# #

14 Ιαν 2012

H οδύσσεια ενός ξενιτεμένου .. ...


 
Στην απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου...

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή το απόγευμα αναμένεται να αποδειχθεί καταλυτικό για τα εσωκομματικά της (συγ)κυβερνώσας παράταξης, σε μια συγκυρία στην οποία αφενός έχει διαρραγεί η σχέση εκπροσώπησης του κόμματος με ευρύτατα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και αφετέρου η χρεοκοπία της χώρας κάθε άλλο παρά μακρινό ενδεχόμενο φαντάζει.

Όλες οι ενδείξεις συντείνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου φέρεται έτοιμος να εισηγηθεί αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος, ακόμη και πριν από τις εκλογές, αποσύροντας την πρόταση για δυαρχία.

 Κατά πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει η εκλογή νέου προέδρου να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το PSI+ και της νέας δανειακής σύμβασης, πιθανότατα στις 11 Μαρτίου.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται διατεθειμένος να εξετάσει και εναλλακτικά σενάρια, στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από τα ηγετικά στελέχη τα οποία φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν.

 Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου το Σαββατοκύριακο είναι εκρηκτικό.

Μάλιστα, χθες, είκοσι βουλευτές όλων των εσωκομματικών «αποχρώσεων», με προεξάρχοντες τους κ. Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα, ζήτησαν να υπάρξει νέα ηγεσία με εκλογή από τη βάση, ώστε το ΠΑΣΟΚ «να πιστοποιήσει ότι διατηρεί πάντα τα χαρακτηριστικά του Κινήματος και όχι του φθίνοντος κόμματος-μηχανισμού».

 Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στην απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠαΣοΚ πριν από τις εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, οδηγείται σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου...

Αυτοσυγκράτηση

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έχουν ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης έλθει σε επικοινωνία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και με κάποιους από τους κορυφαίους και επίδοξους διεκδικητές της ηγεσίας.

 Οι περισσότεροι εξ αυτών, τις τελευταίες ώρες έσπευσαν να προτάξουν με κάθε τρόπο την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και υποχώρησης των προσωπικών φιλοδοξιών μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις για την τύχη της χώρας και της οικονομίας.

Και πρόεδρος και ΥΠΟΙΚ;

Πολλοί συνδυάζουν τη διασύνδεση της αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου με τις εξελίξεις στο PSI και με τις πληροφορίες που φέρουν τον Ευ. Βενιζέλο να παραιτείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μόλις κλείσει η συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων, η οποία θα διαμορφώσει και το πλαίσιο για τις κυβερνητικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.

Διάθεση αποχώρησης δεν έχει επιβεβαιωθεί πάντως από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, ενώ αντίθετος με αυτή τη λογική έχει δηλώσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

1, 2, 3... πολλοί υποψήφιοι πρόεδροι

Μέχρι στιγμής, πρόθεση να διεκδικήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχουν εκδηλώσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Στ. Τζουμάκας, ο Χ. Καστανίδης, η Λ. Κατσέλη, ενώ ερώτημα αποτελεί η στάση του Α. Λοβέρδου και της Α. Διαμαντοπούλου, που με επιστολή της την προηγούμενη Τετάρτη ζήτησε αφενός μετάθεση των διαδικασιών μετά την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, αφετέρου επανέφερε το ζήτημα της ανασύνθεσης της κυβέρνησης και του ασυμβιβάστου μεταξύ υποψηφίου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μέλους της κυβέρνησης.
 


(με πληροφορίες από «Καθημερινή», «Βήμα»)
 
Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.