# #

18 Μαρ 2012

Σκοπιανός δημοσιογράφος : "Η "μακεδονική" ταυτότητα είναι νεοσυσταθέν όραμα"

Image
Τα προγράμματα όπως το «Σκόπια 2014» γεννούν τα προβλήματα μεταξύ των εθνοτήτων, δήλωσε σε συνέντευξή του,  ο Ζάρκο Γιορντανόβσκι, δημοσιογράφος, εκδότης της πολιτικής  καθημερινής εφημερίδας των Σκοπίων ‘Φόκους’.


«Τα έργα αυτά σχεδιάστηκαν ουσιαστικά ως εθνοκεντρικά και πάντοτε προκαλούν την αντίδραση εκείνων που δεν μπορούν να ταυτιστούν με αυτά», είπε ο εκδότης και συνέχισε:

«Οι κάτοικοι των Σκοπίων, ως σύνολο δεν μπορούν να ταυτιστούν με αυτά τα έργα που προέρχονται από ένα νεοσυσταθέν όραμα- την ‘μακεδονική’ ταυτότητα.


»Ακόμη λιγότερο ταυτίζονται με αυτά οι ...
Αλβανοί, οι Βλάχοι, οι Ρομά …


Το κυριότερο μειονέκτημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν ψάχνει για τους κωδικούς που είναι κοινοί στους ανθρώπους και ψάχνει για πράγματα που είναι ειδικά  για έθνικ. Αυτά τα πράγματα τονίζουν  την απόσταση μεταξύ των εθνοτικών ομάδων», είπε Γιορντανόβσκι.

Ο δημοσιογράφος ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι τα επεισόδια μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών έχουν εμπνευστεί από ξένες υπηρεσίες, όπως καταγγέλθηκε από άλλη δημοσιογράφο.


 Ο Γιορντανόβσκι απάντησε ότι είναι μια επιπόλαια εκτίμηση.
« Υπάρχει μια παράδοση στα Βαλκάνια, ότι όλες οι υπηρεσίες είναι πάντοτε ενεργές, αλλά δεν μπορώ να δω λόγους για εμπλοκή τους.


» Στα Βαλκάνια υπάρχουν ενεργές υπηρεσίες όλων των χωρών και ιδιαίτερα στο κράτος των Σκοπίων. Αλλά αν εμείς αναγνωρίσουμε μια τέτοια θεωρία, συγχρόνως θα δίναμε αμνηστία στη σημερινή κυβέρνηση για το μερίδιο ευθύνης που της αντιστοιχεί.

»Τα επεισόδια δεν είναι τίποτε άλλο από την εξέλιξη μιας ανάρμοστης κυβερνητικής συμπεριφοράς. Ψάχνει κανείς τρόπους για να ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή του σε αυτή την κρίση και να περάσει σε κάποια ανώνυμα και μυστικά κέντρα συνομωσίας, για αυτά που σε τελική ανάλυση δεν γνωρίζουμε τίποτε.

»Παρόμοιες ιστορίες γίνονται εύκολα αποδεκτές από το κοινό και οικοδομούμε έτσι στην φαντασία. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμιά μυστική υπηρεσία και καμία δεν είναι σε θέση να παράγει εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων, εάν προηγούμενα δεν  έχουν δοθεί ευκαιρίες. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στην εσωτερική πολιτική.

» Μην πιστεύετε σε αυτές τις εικασίες και νομίζω ότι αποτελεί μέσο για αμνησία της κοινής γνώμης», είπε ο Γιορντανόβσκι.

 defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.