# #

2 Ιουλ 2014

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, υπό κράτηση!


Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, υπό κράτηση! Αυτή και αν είναι είδηση-βόμβα, που στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες στο εξωτερικό και ειδικά στην...Κύπρο. Η πρώτη είδηση χθες στα ΜΜΕ διεθνώς ήταν η σύλληψη του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και η κράτησή του στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς σε υπόθεση σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής.


Εναντίον του φαίνεται να διερευνώνται και άλλες έξι υποθέσεις, από το 1995, όταν ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Εντουάρ Μπαλαντιούρ, μέχρι τους ισχυρισμούς ότι ακόμα και ο τέως δικτάτορας της Λιβύης, Καντάφι, είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του, το 2007. Χώρια άλλες υποθέσεις ευνοιοκρατίας και περίεργων συναλλαγών ή χρηματοδοτήσεων, με την εμπλοκή αθλητικών (Μπερνάρ Ταπί) ή και επιχειρηματικών παραγόντων (Λιλιάν Μπετανκούρ), πωλήσεις όπλων στο Πακιστάν και στη Σαουδική Αραβία ή τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Οι γαλλικές δικαστικές Αρχές επιδιώκουν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, με την υποστήριξη του συνηγόρου του, επεδίωξε να λάβει πληροφορίες από ανώτατο δικαστικό για έρευνα που αφορούσε το πρόσωπό του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση υψηλού αξιώματος. Βουλευτές του κόμματος Σαρκοζί (UMP) καταγγέλλουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ για «συνωμοσία» και ότι επέλεξε αυτήν τη στιγμή ενώ ο πρώην Πρόεδρος φερόταν να επιδιώκει επιστροφή στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του χθεσινού γαλλικού Τύπου, οι προοπτικές του Ν. Σαρκοζί για επιστροφή στην πολιτική δεν ήταν και τόσο ευοίωνες αφού μέσα στο κόμμα του είχαν δημιουργηθεί συνθήκες ανταρσίας εναντίον του, εξαιτίας «υποσχέσεων που δεν τήρησε» και τομών που δεν έκανε. Εξάλλου, σύμφωνα με τελευταία σφυγμομέτρηση, η αποδοχή του από το κοινό δεν ξεπερνά το 32% και από τους ψηφοφόρους της δεξιάς το 61%. Όπως γράφει η χθεσινή «Φιγκαρό», η πενταετία του έχει χαθεί στη λήθη της κοινής γνώμης. Επίσης: Ενώ ο Σαρκοζί απέχει από την πολιτική, βρίσκεται στην επικαιρότητα εξαιτίας όλων όσα του καταμαρτυρούν. Με απλά λόγια, δεν είναι ούτε «ρεζέρβα της Δημοκρατίας», όπως παλαιότεροι Γάλλοι πολιτικοί, ούτε «διασχίζει την πολιτική έρημο», δηλ. να μπορούσε ξαφνικά, κάποια στιγμή να επανέλθει για να δώσει ελπίδα στους Γάλλους ότι μπορεί, το 2017 π.χ. να αναλάβει τα ηνία και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Τα πιο πάνω και η περιπέτεια του Σαρκοζί υποβάλλουν κάτι και στην Κύπρο; Η Γαλλία δεν είναι αμέτοχη διαφθοράς σε πολλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην πολιτική. Συχνά, πολιτικοί κατηγορήθηκαν για διαφθορά, όπως ο πρώην δήμαρχος του Παρισιού και προκάτοχος του Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ ή παλαιότερα ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν (τα διαμάντια του Μποκάσα). Ο Πιέρ Μπερεγκοβουά, πρωθυπουργός επί Μιτεράν, αυτοκτόνησε επειδή κατηγορήθηκε για δάνειο ενός εκ. φράγκων (με μηδέν επιτόκιο), από στενό συνεργάτη τού τότε Προέδρου, Μιτεράν. Η Κύπρος είναι στον κατάλογο διαφθοράς της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, GRECO και μέχρι σήμερα δεν έχει πλήρως προσαρμοστεί και υιοθετήσει τις υποδείξεις της. Από την άλλη, η ανάκριση και κράτηση ενός πρώην Προέδρου της Γαλλίας καταδεικνύει ότι η γαλλική δικαιοσύνη ακόμα λειτουργεί και τολμά να διερευνά σκάνδαλα και κατηγορίες ακόμα και εναντίον πρώην Προέδρου της χώρας.
Στην Κύπρο σημειώθηκε πρωτοφανής και απίστευτη οικονομική καταστροφή, για την οποία, πέραν των τραπεζών και τραπεζιτών, εγκληματικές ευθύνες φέρουν και πολιτειακοί, κομματικοί, οικονομικοί και συνδικαλιστικοί παράγοντες. Οι πολίτες θέλουν ακόμα να ελπίζουν ότι οι διεξαγόμενες έρευνες από την Αστυνομία σύντομα θα καταλήξουν σε συλλήψεις και προσαγωγή ενόχων ενώπιον της Δικαιοσύνης.


http://www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.