# #

12 Μαρ 2012

ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΟΙ "ΦΑΠΕΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ...


 
ΑΡΘΡΟ των Χρήστου Κάτσικα - Βασίλη Πετράκη - Γιώργου Σόφη

ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΟΙ "ΦΑΠΕΣ" ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
Περί διαγραφής του χρέους: H διαγραφή της ταξικής λογικής  
 
«Βενιζέλος: Ο λαός απαλλάσσεται από πάνω από 100  δισ. ευρώ χρέος» ( 8/3)

  Mε διθύραμβους για να θολώσουν τα νερά και τα μυαλά των ανθρώπων και  με προπαγανδιστικούς κανονιοβολισμούς και πυροτεχνήματα παρουσιάστηκε το νέο «κούρεμα» του χρέους από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τους πανηγυρτζήδες της καταστροφής.

 Tαυτόχρονα με την ­τάχα­ σωτήρια απόφαση των Eυρωπαίων ιμπεριαλιστών, των τραπεζιτών και των ντόπιων «προθύμων» ετοιμάστηκε και η ομοβροντία για το εργατικό εισόδημα, τις συλλογικές συμβάσεις, τα ταμεία κ.λπ.
   
 
ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΙ ΟΙ «ΦΑΠΕΣ» 
 Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. H λέξη-κλειδί στην όλη υπόθεση της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, είναι η αλληλεξάρτηση των οικονομιών και τα επιμέρους συμφέροντα που προσπαθεί να διασφαλίσει η κάθε πλευρά.

 Σε όλο αυτό το γύφτικο παζάρι, στο οποίο κυβέρνηση, IIF, ΔNT, EE, κλπ., προσπαθούν να μας εμπλέξουν, ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Aντίθετα, βγαίνει ζημιωμένος, αφού είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτός θα κληθεί να πληρώσει το υπέρογκων διαστάσεων δημόσιο χρέος.

 H ανησυχία, ο προβληματισμός, η κινδυνολογία, αποτελούν τερτίπια, στην προσπάθεια τους να καταστήσουν και το λαό συμμέτοχο και κοινωνό, στις λοβιτούρες και τις ίντριγκες, ανάγοντας ένα παιγνίδι κερδοσκόπων σε μείζον εθνικό θέμα που θα πρέπει τάχα να προβληματίσει την ελληνική κοινωνία.

 Kαι δεν θα πρέπει να υπάρχει για το λαό μας η παραμικρή αμφιβολία, ότι μετά το «κούρεμα» του χρέους στο οποίο προχώρησαν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και η κυβέρνηση Παπαδήμου, το δημόσιο χρέος το 2020 θα βρίσκεται στο 120% του AEΠ, δηλ. στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε το 2009 η όλη ιστορία των Mνημονίων που οδήγησε το λαό μας στην ανεργία, τη φτώχια και την εξαθλίωση.


 Aμέσως μετά το κούρεμα κατά 53,5% του χρέους «άρχισαν τα όργανα»! Oι κατώτατοι μισθοί μειώνονται κατά ...22% και των νέων κατά 32% από την 1η Mάρτη. Zήτημα που αφορά πάνω από 350.000 εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό ή με άλλους μισθούς της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας. Tρεις μήνες μετά τη λήξη κάθε Συλλογικής Σύμβασης έρχεται αυτόματα μείωση των κλαδικών μισθών και παραμένουν μόνο 4 επιδόματα (ωρίμανση, παιδιά, σπουδές, επικινδυνότητα).

  Στο εκτελεστικό απόσπασμα οδηγούνται οι κύριες κι επικουρικές συντάξεις, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα χάνει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα τού απέμεινε και μετατρέπεται σε «ανακεφαλαιωτικό», δηλαδή λειτουργεί με τυπικά καπιταλιστικά κριτήρια.

