν την επίσημη γραμμή όσον αφορά τα μέσα μετάδοσης λένε ψέματα, ή απλώς συμμετέχουν σε κάποια τεράστια επίδειξη  συγχρονισμένης ανικανότητας, αλλά αυτό που θα πω, είναι ότι αυτές οι κακής ποιότητας εκθέσεις είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν το θάνατο περισσότερων ανθρώπων, και μπορεί στην πραγματικότητα να θέσουν όλη την ανθρωπότητα σε κίνδυνο.

Πώς είναι δυνατόν αυτό;

Με το να πείσουν τους ανθρώπους ότι ο ιός δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αέρα, δεν πρόκειται να ληφθούν σημαντικά μέτρα προφύλαξης που θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάπλωση του ιού. Για παράδειγμα, οι άλλοι επιβάτες στο αεροπλάνο που ταξίδεψε στο Λάγος της Νιγηρίας δεν τέθηκαν σε καραντίνα.

Για να το θέσουμε αυτό σε κάποιο πλαίσιο, ο ιός Έμπολα σκοτώνει μεταξύ 50% και 90% των θυμάτων του, οπότε το διακύβευμα είναι πολύ, πολύ υψηλό εδώ.

Αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού Έμπολα δεν είναι ο ιός Έμπολα Ζαΐρ. Αυτό είναι ένα νέο στέλεχος, και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο επικίνδυνο από τον Ζαΐρ. Όχι γιατί διαφέρει στα συμπτώματα (τα συμπτώματα είναι όμοια), αλλά επειδή αυτός ο νέος ιός φαίνεται να είναι πιο δύσκολο να περιοριστεί. Είτε αυτό οφείλεται σε κάποιο χαρακτηριστικό του ίδιου του ιού ή απλώς από τύχη δεν είναι βέβαιο αυτή τη στιγμή, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο αυτή η επιδημία έχει επεκτείνει το εύρος της είναι χωρίς προηγούμενο.

Αυτή τη στιγμή το ερώτημα στο μυαλό όλων είναι αν αυτός ο ιός θα εξαπλωθεί έξω από την Αφρική. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο ιός Έμπολα έχει μια περίοδο επώασης τριών εβδομάδων, μπορεί να ταξιδεύει μέσω του αέρα, και έχει κάνει ήδη ''ωτοστόπ'' σε μια διεθνή πτήση, αυτό είναι μια πολύ πραγματική πιθανότητα. Υπάρχουν μερικοί που υποβαθμίζουν την πιθανότητα αυτού του ενδεχομένου, και για να είμαι ειλικρινής, ελπίζω να έχουν δίκιο, αλλά το απλό γεγονός του θέματος είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι βασίζουν την εκτίμηση τους στην ελαττωματική προϋπόθεση ότι ο Έμπολα δεν είναι ένας αερομεταφερόμενος ιός.

Τώρα, το πρώτο πράγμα που ίσως να αισθάνεστε κατά την εξέταση αυτής της κατάστασης είναι η αίσθηση του φόβου και της απελπισίας, και ενώ αυτή ίσως είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση δεν είναι πραγματικά χρήσιμη. Αντ 'αυτού θα πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους πρακτικών μέτρων που μπορούμε να λάβουμε για να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα.

Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όλοι είναι να ξεκινήσουμε την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων και των δημοσίων υπαλλήλων που διασπείρουν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τον τρόπο που ο Έμπολα εξαπλώνεται. 

Χρησιμοποιήστε τις συνδέσεις με την αρχική μελέτητο ρεπορτάζ του BBC από το 2012 και το παρακάτω βίντεο για να τους βάλετε στη θέση τους.



Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει μία πλήρης, συντονισμένη, διεθνής προσπάθεια για τον περιορισμό του ιού. Αντιμετωπίζεται σαν ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας, αλλά έχει την πολύ πραγματική δυνατότητα να γίνει ένα κύριο γεγονός.

Οι γιατροί στο έδαφος της Δυτικής Αφρικής δεν έχουν αρκετό προσωπικό ή τους πόρους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Είναι απολύτως ασυγχώρητο για τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια φορολογούμενων σε μικρά παιχνίδια εξουσίας τους στην Ουκρανία και τη Συρία (που είναι και τα δύο στη διαδικασία της κλιμάκωσης αυτή τη στιγμή), ενώ ο ιός Έμπολα ''κυριεύει'' την Αφρική. Κάθε διαθέσιμος πόρος θα πρέπει να μετατοπιστεί προς τη Δυτική Αφρική προκειμένου να συγκρατηθεί και να σβήσει αυτή η επιδημία αυτή τη στιγμή.

