# #

20 Ιαν 2014

Διεθνής Αμνηστία: Πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης η καταδίκη του «Γέροντα Παστίτσιου»

FB311621DBDBCDE7865A01880C4572F4.jpg



«Τις σοβαρές ανησυχίες της», εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για την καταδίκη του 29χρονου μπλόγκερ, Φίλιππου Λοΐζου, σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, λόγω της ιστοσελίδας του στο facebook με το όνομα «Γέρων Παστίτσιος», στην οποία σατίριζε τον αποθανόντα Έλληνα ορθόδοξο μοναχό, Γέροντα Παΐσιο.

Όπως αναφέρει πρόκειται για «ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης», ενώ τονίζει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που η ελευθερία της έκφρασης έχει δεχθεί επίθεση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» και φέρνει για παράδειγμα τη γνωστή υπόθεση με την..
θεατρική παράσταση «Corpus Cristi».

«Τον Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το εάν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης “Corpus Cristi” παραβίασαν το νόμο περί βλασφημίας. 

Τον Οκτώβριο του 2012 μέλη χριστιανικών ομάδων και του ακροδεξιού κόμματος “Χρυσή Αυγή”, περιλαμβανομένων και κάποιων βουλευτών του κόμματος, επιχείρησαν να σταματήσουν την πρεμιέρα της παράστασης, επιτιθέμενοι λεκτικά στους ηθοποιούς και σε μέλη του κοινού, και απειλώντας τους. 

Οι παραγωγοί αποφάσισαν να κατεβάσουν την παράσταση τρεις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα», σχολιάζει.

Η Διεθνής Αμνηστία, επίσης, τονίζει πως «θέλει να επαναλάβει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό».
Όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «η νομοθεσία για τη βλασφημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εμποδίζεται ή να τιμωρείται η θεμιτή κριτική σε θρησκευτικούς ηγέτες ή ο αιτιολογημένος σχολιασμός δογμάτων πίστης», προσθέτει και καταλήγει, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να καταργήσουν την αναχρονιστική νομοθεσία περί βλασφημίας».

http://arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.