Ο νέος νόμος για την «αυτοδίκαιη αργία» των δημοσίων υπαλλήλων αρχίζει να σπέρνει τα θύματά του για να εκπληρώσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις: δάσκαλος τέθηκε σε αργία επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση και κατηγορήθηκε για «αντίσταση κατά της αρχής», κι ενώ η υπόθεσή του δεν έχει τελεσιδικήσει στο δικαστήριο
Με την έωλη και ασαφή κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» τέθηκε ουσιαστικά σε αργία ο...
Στέφανος Γκουλιώνης, δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, επειδή κατά τη συμμετοχή του στις 25 Μαρτίου του 2012 σε διαδήλωση κατά της οικονομικής πολιτικής συνελήφθη με την κατηγορία-λάστιχο της «αντίστασης κατά της αρχής» που του απέδωσαν οι αστυνομικοί.
Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή, και η έφεση στην ποινή αυτή θα εξεταστεί τον Οκτώβριο. Με βάση αυτή την ποινή, όμως, και με απόφαση του υφυπ. Παιδείας τέθηκε σε αργία, στερούμενος τη δουλειά του και τα 3/4 του μισθού του, μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση του στο πειθαρχικό όργανο.
Όπως σημειώνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ με το ιστορικό της υπόθεσης η εφημερίδα «Ελευθερία», είναι «παράδοξο είναι πως το υπουργείο Παιδείας δεν τιμώρησε τον εκπαιδευτικό για κάποιο παράπτωμα που να αφορά στην υπηρεσία του και στο σχολείο (με Τμήματα ΔΑΔ για παιδιά με αυτισμό) όπου υπηρετεί (...) Ο Λαρισαίος δάσκαλος τίθεται ουσιαστικά σε αργία, με βάση όχι τόσο τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (άρθρο 103 του ν. 3528/07) όσο με τον πρόσφατο ν. 4093/12 (όπως αυτός βελτίωσε το ν. 4057/12) που αφορά στην «έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016» ή «Μνημόνιο 3», όπως καθιερώθηκε να λέγεται.
Ο δάσκαλος τίθεται δηλαδή σε αυτοδίκαιη αργία με βάση τη λογική των «επίορκων» που αδιακρίτως καθιερώνει ο νέος νόμος, εξέλιξη που προκάλεσε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών καθώς καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λάρισας, αφού ο εν λόγω δάσκαλος πρώτα τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία και μετά παραπέμπεται στο υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο».
«Αναρμόδιος» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Κατά τη σχετική συζήτηση, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Ηρώ Διώτη, ζήτησε από τον κ. Μανιτάκη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα «ποια συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας θεωρείται “ανάρμοστη” και δεν ταιριάζει με την εικόνα του Δ.Υ.», υποστηρίζοντας ότι «είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να “τσουβαλιάζονται” Δ.Υ. που μπορεί να έχουν μια αντιδικία με έναν ιδιώτη, υπάλληλοι με πολιτική δράση, συνδικαλιστές κτλ., αφού οι Ν. 4057 και 4093 του 2012 επιδιώκουν την επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο».
Στην απάντησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει, επικαλούμενος μάλιστα τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και αόριστα τις προβλέψεις «του νομοθέτη», για να λάβει την απάντηση από την Ηρώ Διώτη: «Στο νόμο 4057/2012 εσείς δεν είστε ο νομοθέτης; Αυτό που λέει στην παράγραφο ε΄ του άρθρου 107 "η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας" ποιος το νομοθέτησε; Εμείς το νομοθετήσαμε; Εσείς δεν είστε ο νομοθέτης; Και γι’ αυτά που περιλαμβάνονται μέσα στους νόμους, εσείς δεν είστε ο ειδικός να απαντήσει και αντιστοίχως να το αποσύρει αν στην προκειμένη περίπτωση δημιουργούνται τέτοια ζητήματα;»
Δημόσιε υπάλληλε, κάτσε ήσυχα...
Η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να υλοποιήσει το μνημονιακό σχέδιο για εκδίωξη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, παρά την αντίθετη συνταγματική πρόβλεψη, με τη δημιουργία μιας βιομηχανίας διώξεων ξεδιπλώνεται ολοκάθαρα στην περίπτωση του Στ. Γκουλιώνη, συνδυαζόμενο μάλιστα με τις λογικές ακραίας καταστολής οποιασδήποτε διαμαρτυρίας. Το μήνυμα είναι σαφές: αν είσαι δημόσιος υπάλληλος και κατεβαίνεις σε διαδηλώσεις, θα πρέπει να φοβάσαι όχι μόνο την καταστολή, το ξύλο και τα δακρυγόνα αλλά και την περίπτωση να χάσεις τη δουλειά σου αν βρεθείς στο δρόμο των δυνάμεων καταστολής.
Ψήφισμα συμπαράστασης
«Ο εκπαιδευτικός Γκουλιώνης Στέφανος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία «της ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας». Ο νέος πειθαρχικός κώδικας με τον τρόπο αυτό στην ουσία ακυρώνει τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του δημοσίου υπαλλήλου μια και με την αόριστη αυτή κατηγορία στην ουσία δίνει τη δυνατότητα να διωχθεί το φρόνημα και η πολιτική συμπεριφορά ενώ τον υπάλληλο τον κατατάσσει στους επίορκους! Ταυτόχρονα ο 4093/2012, οδηγεί σε αργία τον υπάλληλο που έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό ακόμα κι αν η υπόθεσή του δεν έχει τελεσιδικήσει».
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.