# #

24 Απρ 2012

Η εκδήλωση για τους Πέντε Κουβανούς στην Ουάσινγκτον «σπάει» την σιωπή των ΜΜΕ...


  Washington DC Event for Cuban Five Breaks Media Wall of Silence / Por los Cinco desde la Casa Blanca

cubadebate.cuYannis Tsal

«Πέτρα-πέτρα» το τείχος της σιωπής των mainstream μέσων ενημέρωσης αναφορικά με την περίπτωση των Πέντε Κουβανών γκρεμίζεται. Η Alicia Jrapko, συντονίστρια της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών δήλωσε στο Cubadebate: «Έχουμε καταφέρει να περάσουμε (τη θέση μας) στα κυρίαρχα ΜΜΕ λίγο. Η Univision κάλυψε για πρώτη φορά το θέμα με αντικειμενικότητα».

Οι διαδηλώσεις την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο, κατά τις πέντε ημέρες δράσης στην Ουάσινγκτον, καλύφτηκαν δημοσιογραφικά από τηλεοπτικούς σταθμούς συμπεριλαμβανομένων των C-SPAN, Hispan, Russia Today και Telesur. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Καπιτώλιο από την Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των ...Πέντε Κουβανών έληξε το Σάββατο 21 Απριλίου, έπειτα από μια μέρα γεμάτη δράση, εκδηλώσεις και σεμινάρια.

Στις 10 π.μ. θρησκευτικές ομάδες από διαφορετικά δόγματα διοργάνωσαν μια δημιουργική από άποψη ιδεών συνάντηση μελετώντας στρατηγικές μελλοντικής δράσης. Ο αιδεσιμότατος Dr. Joan Brown Campell, πρώην Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου των Εκκλησιών του Χριστού στις ΗΠΑ και ο αιδεσιμότατος Dora Arca από το Cuban Pastoral Platform ήταν ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν περαιτέρω δράση με στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη στο ζήτημα των Πέντε Κουβανών.

Μια ειρηνική διαδήλωση υποστηρικτική της αποφυλάκισης των Πέντε Κουβανών έλαβε χώρα έξω απ' το Λευκό Οίκο στις 1 το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων στην Ουάσινγκτον αυξήθηκε σημαντικά με την άφιξη τεσσάρων λεωφορείων με διαδηλωτές από τη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Εκατοντάδες αμερικανών ακτιβιστών κρατούσαν σημαίες, πλακάτ και αφίσες, όλοι ζητώντας απ΄τον Ομπάμα να αποφυλακίσει άμεσα τους Πέντε Κουβανούς. Ένα ευχαριστήριο γράμμα εκ μέρους των Πέντε απ' τον Γκεράρδο Χερνάντες, ενός εκ των Πέντε που εκτείουν ποινές ισόβιας κάθειρξης με επίπλαστες κατηγορίες, διαβάστηκε δημόσια προκαλώντας ενθουσιασμό απ' όσους ήταν παρόντες.

Αντιπρόσωποι από διάφορους αλληλέγγυους οργανισμούς απ' όλες τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο μίλησαν στην συνέχεια, υποσχόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι οι ελευθερωθούν οι Πέντε Κουβανοί και να επιστρέψουν πίσω στις οικογένειες τους στην Κούβα. Τέλος σε πέντε ημέρες γεμάτες δράση έβαλε η Cindy Sheehan με μια συνάντηση που έλαβε χώρα στην Μπολιβαριανή Αίθουσα της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Με ειλικρινή τρόπο η Cindy εξήγησε τους λόγους που την έκαναν να αναμειχθεί στην υπόθεση των Πέντε και εξέφρασε τον θαυμασμό και την συμπάθεια της για τις μητέρες των φυλακισμένων ανδρών.

Σύμφωνα με την Alicia Jrapko «οι πέντε ημέρες ήταν για μένα η καλύτερη δράση που είχαμε ποτέ. Από πολλές απόψεις ήταν η καλύτερη. Η φωνή μας ακούστηκε σε πολλούς ανθρώπους. Είχαμε μια εκδήλωση συμμετεχόντων με τις πλέον πολυποίκιλες ιδέες και τρόπους σκέψης. Είμασταν σε θέση να φέρουμε μαζί έναν αριθμό οργανώσεων που συνήθως δεν συνεργάζονται μεταξύ τους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.