# #

10 Αυγ 2013

Τράπεζες στέλνουν κάρτες για να παγιδεύσουν τους δανειολήπτες!!!

35-1-thumb-medium
Του Σάκη Αποστολάκη
Οι τράπεζες στέλνουν καινούργιες πιστωτικές κάρτες σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες που έχουν έρθει σε διακανονισμό, με σκοπό να τους παγιδεύσουν και να ακυρωθεί ο διακανονισμός.
Την καταγγελία κάνει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδος, στον οποίο προσέφυγαν μέχρι τώρα τέσσερις δανειολήπτες, στους οποίους πρόσφατα οι τράπεζες έστειλαν νέες κάρτες, με πιστωτικό όριο από 1.000 ευρώ και πάνω.
Σύμφωνα με την καταγγελία, μία δανειολήπτρια, μαζί με τις τρεις διαταγές πληρωμής που της έστειλε η τράπεζα έπειτα από το διακανονισμό, της έστειλε και ..
μία πιστωτική κάρτα με όριο ανάληψης χρημάτων τα 1.200 ευρώ.
Ο σύλλογος δέχτηκε ακόμη τρεις παρόμοιες καταγγελίες με κάρτες που είχαν πιστωτικό όριο άνω των 1.000 ευρώ. Και στις τρεις περιπτώσεις η τράπεζα απέστειλε την κάρτα μαζί με τον κωδικό πρόσβασης (pin), απλή επιστολή στο δανειολήπτη, οπότε αν η επιστολή αυτή χαθεί, ο δανειολήπτης δεν θα έχει μάθει ποτέ για την αποστολή της, όμως η τράπεζα θα του την είχε «χρεώσει».
Σύμφωνα με το Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδος, μέχρι πρόσφατα, αν ο δανειολήπτης, εξαιτίας και της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, έκανε χρήση της κάρτας, τότε κινδύνευε να απορριφθεί η αίτησή του στο Ειρηνοδικείο. Ομως μετά την τροποποίηση του ν. 3869/2010, δεν τίθεται πλέον θέμα ανειλικρινούς δήλωσης του δανειολήπτη σε περίπτωση χρεών που αναλήφθησαν μετά την κατάθεση της αίτησής του στο Ειρηνοδικείο. Και αυτό γιατί τα χρέη που αναλήφθησαν μετά την κατάθεση της αίτησης δεν μπορούν να ρυθμιστούν.
Ηθικό θέμα
Παρ’ όλ’ αυτά όμως, μετά την ευνοϊκή ρύθμιση των υπόλοιπων χρεών τους από το δικαστήριο, οι οφειλέτες θα παραμένουν φορτωμένοι με την επιβάρυνση μιας πιστωτικής κάρτας.
Πέραν βέβαια του ηθικού θέματος που τίθεται, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να αποσπάσουν το όποιο όφελος κερδίζουν οι δανειολήπτες που έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό και να τους σπρώξουν σε νέο πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες αυτές για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδος συμβουλεύει τους οφειλέτες, που δεν θέλουν να υποκύψουν σε ακόμη ένα παιχνίδι των τραπεζών, με το να τους φορτώσουν επιπλέον υπερχρέωση, να ακυρώνουν τις πιστωτικές κάρτες που τους αποστέλλονται, ώστε να μη διατρέχουν τον κίνδυνο να τις χρησιμοποιήσουν και βρεθούν ακόμη πιο ασφυκτικά εγκλωβισμένοι στην υπερχρέωση.
Στην περίπτωση ενός νεαρού ελεύθερου επαγγελματία, πατέρα ενός παιδιού, είχε πάρει στεγαστικό δάνειο 220.000 ευρώ το 2007, αλλά πλέον δεν μπορούσε να το πληρώσει και ζήτησε από την τράπεζα να του εκδώσει βεβαίωση οφειλών, ώστε να υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχεωμένα νοικοκυριά. Αλλά η τράπεζα αρνήθηκε να του εκδώσει τη βεβαίωση οφειλών κι αντ’ αυτής τού παρουσίασε ως πιο συμφέρον ένα σχέδιο διευκόλυνσης πληρωμών. Σύμφωνα με αυτό, η τράπεζα προτείνει στο δανειολήπτη για τα δύο πρώτα χρόνια η μηνιαία δόση του δανείου του να πέσει στα 275 ευρώ από 960 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια όμως, και μετά την πάροδο των δύο χρόνων, η μηνιαία δόση θα κυμαινόταν στα 1.058 ευρώ. Εδωσε δηλαδή μία περίοδο χάριτος δύο χρόνων, κατά την οποία και πάλι ο δανειολήπτης θα πληρώνει, αλλά μετά, η δόση του δανείου του θα ξεπερνά και την αρχική υπέρογκη δόση που είχε συμφωνήσει το 2007 με την τράπεζα. Ο δανειολήπτης φυσικά αρνήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.