# #

29 Μαρ 2012

ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ – ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


   Το μπουρδέλο:

 Μακριά από την ψευδο-ηθική και σεμνότυφη χριστιανική υποκρισία των κλασικών λαογράφων, ο Ηλίας Πετρόπουλος αντιμάχεται και περιφρονεί την καθωσπρέπει νοοτροπία, κατορθώνοντας να διασώσει και να μας κληροδοτήσει διάφορα λαογραφικά στοιχεία από την συντηρητική Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών, πάνω σε θέματα που ακόμα και σήμερα η κοινωνία συνεχίζει να κλείνει τα μάτια της, για λόγους ηθικής ή κοινωνικών προκαταλήψεων και κατευθυνόμενης προβολής ενός χρεοκοπημένου πρότυπου ζωής.

 Συνεκδοχικά, αναφέρεται σε κάθε περιορισμό που συνήθιζε να επιβάλει η κυρίαρχη κοινωνική ηθική της εποχής του 1950-80. Δεν είχε σκοπό να εξυμνήσει την «παρανομία» απλά και μόνο για λόγους αντίδρασης στο συντηρητικό κατεστημένο.

 Δεν θα διστάσει να συγκρουστεί ακόμα και με τα Μαρξιστικά ταμπού μιλώντας για τον υπόκοσμο, μια κοινωνική ομάδα ακόμα πιο καταπιεσμένη και από το προλεταριάτο, που ακόμα και το ίδιο το προλεταριάτο περιφρονεί. Το μπουρδέλο, αντανακλά αυτόν την σκληρότητα αυτού του περιβόητου σκοτεινού κόσμου…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.