Αυτό είναι σοβαρό. Τηλεφωνήστε τους, στείλτε τους μηνύματα, αποδοκιμάστε τους στους δρόμους, αν χρειαστεί, αλλά μην τους επιτρέψετε να αγνοούν αυτό το θέμα. Κάντε αδύνατο για αυτούς να προσποιούνται αργότερα ότι δεν ήξεραν.


Τώρα, ανεξάρτητα από την επίσημη πολιτική έναντι της κρίσης Έμπολα,, υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε τώρα για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.


1. Να ξέρετε πού θα πάτε αν χρειαστεί να αφήσετε το σπίτι σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν ο Έμπολα δραπετεύσει από την Αφρική, το τελευταίο μέρος που θα θέλετε να είστε είναι σε μια πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή. Μπορεί  ο πιο πρακτικός προορισμός για την οικογένειά σας να είναι μια αγροτική περιοχή κοντά στο τρέχον σπίτι σας, αλλά αν έχετε ήδη ανησυχίες για το πως η κυβέρνηση της χώρας σας θα διαχειριστεί αυτή την κρίση, τότε ίσως να θέλετε να αρχίσετε να ψάχνετε και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Βρίσκοντας μια εναλλακτική θέση που ταιριάζει στις ανάγκες της οικογένειάς σας είναι κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο και έρευνα, έτσι μην το αμελήσετε. Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να εξετάσετε σε έναν εναλλακτικό προορισμό είναι η γεωγραφία, το πολιτικό περιβάλλον, το κλίμα, η πυκνότητα του πληθυσμού καθώς και οι όροι και απαραίτητες προϋποθέσεις (visa, απαραίτητα έγγραφα). Το ιδανικό θα ήταν να καταλήξετε κάπου που να είναι γεωγραφικά απομονωμένο σε κάποιο βαθμό.

2. Εάν δεν έχετε διαβατήρια για  σας και τους δικούς σας, αποκτήστε τα τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψετε τη χώρα σας, αλλά θα πρέπει να έχετε τα μέσα για να το πράξετε. Σε χώρες όπου η επιδημία Έμπολα είναι σε εξέλιξη είναι όλο και πιο δύσκολο να βγεί κάποιος από τη χώρα. Τα σύνορα κλείνουν. Οι πτήσεις διακόπτονται. Αυτό δεν θα συμβεί αμέσως, αλλά σίγουρα δεν θα θέλατε να περιμένετε για το διαβατήριό σας όταν εμφανιστεί ο Έμπολα στην πόλη σας.

3. Να ξέρετε τι θα μεταφέρετε μαζί σας, αν θα έπρεπε να μετακινηθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να έχετε αυτά τα στοιχεία έτοιμα, καθώς και τις αποσκευές για να τα μεταφέρετε. Θα ήταν σοφό να εξετάσετε την αγορά ενός πακέτου χειρουργικών μασκών

Τώρα, αν το καλοσκεφτείτε, οι προετοιμασίες αυτές είναι σοφά βήματα, ανεξάρτητα από το αν η κατάσταση με τον Έμπολα επιδεινωθεί ή όχι. Γνωρίζοντας πού θα πάτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και έχοντας τα μέσα για να φτάσετε εκεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό για μια ευρεία ποικιλία καταστάσεων.Ο άμαχος πληθυσμός του Ιράκ, της Συρίας, στα ανατολικά της Ουκρανίας, και στη Γάζα μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό.


Ότι κι αν κάνετε, μην αφήσετε το φόβο να πάρει τον έλεγχο του μυαλού σας. Κάντε τις προετοιμασίες που μπορείτε να κάνετε τώρα,, παρακολουθείτε την κατάσταση με ψυχραιμία, και να είστε προετοιμασμένοι να προσαρμοστείτε, εάν είναι απαραίτητο.



sott

Απόδοση Κειμένου dorieas

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

1 σχόλιο:

  1. and the greek borders that are open to all the nations of the world ? ....with out been checked by doctors .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.