# #

14 Ιαν 2012

έντονο χαρακτήρα , αντιπαραθέσεις και "αλλα γι αλλα" ειχε η συνεδριαση του Δημου Διου-Ολυμπου


Πλέον των 3,5 εκ. ευρώ, από παλιότερα χρέη, εξόφλησε το 2011 ο Δ.Δίου-Ολύμπου

 
«Χάρη στην έως τώρα ασκηθείσα πολιτική καταφέραμε μέσα σε λίγους μήνες να αποπληρώσουμε οφειλές προηγουμένων ετών που ξεπερνούν τα 3,5 εκ. ευρώ »,  δήλωσε με ικανοποίηση ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2012.

Κατά τον κ. Γ. Φαρμάκη, «η σημερινή διοίκηση δεν διεκδίκησε ποτέ τον ρόλο του θαυματοποιού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Είπαμε από την πρώτη στιγμή όλη την αλήθεια στο κόσμο, τονίσαμε την αναγκαιότητα εξυγίανσης του νέου μας δήμου και σ’ αυτό το στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι.

Πρώτη μας μέριμνα παραμένει η καθημερινότητα, ο ...
συνάνθρωπός μας,  δίνοντας  ταυτόχρονα εξίσου δυνατά τον αγώνα της ανάπτυξης και της προοπτικής του τόπου μας», σημείωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΤΟΥΣ 2012

Στην εισήγησή του ο κ. Γ. Φαρμάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο προϋπολογισμός του 2012 για τον δήμο μας, όπως και κάθε προϋπολογισμός σε κάθε δήμο της χώρας μας, υποβάλλεται κάτω από ιδιαίτερα  δύσκολες συνθήκες.

Η Ελλάδα  ζει  μια  πρωτοφανή κρίση,  της οποίας κάποια  από  τα βασικά χαρακτηριστικά είναι τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, η πλήρης αποδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού και η μετάλλαξη της κοινωνίας σε κοινωνία  δύο ταχυτήτων: Των λίγων προνομιούχων και των πολλών πλέον μη προνομιούχων.

Εξαιτίας αυτής της οικονομικής κρίσης, τις συνέπειες της οποίας όλοι γνωρίζουμε, αφού τις βιώνουμε ο καθένας ατομικά αλλά και συλλογικά, το 2011 είχαμε μια δραματική έλλειψη κρατικών πόρων προς την αυτοδιοίκηση.

Με τη νέα χρονιά τα μεγέθη προβλέπεται να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο και δυστυχώς μέσα σε αυτό το ασταθές οικονομικό κλίμα καλούμαστε σαν δήμος να επιβιώσουμε και εμείς με τη σειρά μας.

Πέραν τούτων, σαν να μην ήταν αρκετή η κρίση που ζει η χώρα μας, ο δήμος μας ζει και τη δική του εσωτερική κρίση, αφού η νέα δημοτική αρχή, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουν κοινοποιηθεί, κληρονόμησε και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Έτσι θα πρέπει να υλοποιήσουμε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά θα λαμβάνει αναγκαστικά υπόψη του τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις  του δήμου προς πιστωτικά ιδρύματα  αλλά και τις υποχρεώσεις προς τρίτους.

Πρώτη μας μέριμνα παραμένει η καθημερινότητα, ο συνάνθρωπός μας, δίνοντας  ταυτόχρονα εξίσου δυνατά τον αγώνα της ανάπτυξης και της προοπτικής του τόπου μας, μέσα από μια σειρά μελετών για σημαντικά έργα που είτε ήδη έχουν υποβληθεί είτε συντάσσονται αυτό το διάστημα -προκειμένου να μη χάσουμε τη μεγάλη ευκαιρία που ονομάζεται ΕΣΠΑ- είτε δημοπρατούνται εντός των ημερών.
Σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά αποτυπώνονται και στο προϋπολογισμό  που έχουμε μπροστά μας.  Γι αυτό και καλώ όλους να σταθούμε πάνω από τις οποιεσδήποτε παραταξιακές προσεγγίσεις και να τον υπερψηφίσουμε,  δείχνοντας έτσι ότι έχουμε όλοι πλήρη γνώση των μεγάλων προβλημάτων αλλά και των προοπτικών που μπορεί να ανοιχθούν μπροστά μας», είπε κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Γ.Φαρμάκης.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γ. Κωτούλης απηύθυνε ευχές για «χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία, προσωπικά, στην οικογένεια αλλά και στους συνδημότες που παραβρίσκονται στη συνεδρίαση» ενώ ευχήθηκε το 2012 «να είναι ειρηνικό και δημιουργικό».

Σημείωσε δε ότι οι χρονιάρες μέρες δεν είναι μόνο για ευχές αλλά και για «να είμαστε αλληλέγγυοι σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως». Ευχές επίσης απηύθυναν ο αναπληρωτής δήμαρχος Γ.Φαρμάκης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δίου Κυριάκος Αγαθαγγελίδης κ.ά.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ευχές απηύθυναν αρκετοί από τους συμβούλους που προέβησαν σε τοποθετήσεις επί του προϋπολογισμού.

