# #

2 Φεβ 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
 
Το Σωματείο Οικοδόμων Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση κατάργησης του ΙΚΑ Λιτοχώρου.
Την απόφαση αυτή τη θεωρούμε ακατανόητη, γιατί σε έγγραφα που έχει αποστείλει ο Δήμος Δίου-Ολύμπου προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ στην Αθήνα, έχει αιτιολογηθεί επαρκώς το γιατί πρέπει να παραμείνει το παράρτημα ΙΚΑ Λιτοχώρου στην έδρα του Δ.Δίου-Ολύμπου ενώ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Δήμος έχει εκφράσει την ...πρόθεσή του για δωρεάν φιλοξενία των υπηρεσιών του τοπικού ΙΚΑ στο οίκημα που σήμερα στεγάζεται. Και επομένως, δεν τίθεται κατάργησης του ΙΚΑ της περιοχής μας λόγω περιστολής εξόδων (λόγω καταβολής ενοικίου κλπ).
Σαν Σωματείο Οικοδόμων Λιτοχώρου επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην παραμονή τού παραρτήματος ΙΚΑ στο Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου για πολλούς, σοβαρούς και ουσιαστικούς λόγους. Επιμένουμε και θα επιμένουμε, επειδή ακριβώς στο συγκεκριμένο παράρτημα εξυπηρετούνται 4.824 ασφαλισμένοι ενώ επαγγελματίες αλλά και τουριστικοί επιχειρηματίες μεταβαίνουν εκεί έχοντας τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν υποθέσεις τους, ως εξής:
1.     Θεώρηση βιβλιαρίων, διότι το ΙΚΑ δεν αποστέλλει τα απαραίτητα αυτοκόλλητα.
2.     Κατάθεση αποδείξεων από γιατρούς (ΕΠΟΥΥ) για είσπραξη χρημάτων μέσω τράπεζας.
3.     Λήψη χρημάτων από εξακόσιους πενήντα (650) συνταξιούχους τού ΙΚΑ οι οποίοι έχουν προπληρώσει τα φάρμακά τους και στη συνέχεια πηγαίνουν στο παράρτημα του ΙΚΑ στο Λιτόχωρο για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
4.     Κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου η προσέλευση ασφαλισμένων και εργοδοτών αυξάνεται λόγω της έναρξης των τουριστικών επιχειρήσεων (αύξηση απογραφών καινούργιων επιχειρήσεων).
5.     Σε καθημερινή βάση εκδίδονται εκεί ασφαλιστικές ενημερότητες, επειδή τα ΚΕΠ αδυνατούν να εκτυπώσουν βεβαιώσεις αναπόγραφων επιχειρήσεων αλλά και επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό, διότι δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα αυτών των επιχειρήσεων.
6.     Πληρωμή ρυθμίσεων.
7.     Πληρωμή Ασφαλιστικών Εισφορών λόγω αδειών οικοδομών και δημοσίων έργων, αδειών που για πρώτη φορά θα αρχίσουν να εκδίδονται στον Δήμο Δίου-Ολύμπου. Συγκεκριμένα, βάσει καλλικρατικής νομοθεσίας το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου έλαβε απόφαση για ίδρυση διεύθυνσης πολεοδομίας. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα αρχίσει πλέον να εκδίδει άδειες. Αυτή η εξέλιξη όμως θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου όγκου δουλειάς για τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, για τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους τουριστικούς επιχειρηματίες και φυσικά μεγάλο όγκο δουλειάς θα αναλάβει και το ΙΚΑ Λιτοχώρου.
8.     Στο ΙΚΑ υπάρχει ελλιπής εικόνα στη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα στοιχεία των ασφαλισμένων, οπότε στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιούν επανειλημμένες επισκέψεις (δυο και τρεις φορές) στο τοπικό ΙΚΑ προκειμένου να λάβουν, τελικά, τον κλειδάριθμο.
 
Δίκαια διαμαρτυρόμαστε λοιπόν, επειδή η κατάργηση του ΙΚΑ Λιτοχώρου θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα για ασφαλισμένους, επαγγελματίες, επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και για τον Δήμο, επειδή θα πρέπει όλοι αυτοί να μεταβαίνουν στην Κατερίνη, δηλαδή να διανύουν μια απόσταση από 25 έως και 50 χλμ μακριά (ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους) για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους και άλλα τόσα χιλιόμετρα για να επιστρέφουν.
Και κάτι ακόμη. Η συγκοινωνία μεταξύ των δήμων Δίου-Ολύμπου και Κατερίνης είναι προβληματική, ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους, επειδή π.χ. ένας ασφαλισμένος από τους Νέους Πόρους Δ.Δίου-Ολύμπου θα πρέπει όχι μόνο να διανύσει απόσταση (με λεωφορείο) γύρω στα 40 χλμ, αλλά όταν θα φτάσει στην Κατερίνη θα πρέπει να πάρει άλλο λεωφορείο ή ταξί προκειμένου να φτάσει στο ΙΚΑ, το οποίο είναι στην άλλη άκρη της πόλης.
Συμπερασματικά, η κατάργηση του ΙΚΑ Λιτοχώρου αποτελεί όχι μόνο ταλαιπωρία για τους πολίτες αλλά και μια ευρύτερα αρνητική κατάσταση, επειδή σε μια εποχή όπου όλοι μιλούν για αποκέντρωση διοίκησης, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων προς όφελος των πολιτών, το ΙΚΑ στην Πιερία θα κάνει συγκέντρωση υπηρεσιών σε μια πολυάνθρωπη Κατερίνη, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να συνωστίζονται εργαζόμενοι αλλά και πολίτες τού Δήμου μας στο κεντρικό κτίριο του ΙΚΑ για να εξυπηρετηθούν.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
1.     Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση του ΙΚΑ Λιτοχώρου.
2.     Επιμένουμε ότι ακόμη υπάρχει περιθώριο αλλαγής της απόφασης της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ για μη κατάργηση των υπηρεσιών της στο Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου.
3.     Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού, τη Αντιπεριφέρεια, το Δήμο και το Επιμελητήριο να δράσουν από κοινού στην κατεύθυνση αλλαγής αυτής της απόφασης.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γιάννης Μανουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.