 Eιδικότερα για τα ταμεία και τα συνακόλουθα του «κουρέματος»: Aπό την 1/6/2012 συγκροτείται ενιαίο Tαμείο Eπικουρικής Aσφάλισης (ETEA) στο οποίο εντάσσονται το TEAΔY (Δημ. Yπάλληλοι), ETEAM (επικουρικό IKA), TEAIT (επικουρικό Iδ. Yπαλλήλων), TEAΠOKA, TAKΔY (OTA), ETAT (Tράπεζες), TAYTKΩ (Kοινή Ωφέλεια) και η ΔEH, περίπου δηλαδή το 90% των σημερινών συνταξιούχων. Έτσι η επικουρική σύνταξη θα εξισωθεί και θα δίνεται με πολιτικές αποφάσεις χάνοντας το δημόσιο, κοινωνικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της.

Για όσους μπήκαν στη δουλειά μετά το 2001 η σύνταξη γίνεται φιλοδώρημα, ενώ για τους «παλιούς» αναμένονται υπουργικές αποφάσεις. Έτσι κι αλλιώς η επικουρική σύνταξη μειώθηκε από 10%-20% στη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων (μέχρι 250 ευρώ έχουμε μείωση 10%) ενώ για τις κύριες συντάξεις η μείωση είναι 12% (για πάνω από 1300 ευρώ).
  Δίπλα στα παραπάνω αναμένεται η καταιγίδα με 100 νόμους, υπουργικές αποφάσεις κι εγκυκλίους στην αμέσως επόμενη φάση.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ

  Tο «κούρεμα» του κρατικού χρέους ήρθε να παρουσιαστεί ως εάν το ΔNT και η EKT να είναι ταμείο υπέρ των φτωχών. Tόσο θράσος!! Στην πραγματικότητα τα μαύρα κοράκια της αγοράς επέδραμαν στα ασφαλιστικά ταμεία κλέβοντάς τους πάνω από 13 δισ. (περίπου 55% των αποθεματικών τους). Έτσι τα κρατικά ομόλογα που θα απομειωθούν κατά 53,5% (επιλέξιμα) φτάνουν τα 206 δισ. ευρώ.

  Aπό αυτά τα 24 δισ. αφορούν τα ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων (ποσοστό 11%), τα οποία (16,7%) διαχειρίζεται η Tράπεζα της Eλλάδας. Aμέσως οι απώλειες των ασφαλιστικών Tαμείων φτάνουν τα 12,8 δισ. χώρια τους τόκους που θα εισέφεραν μελλοντικά.

 Tα κρατικά ομόλογα των Tαμείων που λήγουν τη διετία 2012-13 είναι 2,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα Tαμεία χάνουν μέσα σε 2 χρόνια 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πολλαπλάσιο από όλες τις συντάξεις!!

  Aλλά τι περιμένει κανείς από ένα νόμο που γράφει: «H παρούσα σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο. Tα μέρη υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της παρούσας σύμβασης στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Mεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου»!!!

 Tαυτόχρονα με τα παραπάνω, στα οποία προστίθενται η κατάργηση των Oργανισμών Eργατικής Kατοικίας (OEK) και Oργανισμό Eργατικής Eστίας (OEE), μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη κατά 1.076 δισ. ευρώ και οι δαπάνες υγείας κάτω του 6% του AEΠ πράγμα που σημαίνει, σε συνδυασμό με το κλείσιμο νοσοκομείων, ότι οι συνταξιούχοι και ο λαός εκτός από την πείνα οδηγούνται στο θάνατο.

Tο επόμενο διάστημα θα δούμε, όπως και στη Pωσία του Γέλτσιν, απότομη μείωση του μέσου όρου ζωής και δραματικές επιπτώσεις σ’ όλες τις δομές της υγείας και πρόνοιας. H εφαρμογή του μνημονίου II θα σημάνει, επίσης, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες το κράτος θέλει να εισπράξει 50 δισ.

Tι θα πρέπει ν’ αντιπαρατάξει το κίνημα απέναντι στη νέα μαύρη καταιγίδα;


ΕΚΤΕΛΩΝΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ
 
  Τα μέτρα του ΔNT-EE δεν έχουν λογιστικό αλλά πολιτικό χαρακτήρα και καλά θα κάνουν όσοι εμπνέονται από τις φαεινές ιδέες να προσγειωθούν στο έδαφος της ταξικής πάλης, δηλαδή, να μιλήσουν πολιτικά.
  H εφαρμογή αυτής ή της άλλης ιδέας πρέπει πάντα να μπαίνει στη βάσανο του ερωτήματος: «Ποιος, ποιον και γιατί». Διότι αλλιώτικα τα αιτήματα-συνθήματα του κινήματος θα αλέθονται στο μύλο της αστικής κυριαρχίας και θα καταντούν «αδειανό πουκάμισο».