 Συγκεκριμένα, τοποθετήσεις πραγματοποίησαν ο αντιδήμαρχος Π.Κιάφας, ο δημοτικός σύμβουλος Θ.Καλαϊτζής (αντικαθιστά τον επικεφαλής συνδυασμού Κ.Δημόπουλο όταν απουσιάζει), ο τ. δήμαρχος του τ. δήμου Λιτοχώρου Αθανάσιος Τσιφοδήμος, οι επικεφαλής συνδυασμών Ν. Λάππας και Κ.Κουρίτα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευαγγελία Μόχλα, Γ.Κεχαγιάς, Ν.Λαμπονίκος, Αντώνης Χατζής, ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Γ.Παπαγεωργίου, καθώς επίσης και η υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Φιλιώ Αδαμοπούλου.

Όλοι οι επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας στις τοποθετήσεις τους ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, για διάφορους λόγους.

Ο κ. Θ.Καλαϊτζής εκπροσωπώντας τον κ. Δημόπουλο, μεταξύ των άλλων που είπε, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 σε μεγάλο βαθμό δεν εκτελέστηκε και ισχυρίστηκε ότι εικονικός είναι και ο προϋπολογισμός του 2012.

Ο κ. Αθ.Τσιφοδήμος μίλησε για απόκλιση το 2011 σ’ αυτά που προϋπολογίστηκαν και σ’ αυτά που εισπράχθηκαν, υποστήριξε δε ότι η φιλοσοφία του δήμου το 2011 ήταν «να γλιτώσουμε απ’ το κακό»… Και δήλωσε: «Δεν θα συναινέσουμε σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό. Είναι πολιτική μας αυτή η θέση». Σημείωσε όμως ότι ο προϋπολογισμός του 2012 πρέπει να ψηφιστεί (από την πλειοψηφία), διότι χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος.

Ακόμη, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στον δήμο είπε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή δήμαρχο: «Δεν θα ήθελα να βρισκόμουν στη θέση σου». Τέλος, συνέστησε να δοθεί βάρος στην αναπτυξιακή προοπτική και ζήτησε να προωθηθούν δράσεις που θα αποφέρουν χρήματα  μέσω της εκποίησης δημοτικής περιουσίας).

Κατά τον κ. Ν.Λάππα, ο προϋπολογισμός του 2012 είναι μία από τα ίδια και τόνισε ότι δεν έχει μελετηθεί σοβαρά το θέμα της ανάπτυξης δεδομένου μάλιστα ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις «έχουν πέσει στο ελάχιστο», ανέφερε μεταξύ άλλων. Υποστήριξε δε ότι ο δήμος θα έπρεπε να βρει τρόπους εσόδων και όχι να περιμένει από την Αθήνα…
Ως προς την αποπληρωμή  των   προηγούμενων  υποχρεώσεων,  είπε ότι «τρέχουν όμως και νέες υποχρεώσεις». Αναφέρθηκε στο συνολικό χρέος του δήμου, σε θέματα μελετών, στα τέλη αμμοληψίας, στις εισπράξεις οφειλών καθώς και σε τρόπους ανάπτυξης.
Τέλος, η κ. Κ.Κουρίτα πέρα από τις ευχές που απηύθυνε, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ο καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μεταξύ Κ.Κουρίτα, Αθ.Τσιφοδήμου και Ν.Λάππα τέθηκαν και θέματα γενικότερης πολιτικής με ιδεολογικές τοποθετήσεις, επικρίσεις και αιχμές.

Η κ. Κουρίτα επέκρινε την κυβερνητική πολιτική και τον καπιταλισμό, ο κ. Τσιφοδήμος επέκρινε τον σοσιαλισμό των δύο χρόνων που διέρρευσαν από τις εκλογές του 2009 ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση διαδοχής στην κομμουνιστική Βόρεια Κορέα. Τέλος, ο κ. Λάππας απάντησε στα επικριτικά σχόλια του κ. Τσιφοδήμου.

Η συζήτηση αυτή, που κάποια στιγμή είχε έντονο χαρακτήρα και αντιπαραθέσεις, σταμάτησε ύστερα από παρέμβαση του αναπληρωτή δημάρχου, κ. Γ. Φαρμάκη, ο οποίος είπε ότι ο δήμος δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων.

Τόνισε δε  ότι σε μια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου για τον προϋπολογισμό, η όλη συζήτηση θα πρέπει να στραφεί στην προοπτική του δήμου.
Επίσης, επέκρινε την τάση για προώθηση κομματικών γραμμών εντός των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας: Να μη συνεχίσουμε το παιχνίδι της κομματικής γραμμής. Εμείς,  ως δημοτική παράταξη  δεν θα μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία. 

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2012

Στα ερωτήματα και στις τοποθετήσεις επί του προϋπολογισμού που έκαναν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, απάντησε ο αναπληρωτής δήμαρχος Γ.Φαρμάκης, απαντήσεις όμως δόθηκαν και από τον κ. Γ.Παπαγεωργίου και την κ. Φ.Αδαμοπούλου.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε μετά το πέρας της συζήτησης, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 εγκρίθηκε όπως εισηγήθηκαν ο κ. Γ.Φαρμάκης και ο κ. Γ.Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 14 υπέρ και 9 κατά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.