Συζητάμε με την Αγγελική Τσόκογλου, καθηγήτρια του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, μέλος του ΔΣ των μελών ΔΕΠ της Φιλοσοφικής σχολής...
Πείτε μας τι πιστεύετε για το σχέδιο Αθηνά, πώς αλλάζει ο χάρτης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στη χώρα και συγκεκριμένα τι αλλάζει στη Φιλοσοφική σχολή.
Το σχέδιο Αθηνά πιστέψαμε στην αρχή ότι έχει φτιαχτεί με κάποια προχειρότητα, βλέποντας τις συγχωνεύσεις τις οποίες πρότεινε. Πιστεύω όμως ότι ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική με στόχο να..
συρρικνωθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση και αποτελεί μια επίθεση στην παιδεία στην Ελλάδα συνολικά.
Έχουμε δει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ όπου έχουν επιχειρηθεί μικρότερες συγχωνεύσεις αλλά πολύ σημαντικές, οι οποίες πλήττουν κατά κύριο λόγο τις ανθρωπιστικές σπουδές. Βλέπουμε ότι για παράδειγμα στη Φιλοσοφική σχολή προτείνεται η συγχώνευση των ξένων φιλολογιών σε ένα τμήμα και μάλιστα αυτό τοποθετείται εκτός σχολής, φτιάχνουν δηλαδή μια μονοτμηματική σχολή και δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό απ’ τη στιγμή που μ’ αυτόν τον τρόπο δεν εξοικονομούνται καθόλου οικονομικοί πόροι. Για μας βέβαια δεν είναι αυτό το πρωτεύον αλλά να υπερασπίσουμε τις σπουδές των φοιτητών μας, να υπερασπίσουμε μαζί με τους φοιτητές μας τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται ακριβώς επειδή παίρνουν τα πτυχία τους από τα τμήματά μας. Διότι το κάθε τμήμα ξεχωριστά θεραπεύει ένα συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο και μ’ αυτή την έννοια δίνει πτυχία έγκυρα τα οποία εξασφαλίζουν στους φοιτητές μας αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Πέρα από αυτό, το σχέδιο Αθηνά μ’ αυτές τις συγχωνεύσεις στοχεύει στην υποβάθμιση των τμημάτων και χτυπάει την παιδεία και τη νεολαία στην Ελλάδα. Η Φιλοσοφική σχολή στο σύνολο της έχει ταχθεί ενάντια στο σχέδιο Αθηνά. Θα μείνουμε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Θέλουμε την κοινωνία στο πλευρό μας και βεβαίως τους φοιτητές μας.
Πιστεύετε ότι, όχι μόνο με το σχέδιο Αθηνά αλλά και με το νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις στην εκπαίδευση και τα μικτά πανεπιστήμια που ένα μέρος τους θα το εκμεταλλεύονται ιδιώτες και επιχειρήσεις και το άλλο θα ανήκει στο δημόσιο;
Η Φιλοσοφική σχολή ήταν από τις πρώτες σχολές που αντιτάχθηκαν στο νόμο Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου, έχουμε κάνει πάρα πολλές ενέργειες ως σύλλογος και σε συνεργασία με τους περισσότερους συλλόγους μελών ΔΕΠ σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε διατρανώσει την αντίθεση μας με πάρα πολλούς τρόπους τα 2μιση τελευταία χρόνια. Αναφορικά με τη στόχευση του υπουργείου, πιστεύω ότι σαφώς το σχέδιο είναι να παρακαμφθεί το Σύνταγμα και το άρθρο 16. Ήδη ακούσαμε τον Στυλιανίδη να μιλάει για μετοχοποίηση του 49% των πανεπιστημίων και να προσφέρει το management σε ιδιώτες. Αυτό σαφώς οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και στην κατάργηση του δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Η πόρτα για την ιδιωτικοποίηση ανοίγει και με την υποβάθμιση των σπουδών και με τις συγχωνεύσεις, διότι όταν καταργείς στην πραγματικότητα τμήματα και προσπαθείς να τα εξομοιώσεις με τα διάφορα ΙΕΚ και κολλέγια τότε οδεύουμε στην εξομοίωση και στην αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων, πράγμα στο οποίο έχουμε αντιταχθεί απ’ την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε.
Πώς πρέπει να αντισταθούμε; Με ποιους μπορούμε να ενωθούμε; Θα βοηθούσε ένα φοιτητικό, πανεκπαιδευτικό κίνημα;
Πιστεύω ότι οι φοιτητές γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την κατάσταση. Οι φοιτητές δεν κοιμούνται όπως συνηθίζουν πολλοί να λένε, ξέρουν τα προβλήματα τους. Θα ήθελα να αναφερθώ στο τραγικό γεγονός του θανάτου των φοιτητών στη Λάρισα, το οποίο βεβαίως δεν αποτελεί κάποιο «ατύχημα» που προσπερνάμε. Είναι κάτι που έχει συγκλονίσει όλη την ελληνική κοινωνία. Πέθαναν παιδιά και κινδυνεύουν παιδιά γιατί δεν είχαν τα μέσα να σπουδάσουν. Αυτό πρέπει να μας δυναμώσει. Οι φοιτητές πιστεύω ότι θα αναλάβουν στο επόμενο διάστημα δράσεις, το κάνουν ήδη με τις μαζικές γενικές τους συνελεύσεις και θα συνεχίσουν να το κάνουν και τις επόμενες μέρες. Εμείς με τους φοιτητές είμαστε ενωμένοι και θα συμπορευθούμε σ’ αυτόν τον αγώνα έχοντας στο πλευρό μας και τους διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου που κι αυτοί πλήττονται διότι ανοίγει γι’ αυτούς ο δρόμος της απόλυσης μέσω των συγχωνεύσεων. Θέλουμε να διακινήσετε τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, την αντίθεση μας προς το σχέδιο Αθηνά και σε όλα τα σχέδια που προσπαθούν να πλήξουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και τις ανθρωπιστικές σπουδές ειδικότερα. Προς την κοινωνία και τους φοιτητές θέλω να πω ότι σας θέλουμε συμμάχους, στο πλευρό μας, στους αγώνες που έγιναν και σ’ αυτούς που θα γίνουν από δω και πέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.