# #

12 Μαρ 2013

ΕΤΟΣ "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ" ΤΟ 2013...ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ


ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 3 ΔΙΣ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!



ΕΤΟΣ "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ" ΤΟ 2013 
ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΅ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!
forodiafygi_wide
Έτος αποκάλυψης προβλέπεται το 2013 για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις , την ανεργία , τις εργασιακές σχέσεις , τους μισθούς και τις προοπτικές της χώρας, ενώ στο δ' τρίμηνο του 2012 η ύφεση έφτασε στο 5,7%!
Την ίδια ώρα η τρόικα προβλέπει δημοσιονομικές αποκλίσεις 3 δις ευρώ μέσα στο 2013 και στη βάση αυτή εκβιάζει για νέα μέτρα δημοσιονομικής εξισσορόπησης.
ΈΤΟΣ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ» ΤΟ 2013 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Tο 2013 θα είναι έτος «αποκάλυψης» για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για το 2013, που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την MARCσε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009, και η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Τρίτη το μεσημέρι.
Η έρευνα αποτελεί πλέον το μοναδικό εργαλείο, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την καταγραφή της κατάστασης και της πορείας του μεγαλύτερου τμήματος της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα.
Έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.201 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), τον Ιανουάριο του 2013 με βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι:

  • Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των επιχειρήσεων (τζίρος,  ζήτηση, ρευστότητα)
  • Ένταση της αποεπένδυσης.
  • Αδυναμία πληρωμών των επιχειρήσεων (δάνεια, φόροι, ενοίκια, ασφαλιστές εισφορές)
  • Ανησυχητικά ποσοστά επιχειρηματιών που προχωρούν σε εκποίηση της προσωπικής τους περιουσίας προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα πηγών χρηματοδότησης και την συσσωρευμένη ύφεση
  • Επιβεβαίωση των στοιχειών προηγούμενων ερευνών του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για λουκέτα και απώλεια θέσεων απασχόλησης
  • Προβλέψεις για λουκέτα και απώλεια θέσεων απασχόλησης το επόμενο διάστημα
  • Ραγδαία μεταβολή στο εργασιακό περιβάλλον (μισθοί, ώρες εργασίας, ημέρες εργασίας)
  • Πότε πιστεύουν οι επιχειρηματίες ότι θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς
  • Έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα σε ότι αφορά στις καταθέσεις
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ!!!
Δημοσιονομικές αποκλίσεις που σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ αποκαλύπτουν για το 2013 οι προβολές της τρόικας και για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί από τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου να καθαρίσουν προτάσεις δημοσιονομικής εξοικονόμησης.
Είναι ενδεικτικό πως τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013, που θα δοθούν εντός της ημέρας στη δημοσιότητα, θα αποτυπώνουν τη σημαντική υστέρηση στο σκέλος των εσόδων. Μπορεί η συγκράτηση των δαπανών να μην αποκαλύπτει πλήρως το εισπρακτικό πρόβλημα, αλλά αυτό αναμένεται να καταδειχθεί εμφανέστερα στο προσεχές διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό κυβέρνηση και τρόικα προχωρούν σε διαρκείς υπολογισμούς για το σωρευτικό δημοσιονομικό κενό καθώς οι πιθανές αποκλίσεις του 2013 επηρεάζουν τόσο την εκτέλεση του προγράμματος του 2014, όσο και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Βούληση της κυβέρνησης είναι μέσα από τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη διευκόλυνση πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών να καλύψει εντός του 2013 το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής απόκλισης των 3 δισ. ευρώ. Άμεσο δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει και από την απόλυση των 6.000 επίορκων υπαλλήλων, θέμα για το οποίο η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη.
Πρέπει να τονισθεί πως ένας από τους λόγους που η τρόικα δεν θέλει να υπάρξει αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) από τον ενιαίο φόρο ακινήτων και ζητά το χαράτσι να καταβληθεί και μετά το Σεπτέμβριο του 2013 έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθούν τα 3 δισ. ευρώ που αποδίδει ο εν λόγο φόρος.
Πάντως, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πως οι δημοσιονομικές αποκλίσεις θα καλυφθούν και ότι ήδη έχουν υπάρξει ρεαλιστικά πλάνα για να καλυφθούν οι τρύπες. Ενδεικτικά το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις δημοσιονομικής εξοικονόμησης ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών τα 420 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα Αριάδνη, 200 εκατ. από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ, 80 εκατ. από την πάταξη στης εισφοροδιαφυγής και 100 εκατ. ευρώ από διάφορες παρεμβάσεις. Αντίστοιχες δε πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση η τρόικα εξετάζει τα προτεινόμενα μέτρα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο είναι ρεαλιστικά και θα επιφέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Τέλος, στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν πως το μεγαλύτερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας έχει κλείσει και αισιοδοξούν πως πριν την Πέμπτη και το αργότερο την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα.

ΣΤΟ 5,7% Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ Δ' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012
Στο 5,7% διαμορφώθηκε η ύφεση στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο 2012, έναντι 6% που προέβλεπε αρχικά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σε μέσα επίπεδα το 2012 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,375%.
Στοιχεία για το ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο 2012 που δημοσιοποίησε σήμερα, Δευτέρα, η ΕΛΣΤΑΤ -μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία- καταδεικνύουν πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 5,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2012 του 2011, έναντι μείωσης κατά 6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του τέταρτου τρίμηνου 2012 (flash estimate) και είχε ανακοινωθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2013.
Όπως διευκρίνισε η ΕΛΣΤΑΤ, η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 9,0% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2011, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3%, ενώ μείωση κατά 17,5% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.
Μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,9%.
Μείωση κατά 8,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2011 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,5% και υπηρεσιών κατά 6,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.