# #

12 Ιαν 2012

Σε διλημμα η κυβερνηση...Να καταργησει τον 13ο( και γρουσουζικο μισθο...) ή ολους τους υπολοιπους ???



Επειδή η συζήτηση για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, έχει σκαλώσει σε αναχρονισμούς, σε δαιδαλώδεις λεπτομέρειες που έχουν κουράσει το τηλεοπτικό κοινό, η στήλη έρχεται με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις να ξεμπλοκάρει τον κοινωνικό διάλογο και να βοηθήσει τους κοινωνικούς εταίρους να βρουν την σωστή λύση, για την οικονομία, την χώρα, τα ταμεία, τις τράπεζες, την ανταγωνιστικότητα και άλλες τέτοιες λέξεις.

Οι προτάσεις μας, όπως όλες οι προτάσεις που έχουν να κάνουν με δικαιώματα εργαζομένων  είναι συγκεκριμένες και κοστολογημένες και εννοείται σοβαρές. 
Τις καταθέτουμε στον δημόσιο διάλογο.

Διατήρηση του 13ου και 14ου  μισθού.



 Κατάργηση όλων των ...
υπολοίπων.


 Σε πρώτη φάση από τον 1ο έως τον 6ο και σε δεύτερη φάση κατάργηση του 7ου έως τον 12ο.

Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού με παράλληλη κατάργηση του μισθωτού, που τους λαμβάνει. Η λύση αυτή προκρίνεται ως προσφορότερη, μιας και αντιμετωπίζει, ριζικά,  μια σειρά από θέματα, όπως ασφαλιστικές εισφορές, καταβολή επιδομάτων κλπ.

Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και ταυτόχρονη χορήγηση ειδικού επιδόματος, για κάθε εργαζόμενο ύψους 5.000 ευρώ. (όσο θα συμβεί  το ένα άλλο τόσο θα συμβεί και το άλλο).

Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού σε ένα ονειρικό, φαντασιακό επίπεδο.Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα υπογράφει ότι παραλαμβάνει τους μισθούς, ο εργοδότης θα υπογράφει ότι τους χορηγεί, αλλά στην ουσία, δεν θα συμβαίνει τίποτα. Για να είναι πιο ρεαλιστικό το σκηνικό, το σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι θα ακολουθείται όλο το σχετικό τυπικό καταβολής μισθών. Δηλαδή ο μισθωτός θα παίρνει έναν φάκελο από την επιχείρησή του, ο οποίος θα είναι άδειος. Κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και με τις τράπεζες, όπου η επιχείρηση θα καταθέτει ποσό  «0», στον λογαριασμό του εργαζόμενου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι μισθωτοί δεν θα φορολογούνται για τους δύο επιπλέον μισθούς που έλαβαν.

Διατήρηση του 13ου και 14ου, αριθμού. Αλλά όχι μισθού. Θα παραμείνουν οι εκφράσεις δέκατος τρίτος και δέκατος τέταρτος, αλλά σκέτες.

Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, με παράλληλη θέσπιση 15ου και 16ου μισθού, για τα δισέγγονα των εργαζομένων που θα ενταχθούν στο μέτρο. Αντιστοίχως η διάταξη θα προβλέπει και θέσπιση ανάλογης σύνταξης για τους προπαπούδες και τις προγιαγιάδες των εργαζομένων.

Τέλος οριστική και αμετάκλητη κατάργηση των αριθμών 13 και 14. Έτσι από το 12 θα πηγαίνουμε κατευθείαν στο 15. Τα σχετικά θέματα που θα προκύψουν όπως για παράδειγμα με την προπαίδεια λύνονται ως εξής.  2  επί 7 ίσον 15 πλην 1. Ή θέματα ηλικιών.Πχ «ο Γιαννάκης μου έχει γενέθλια σήμερα. Κλείνει τα 12 συν ένα». Αντίστοιχο παράδειγμα μπορεί να υπάρξει και με τον Θανασάκη, τον Γιωργάκη και τον Χρηστάκη. 

Ως θετικό αυτής της λύσης είναι ότι εκτός από τον μισθό εξαφανίζεται και  το γρουσούζικο 13.

Θύμιος Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.