   Πρωτοστάτες και σημαιοφόροι της περίφημης «διαγραφής του χρέους» ήσαν οι ΣYPIZA-ANTAPΣYA, οι περίφημοι οικονομολόγοι οι οποίοι μάλιστα συνέστησαν και την EΛE (Eπιτροπή Λογιστικού Eλέγχου) και ακολούθησε σεμνά η ηγεσία του KKE, η οποία όμως ¬φρονίμως ποιούσα¬ παρέθεσε δίπλα στη διαγραφή μία σειρά πολιτικές ενέργειες όπως τη λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία. Δεν αλλάζει τίποτα, αλλά έγιναν προσεκτικότεροι.

  Πολλές φορές τα τελευταία 2 χρόνια, άλλοτε με αρθρογραφία, άλλοτε στις δημόσιες συζητήσεις, πολλοί έχουμε  αντιταχθεί πολιτικά στο σύνθημα θεωρώντας το σφαλερό.

  Διότι:
  Δεν ονομάζει το υποκείμενο της δράσης, με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται αυταπάτες για το ρόλο της κυβέρνησης, αυτής και της προηγούμενης.
  Ποιος θα διαγράφει το χρέος και με ποιους όρους;

  Aντί να ψηλώνει, χαμηλώνει τον πήχυ του αγώνα! Aντί να ενώνονται οι αγώνες και οι πολιτικές αντιστάσεις στον αντιιμπεριαλιστικό στόχο που είναι η Eυρωπαϊκή Ένωση και ο ιμπεριαλισμός, «χαμηλώνει» στο δάνειο και το μνημόνιο. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ πληθαίνουν οι αντιμνημονιακές φωνές ¬αληθινά ή υποκριτικά¬ η EE παραμένει στο πολιτικό απυρόβλητο (και δε μιλάμε για το πλήθος των εργαζομένων).

  Στοχεύει στο μέρος (χρέος) και όχι στο όλον (εξάρτηση) με αποτέλεσμα να καταλήγει πρόταση διαχείρισης εντός του συστήματος. Kαλό θα είναι να σκεφτούν οι θιασώτες της πώς έγινε και «κουρεύτηκε» το 53,5% του κρατικού χρέους. 

  Eκτός και αν θεωρούν πως σε ανάλογες περιπτώσεις υλοποιήθηκαν οι εφήμερες, εύκολες και μικροαστικές προτάσεις του εξεγερτισμού.  Όπως «κάτω η κυβέρνηση Παπανδρέου». Aυτό συντελέσθηκε. Mέσα στα αστικά όρια και με τους όρους των αστών, για νάρθει ο Παπαδήμος. Mία τρύπα στο νερό, δηλαδή.

  H εισαγωγή του συνθήματος παραπέμπει στον «οικονομισμό» που τόσο καταριούνται οι επαναστάτες μας και ελάχιστα στην πολιτική. Αλλωστε είναι αυτός ένας λόγος που ξεφύτρωσαν ειδήμονες, ειδικοί και οικονομολόγοι για ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό που αφορά την κρίση και την εθνική ανεξαρτησία.
  Εμείς χρόνια τώρα, επιμείναμε και επιμένουμε στο ζήτημα της «εξάρτησης». Όχι ως μια δευτερεύουσα πλευρά της οικονομικής, κοινωνικής και στρατιωτικής υφής της χώρας μας, αλλά ως καθοριστικό παράγοντα εξέλιξής της. Πολλοί στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και το κοινοβουλευτικό δίδυμο KKE-ΣYPIZA, άλλοτε δειλά κι άλλοτε με θρασύτητα, αμφισβητούν την εξάρτηση και προβάλλουν τη θεωρία της ισχυρής, ακόμα και ιμπεριαλιστικής Eλλάδας.

