# #

24 Απρ 2012

Αγωγή κατά της ελληνικής κυβέρνησης για λιτότητα-γενοκτονία


Greece_chain
  • Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός                                                                                                                                         
Εκτενή αναφορά στην αγωγή που έχουν καταθέσει δύο Ελληνίδες ψυχολόγοι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή τα μέτρα λιτότητας κάνει σε ρεπορτάζ του το BBC.
Η Όλγα και η Τάνια Γεριτσίδου, μητέρα και κόρη, κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για πολιτική λιτότητας που συνιστά γενοκτονία εν καιρώ ειρήνης και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η κίνησή τους έχει τη στήριξη ομάδας πολιτών διαφόρων ηλικιών, που όπως σημειώνεται δεν έχουν σχέση με ακραίους πολιτικούς χώρους. «Πρόκειται για απλούς Έλληνες της μεσαίας τάξης: δασκάλους, δικηγόρους, φυσιοθεραπευτές...
Αυτούς που έχουν χτυπηθεί βαριά από τις κυβερνητικές περικοπές και τώρα καταφεύγουν σε αυτή την εξαιρετικά ασυνήθιστη εσχάτη κίνηση», σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC.
Οι δύο γυναίκες εξηγούν το σκεπτικό της αγωγής σημειώνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας στερούν τους Έλληνες πολίτες την ελευθερία τους, το εισόδημα και την κατοικία τους, επομένως δεν τους επιτρέπουν πρόσβαση σε άσυλο, φαγητό, υγεία και εκπαίδευση.
Ο ανταποκριτής του BBC τονίζει ότι η κατηγορία της γενοκτονίας υπονοεί πρόθεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με τις ενάγουσες να σημειώνουν ότι η πρόθεση στοιχειοθετείται από την απόδειξη της επίγνωσης των επιπτώσεων των μέτρων.
Το δικαστήριο της Χάγης έχει ενημερώσει για την παραλαβή των εγγράφων που έχουν στείλει οι δύο Ελληνίδες. Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζει ότι η αγωγή είναι νομικά άτοπη, αλλά, όπως προσθέτει, την κατανοεί ως ανθρώπινη απάντηση στην κρίση.
Η Έλενα Παναρίτη του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι είναι πολύ απλοϊκό να πιστεύει κανείς ότι μόνο η λιτότητα ευθύνεται για τις συνθήκες στην Ελλάδα, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για κακοδιαχείριση της οικονομίας επί δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.