Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων δεν έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί καρκίνο, προκαλεί όμως θερμικές επιδράσεις σε διάφορα όργανα όπως π.χ. τα μάτια και τον λαβύρινθο του αυτιού, που έχουν ως συνέπεια την εκδήλωση καταρράκτη, αμφιβληστροειδοπάθειας και ιλίγγων.
Μπορεί ακόμη να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό αλλά κα προβλήματα στη λειτουργία των όρχεων και των νεφρών.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί...
υπερθέρμανση των διαφόρων οργάνων του σώματος που περιέχουν νερό με συνέπεια μία σειρά προβλημάτων υγείας, εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., με γνωστικό αντικείμενο την Εμβρυολογία-Τερατολογία, Ιωάννης Μάγρας.
Όσον αφορά τα φορητά τηλέφωνα υποστηρίζει ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν είναι πολύ μικρή ενώ τονίζει ότι τα σεσουάρ δεν είναι και τόσο αθώα και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε απόσταση τουλάχιστον 35 εκατοστών από το κεφάλι.
«Οι υπόνοιες κάποιων ειδικών ή μη ειδικών ότι οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν αιτίες ή αφορμές καρκινογένεσης, όσο περνάει ο καιρός υποχωρούν, χωρίς να αποσαφηνιστούν οι περιπτώσεις μακροχρόνιας έκθεσης σε ορισμένες συχνότητες, όπως εκείνες που σχετίζονται με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι τα πεδία γύρω από τα καλώδια υψηλής τάσης (50-60 Hz)» επισημαίνει ο κ.Μάγρας με αφορμή την διάλεξή του με θέμα «Κινητή τηλεφωνία: Που οδηγούν οι έρευνες» στο πλαίσιο του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής Κλινικής Ογκολογίας και Πρόληψης Καρκίνου.
Ο κ.Μάγρας επικαλούμενος τα αποτελέσματα πειραμάτων που έκανε για περισσότερα από 20 χρόνια σε συνεργασία με τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θωμά Ξένο εξηγεί ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει δυσμενείς επιδράσεις κυρίως στα έμβρυα των πειραματοζώων, ακόμη και μετά από σύντομη έκθεση. Παράλληλα προτείνει να είμαστε φειδωλοί στη χρήση συσκευών που εκπέμπουν τέτοιες ακτινοβολία μέχρι να αποδειχτεί η αθωότητά τους.
«Τα πειραματόζωα, αναγκαστικά χρησιμοποιούνται ως πρότυπα προσομοίωσης του ανθρώπου, σε μελέτες παραγόντων για τους οποίους υπάρχει υποψία επικινδυνότητας. Μετά από μακροχρόνια προσπάθεια κατανόησης των επιδράσεων των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών μετά από μεγάλο αριθμό πειραματικών δοκιμών σε ποντίκια και αυγά κότας και ορτυκιών και σύμφωνα με τις απόψεις των περισσότερων ερευνητών ανά την υφήλιο, διαπιστώσαμε τις σαφείς επιδράσεις στα έμβια όντα μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση κατέχει ο άνθρωπος. Οι επιδράσεις αυτές μπορεί να είναι ενίοτε ωφέλιμες (ιατρική συχνότητα), κατά κανόνα όμως είναι δυσμενείς. Οι δυσμενείς επιδράσεις σχετίζονται με θερμικά και με μη θερμικά φαινόμενα. Τα πρώτα έχουν μελετηθεί επαρκώς ενώ τα δεύτερα πλημμελώς.
Από όσα θετικά ή αρνητικά διαδίδονται για τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων, ορισμένα αποτελούν γκρίζα ζώνη, που φαίνεται να σχετίζεται λιγότερο με την επιστημονική αλήθεια και περισσότερο με άλλες «αλήθειες». Γι’ αυτό, συνεπείς προς την «αρχή της πρόληψης» αν δεν αποδειχθεί η απόλυτη αθωότητα των ακτινοβολιών αυτών, πρέπει να είμαστε φειδωλοί στη χρήση τους, και να λαμβάνουμε τα μέγιστα δυνατά μέτρα για την προστασία ιδιαίτερα των αναπτυσσόμενων οργανισμών, δηλαδή των εμβρύων των νεογέννητων και των παιδιών» τονίζει ο κ.Μάγρας.
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.