26 Οκτ 2013

Καρέ καρέ η δημιουργία ενός Ναζί...

Υπό το φως των συνταρακτικών εξελίξεων του τελευταίου μήνα που έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη και όχι μόνο έρχονται στο νου φρικιαστικές εικόνες από την περίοδο όπου οι ευρωπαϊκές ελπίδες ποδοπατούνταν κάτω από την μπότα του στρατού της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο για πολλούς αμφιλεγόμενος, αλλά πάντα εύστροφος...
Γουώλτ Ντίσνεϊ είχε ήδη από το 1943 φροντίσει να αποτυπώσει μέσω της δικής του «αθώας» τέχνης τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος.
Σε ένα 10λεπτο φιλμάκι κινουμένων σχεδίων βασισμένο με τίτλο «Η εκπαίδευση θανάτου: Πώς δημιουργείται ένας Ναζί», το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Γκρέγκορ Ζίμερ, καταγράφει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τη δημιουργία ενός ναζί.
Το φιλμάκι παρουσιάζει την ιστορία του μικρού Χανς, ενός αγοριού που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη ναζιστική Γερμανία και ανατρέφεται για να γίνει άξιος στρατιώτης της Άριας φυλής.
Από τη γέννησή του, ο Χανς είναι ταγμένος στην υπηρεσία του Αδόλφου Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα. Καθώς ο Χανς μεγαλώνει, μαθαίνει μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της Ωραίας Κοιμωμένης, όπου απεικονίζεται ο Χίτλερ ως ιππότης με την αστραφτερή του πανοπλία και σώζει την Ωραία Κοιμωμένη, που εκπροσωπεί τη Γερμανία, από την κακιά μάγισσα, που εκπροσωπεί τη δημοκρατία.
Αφού ο Χανς περνά από την απαραίτητη εκπαίδευση, σε μια τάξη από τους τοίχους της οποίας κρέμονται τα πορτραίτα του Χίτλερ, του Γκαίριγκ και του Γκαίμπελς, λαμβάνει μέρος σε μια σταυροφορία για το κάψιμο όλων των βιβλίων που αντιτίθενται στον Χίτλερ, ενώ αντικαθίσταται η Αγία Γραφή με το «Ο Αγών μου», και ο σταυρός με ένα ναζιστικό ξίφος.
Αφού περνά τα επόμενα χρόνια παρελαύνοντας και χαιρετώντας, γίνεται ένας ενήλικας καλός Ναζί και πάει στον πόλεμο για να καταλήξει τελικά σε μια σειρά πανομοιότυπων τάφων, που δεν έχουν τίποτα πάνω τους, εκτός από μια σβάστικα και ένα κράνος στερεωμένο στην κορυφή….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.