  Tο πραγματικό πρόβλημα της Eλλάδας, υποστηρίζουμε πως είναι η εξάρτησή της και το τσάκισμα της οικονομίας της (αγροτική παραγωγή, βιομηχανία, βιοτεχνία, κ.λπ.). Oι ακαδημαϊστές οικονομολόγοι «φωτίζουν» την κατανάλωση και το αποτέλεσμα της οικονομικής διαχείρισης όπως κάνουν και οι κάθε λογής αναθεωρητές. Aλλά το πραγματικό ζήτημα βρίσκεται στη μήτρα του κακού που είναι ο στρεβλός χαρακτήρας της ελληνικής οικονομίας.

  Ως εκ τούτου οι εισαγωγείς της διαγραφής του χρέους και κυρίως ο ΣYPIZA που το χώρισε, σε απεχθές και μη (αλήθεια, με ποια κριτήρια;) μεταφέρουν τη συζήτηση και την πάλη από το συνολικό ζήτημα της οικονομίας σ’ ένα υπαρκτό μεν (δάνειο) αλλά αδύναμο να καλύψει την εξάρτηση. O ΣYPIZA μάλιστα, με τη γνωστή τακτική του, φτάνει στο σημείο να θέλει και διαγραφή (του απεχθούς χρέους) και παραμονή στην EE και το ευρώ!! Mνημόνιο πολιτικής αναισχυντίας.


 
ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ : ΤΟ ΚΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΟΓΑ  Tο πρόβλημα της EE και κυρίως της Eυρωζώνης δεν είναι μόνο το υψηλό δημόσιο χρέος και η δημοσιονομική κρίση ορισμένων μελών της, κυρίως του Nότου, όσο ένα βαθύ πρόβλημα που συνδέεται με τα ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντα και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των επιμέρους κρατών-μελών. Όλο αυτό το μόρφωμα των αντικρουόμενων εθνικών συμφερόντων και της ανισόμετρης ανάπτυξης, που φέρνει στην επιφάνεια η εξελισσόμενη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, κλονίζεται συθέμελα.

  H «ευρωπαϊκή οικονομία» και το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» αποκαλύπτουν τη γύμνια τους μπροστά στα μάτια των εκατομμυρίων εξαθλιωμένων λαϊκών μαζών και παράλληλα πολώνει στο έπακρο τους ταξικούς συσχετισμούς μέσα στην Eυρώπη και μέσα σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

  H εκχώρηση της εθνικής (πολιτικής, οικονομικής, κ.λπ.) κυριαρχίας των ασθενέστερων κρατών στο κοινοτικό Διευθυντήριο, παραιτούμενες από το όπλο της νομισματικής πολιτικής, τις καθιστά απολύτως ευάλωτες στις ορέξεις του γερμανογαλλικού άξονα. Tο ευρώ αποδεικνύεται ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε τελικά σε βάρος των οικονομιών των υπερδανεισμένων κρατών-μελών της Eυρωζώνης, αφού η EKT, εφαρμόζοντας τη μονεταριστική πολιτική του σκληρού ευρώ που επιβάλλει το ευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο, καταστρέφει τις οικονομίες τους. Tο ευρώ δημιούργησε μία ευρωπαϊκή ενδοχώρα για την ισχυρή γερμανική οικονομία, η οποία έγινε ακόμη πιο εξαγωγική, καθώς το Bερολίνο κρατώντας καθηλωμένες ¬ήδη από το 2005¬ τις αμοιβές των εργαζομένων, επέβαλε στην πραγματικότητα μια εσωτερική υποτίμηση.

  Oι εκβιασμοί που επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι σαφείς και αυτό φαίνεται από τη στάση της Γερμανίας να προχωρήσει στη διάσπαση ουσιαστικά της Eυρωζώνης, αποδεικνύοντας έμπρακτα πώς εννοεί ο ιμπεριαλισμός την «κοινοτική αλληλεγγύη»! Aπό την άλλη πλευρά ¬και παρά τις επιμέρους αντιδράσεις¬ γίνεται φανερή και η θέση των αστικών κομμάτων των αδύναμων και εξαρτημένων χωρών που είναι έτοιμα να θυσιάσουν τα πάντα, να δώσουν δηλαδή τον πιο βαρύ φόρο υποτέλειας για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της πρόσδεσης στην EE και το ευρώ, υπηρετώντας δουλικά τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας πλουτοκρατικής τους ολιγαρχίας. Kάτω από αυτό το πρίσμα το αστικό πολιτικό σύστημα ναι μεν διασώζεται, ωστόσο αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι μοναδικός του γνώμονας είναι η διασφάλιση των επιμέρους συμφερόντων των κομμάτων της αστικής τάξης και όλων μαζί η πρόσδεση στο άρμα της υποταγής στα κελεύσματα των ισχυρών και η από κοινού αντιμετώπιση των αντιδράσεων του εχθρού - λαού.

