# #

20 Δεκ 2013

Σε δύο βήματα πλειστηριασμοί και κατασχέσεις από την εφορία για χρέη ...ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ?


Ολες οι αλλαγές - προσθήκες στον Κώδικα Εισπραξης Δημοσίων Εσόδων
Προειδοποιητική επιστολή προς όλους όσοι χρωστούν στην εφορία για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μπαίνοντας στις ρυθμίσεις που τρέχουν, θα στέλνει η εφορία προτού κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Δηλαδή, πριν προχωρήσει σε κατασχέσεις καταθέσεων, πλειστηριασμούς ακινήτων κτλ.
 
Στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων που συζητείται στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα περιλαμβάνονται νέες διατάξεις με αλλαγές - προσθήκες στον Κώδικα Εισπραξης Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών με τη διαδικασία αυτή επιδιώκεται ...η προσαρμογή της νομοθεσίας περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων στις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικής  Διαδικασίας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1.1.2014.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις απλοποιείται σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης, ενώ δίδεται για πρώτη φορά στην οφειλέτη, επί οικειοθελούς συμμόρφωσης, να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, πιο θα εξοφληθεί. Μέχρι σήμερα τη σειρά πληρωμής των χρεών καθόριζε η φορολογική αρχή.
 
Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να επιλέξει αν θα πληρώσει πρώτα το φόρο εισόδηματός ή το φόρο ακινήτων ή άλλες φορολογικές οφειλές (π.χ. ΦΠΑ κτλ.).
Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, προ αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία για πρώτη φορά προβλέπεται νομοθετικά ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Ουσιαστικά η εφορία θα στέλνει προειδοποιητική «βολή» στους οφείλετες ώστε να κινητοποιηθούν και να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους διαφορετικά θα προχωρά άμεσα η διαδικασία της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού.
 
Τέλος, προβλέπεται ότι τόσο οι οφειλές των στρατευμένων αλλά και οι οφειλές των ανηλίκων, για όσο διάστημα αυτοί στερούνται της προβλεπόμενης από το νόμο εκπροσώπησης και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση αυτής απαλλάσσονται από διοικητικές κυρώσεις.
Οι παραπάνω αλλαγές, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, προέκυψαν ως ανάγκη εφαρμογής ενιαίων κανόνων και για τα λοιπά έσοδα του Δημοσίου, σε σχέση με την εισπρακτική διαδικασία στο πλαίσιο των φορολογικών εσόδων, η οποία μεταβλήθηκε λόγω της εισαγωγής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, και προέκυψαν κατόπιν προτάσεων που υποβλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
 
ΠΗΓΗ: tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.