# #

22 Σεπ 2011

Οι Ελληνες, από τους πιο εργατικούς στην Ευρώπη . . . παρ ολες τις κατηγοριες των δουλευταραδων αρχοντων μας οτι οι Ελληνες ειναι τεμπεληδες, κλεφτες,απατεωνες κλπ...


CLOSE WINDOW
 
Οι Ελληνες, από τους πιο εργατικούς στην Ευρώπη
 
Το 40ωρο τοποθετεί τη χώρα μας στην κορυφή μαζί με Βουλγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Ρουμανία

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Μύθος» αποδεικνύεται με μία ακόμη έρευνα με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης η φήμη πως οι Έλληνες εργάζονται λιγότερο από πολλούς άλλους πολίτες χωρών της Ε.Ε., καθώς αποδεικνύεται ότι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στη Γηραιά Ήπειρο, όσον αφορά στο χρόνο εργασίας σε εβδομαδιαία, αλλά και σε ετήσια βάση.

 Την ίδια στιγμή κάτω από το μέσο όρο βρίσκεται η χώρα μας στη μέση διάρκεια της άδειας, που λαμβάνει ένας εργαζόμενος και μόνο οι εθνικές αργίες είναι λίγο περισσότερες, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε., αλλά και πάλι στα ίδια επίπεδα με ό,τι ισχύει στα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρωζώνης.

Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνει παραστατικά σε σχετική μελέτη του για το 2010 το Eurofound (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions), όπου αποτελεί έναν εξειδικευμένο συμβουλευτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Ειδικότερα το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας στη χώρα, τοποθετεί την Ελλάδα στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών μαζί με τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, το Λουξεμβούργο κ.ά..

Οι Ελληνες, από τους πιο εργατικούς στην Ευρώπη
Βιομηχανία
Η Γερμανία με 37,7 ώρες και η Φινλανδία με την Ολλανδία με 37,5 ώρες βρίσκονται πιο κάτω στη σχετική κατάταξη με τελευταία τη Γαλλία με 35,6 ώρες. Εξετάζοντας ανά κλάδο τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, εξάγεται το συμπέρασμα πως στη βιομηχανία μετάλλων η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις 40 ώρες, ενώ στον τραπεζικό κλάδο (πάντα με δεδομένα 2010) με 37 ώρες είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. των «27» (37,4 ώρες) και στο ίδιο επίπεδο με τη Φινλανδία, την Κύπρο και τη Δανία.

Όσον αφορά στο Δημόσιο, η έρευνα καταγράφει τις προϋπάρχουσες 37,5 ώρες της χώρας μας, που όμως φέτος έγιναν 40, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ευθυγραμμίζεται πια με τις πρώτες σ' αυτόν τον τομέα Αυστρία, Ρουμανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Βουλγαρία κ.ά., με τον περσινό μέσο όρο της Ε.Ε. των «27» να είναι 37,8 ώρες.

 Εμβαθύνοντας περισσότερο η έρευνα αναλύει και τις πραγματικές (και όχι μόνο τις τυπικά συμφωνημένες μέσα από συλλογικές συμβάσεις όπως παραπάνω) ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, στις οποίες περιλαμβάνονται υπερωρίες, απουσίες, ακόμη και επιπλέον εργασία, είτε η τελευταία πληρώνεται είτε όχι. Ετσι η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση της σχετικής κατάταξης με 39,7 ώρες, ήτοι πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, που είναι 39,4 ώρες και συμπίπτοντας με τον αντίστοιχο μ.ο. της Ε.Ε. των «27».

Ουσιαστικά μέσα από αυτό το σημείο της έρευνας αναδεικνύεται πως στην πράξη το 40ωρο δύναται να καταστρατηγηθεί προς τα επάνω (όπως στη Ρουμανία που στην πραγματικότητα φτάνει τις 41,3 ώρες), αλλά και προς τα κάτω, έστω και οριακά, όπως στη χώρα μας.

«Ουραγοί» στις άδειες
Όσον αφορά στις άδειες, κατά μέσο το 2010 στην Ελλάδα ήταν 23 ημέρες ετησίως, έναντι 30 στη Δανία και στη Γερμανία, 25,6 που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης και 25 σε κράτη, όπως η Φινλανδία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Στις αργίες με 10 ημέρες ετησίως η Ελλάδα είναι πάνω από τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία και στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Δανία. Συνολικά ετησίως στην Ελλάδα οι ώρες εργασίας κατά μέσο είναι 1.816 τοποθετώντας τη χώρα μας στην ολιγομελή ομάδα των κρατών της Ε.Ε. με πάνω από 1.800 ώρες, όπου ηγείται η Ρουμανία με 1.864 ώρες και έπονται η Πολωνία, η Βουλγαρία κ.ά.

 Αντίθετα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης είναι κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 1.800 ωρών με τη Γερμανία στις 1.658,8 ώρες, την Ολλανδία στις 1.725, τη Φινλανδία στις 1.695, τη Γαλλία στις 1.601,6 κ.ά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.