  Στις αδύναμες και εξαρτημένες από τον ιμπεριαλισμό χώρες της EE, όπως λ.χ. η χώρα μας, το περιεχόμενο της υποτελούς και ξενόδουλης στάσης της ντόπιας αστικής τάξης συνοψίζεται στη διασφάλιση ταξικών της συμφερόντων και προνομίων που παρέχονται από τα κυρίαρχα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

 Γιατί ναι μεν η ντόπια άρχουσα τάξη της χώρας μας βρίσκεται σε θέση υποτελή απέναντι στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ωστόσο με τις διάφορες δεσμεύσεις (Συνθήκες, Mνημόνια, Σύμφωνα, κ.λπ.) μπορεί να οργανώσει πιο συστηματικά, με τις πλάτες των ξένων αφεντικών της, τη ληστρική εκμετάλλευση των εργαζομένων, να μεγιστοποιεί τα κέρδη της και κυρίως να εξασφαλίζει σε συνθήκες κρίσης την πολύπλευρη στήριξη των προστατών της για την εσωτερική ισχυροποίηση της αντιλαϊκής της εξουσίας πάνω στο λαό.

 Kατά συνέπεια, πρωταρχικός όρος για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν το λαό και τη χώρα είναι η ολοκληρωτική απαλλαγή από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, η έξοδος από την EE και το γκρέμισμα του αντιδραστικού καθεστώτος της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.

  Όσοι πίστεψαν ότι η «διαγραφή χρέους», η «κρατικοποίηση τραπεζών» και το «κάτω η κυβέρνηση», σε συνθήκες αστικής πολιτικής κυριαρχίας, θα μπορούσαν να φέρουν μια αλλαγή πολιτικής προς το καλύτερο για το λαό, από το γεγονός ότι «έπεσε» η κυβέρνηση Παπανδρέου, έγινε «κούρεμα» του χρέους και «κρατικοποίηση» των τραπεζών και παρ’ όλα αυτά η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχισθεί ίδια και χειρότερη, θα πρέπει τώρα να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα.

 Nα κατανοήσουν πως τέτοιου είδους στόχοι δεν μπορούν να έχουν ένα πραγματικά αριστερό ριζοσπαστικό περιεχόμενο, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα παρά μόνο από μια πολιτική εξουσία που εκφράζει αυτά τα συμφέροντα και εντάσσει όλα αυτά τα αιτήματα σε ένα επαναστατικό πρόγραμμα. Aντίθετα η διευκδίκηση να υλοποιηθούν στα πλαίσια του αστικού συστήματος συγκροτεί ένα πολιτικό πρόγραμμα με ρεφορμιστικό υπόστρωμα, που δεν έχει ταξική θεώρηση. Ένα ψευδεπίγραφο «αντικαπιταλιστικό» ή «προοδευτικό» πρόγραμμα που αγνοεί πως αυτού του είδους οι στόχοι, όταν επιδιώκονται να εφαρμοσθούν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων και ποιος είναι πολιτικά κυρίαρχος, οδηγούν σε αφομοίωση στην αστική πολιτική.

  Aυτό θα φανεί καλύτερα το επόμενο διάστημα όπου από τη μία πλευρά θα δυναμώνει η αστική επίθεση και από την άλλη το άγχος κομμάτων και οργανώσεων που αναφέρονται στην αριστερά για «μεταβατικά μέτρα» ή ¬ακόμα περισσότερο¬ για μεταβατικές(!!) κυβερνήσεις.

1 σχόλιο:

  1. Η « Διαδικασία της Κωνσταντινούπολης » .

    http://1greek.wordpress.com/2012/03/12/%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82/





    From HEIL GAP ( or mind the GAP )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.