# #

11 Ιουν 2011

Γιατί δεν έγινε η συνάντηση της ηγεσίας του Ελληνικού Lobby με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο;


 Αναβλήθηκε για τις 29 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον. Κλεισμένο και επιβεβαιωμένο το νέο ραντεβού. Πλήρης άγνοια του  Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον για την συνάντηση αυτή... 
New York. 10 June. Το 2011 είναι χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ και οι Αμερικανοί, Ρεμπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βγήκαν στην γύρα προς άγραν ψήφων και υποστήριξης. 
Αρχίζω το κείμενο μου με ένα ρεπορτάζ που δικαιολογεί και την συνέχεια  στην ανάλυση  του. 
Προ ημερών, για την ακρίβεια την προηγούμενη εβδομάδα μεταδίδονταν μέσω twitter από συνάδελφο πολύ γνωστό, πολυγραφότατο  και καταξιωμένο σε μεγάλο κανάλι ανταποκριτή  ότι γνωστοί  παράγοντες του Ελληνικού Lobby στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο   Joe Biden.
 Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ! Μετατέθηκε για τις 29 Ιουνίου.
 Επρόκειτο να συναντηθούν με τον όντως  Φιλέλληνα Αμερικανό   αντιπρόεδρο οι κύριοι Philip Christopher, Andrew A. Athens, Andy Manatos, Peter Papanicolaou, Nikos Mouyiaris, George J. Tsunis, Michael Galanakis, Endy Zemenides, George Dovellos, Cathy Papoulias Sakellaris, Tasos D. Zambas, Chrysa Tsakopoulos, Mike Manatos, Zenon Christodoulou and Basil Simon όλα δηλαδή τα μέλη  που συμμετέχουν στην γνωστή συντονιστική ομάδα με την επωνυμία  «COORDINATED EFFORT OF HELLENES» (CEH). Αυτούς που εν ολίγοις αποτελούν και τον εν δυνάμει ενεργό και δραστήριο –αλλά συχνά καθόλου αποτελεσματικό -  Ελληνικό Lobby στις ΗΠΑ. Θέμα της συνάντησης είναι η στήριξη των δημοκρατικών, από την ΕλληνοΑμερικανική κοινότητα  ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Για το τι είναι το ελληνικό Lobby σας συνιστώ να διαβάσετε μια έρευνα σταθμό, από την οποία πλέον όλα τα σχετικά άρθρα αντλούν στοιχεία ακριβώς γιατί είναι από τις λίγες τεκμηριωμένες δημοσιογραφικές δουλειές παρουσιάζοντας στοιχεία που δίνουν την πραγματική εικόνα του  τι ήταν κάποτε το λεγόμενο Greek Lobby και τι κατέληξε να είναι σήμερα.  Επανέρχομαι στο θέμα της συνάντησης με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Joe Biden.   
Σε αυτή την συνάντηση είχαν προσκληθεί επίσης  και οι κύριοι Angelo Tsakopoulos, Peter Kounalakis, Andrew Athens και μια σειρά άλλοι γνωστοί και πετυχημένοι ΕλληνοΑμερικανοί υψηλού κύρους και μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. 

Θέμα της συνάντησης ήταν –και είναι γιατί απλά αναβλήθηκε- η οικονομική στήριξη των δημοκρατικών από την εύρωστη οικονομικά αλλά ανοχύρωτη και κυρίως ανοργάνωτη σε κάθε επίπεδο ΕλληνοΑμερικάνικη κοινότητα. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το Σαββατοκύριακο μεταξύ 3 και 4 Ιουνίου. 
Ο λόγος που δεν έγινε αυτή η συνάντηση, παρόλο που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε βρει χρόνο είναι διότι οι μετέχοντες στην ομάδα δεν ...τα έχουν βρει ακόμα μεταξύ τους στο ποια ακριβώς γραμμή θα ακολουθήσουν στην συνάντηση και τι ανταλλάγματα θα ζητηθούν, στην περίπτωση επανεκλογής του δίδυμου ObamaBiden
 Κοντολογίς με διάφορα προσχήματα η συνάντηση αναβλήθηκε για την Τετάρτη 29 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον ευελπιστώντας ότι ως τότε θα έχουν βρει μια κοινή γραμμή  στο πως θα εμφανισθούν ενώπιον του Αμερικανού Αντιπροέδρου και κυρίως τι θα ζητήσουν.
 Η ίδια ομάδα και οι ίδιοι άνθρωποι μαζί με 10αδες άλλους ήταν που απλόχερα στήριξαν την εκλογή Obama το 2008 με κάθε δυνατό τρόπο. Με οικονομικές εκστρατείες προς την Ελληνική κοινότητα σε όλη την Αμερική,  και κυρίως οικονομικά δίνοντας ο κάθε ένας ξεχωριστά και συλλογικά όλοι μαζί ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό στο δημοκρατικό κόμμα. 
 Χώρια οι παχυλές  χορηγίες του κάθε ενός ξεχωριστά σε Ελληνικής  καταγωγής πολιτικούς  που διεκδικούν μια θέση στην πολιτική σκηνή. 
 Είτε πρόκειται για  το ανώτατο σώμα που είναι η Γερουσία και τώρα η ελληνικής καταγωγής είναι ελάχιστοι με πιο δυναμική την Ρεμπουμπλικανή Olympia Snow, παλαιότερα τον Poll Sarbanis στους δημοκρατικούς είτε πρόκειται για την βουλή των αντιπροσώπων ή τις κατά τόπους πολιτείες τοπικούς βουλευτές. 
Λεφτά δηλαδή με το τσουβάλι αν αθροίσεις τα ποσά για όλους αυτούς που ζητούν οικονομική στήριξη. 
Το ερώτημα όμως που εύλογα προκύπτει είναι όλα αυτά τα χρόνια συλλογικά ως ελληνική κοινότητα  τι πέτυχαν;
 Όχι πολλά ή για να ακριβολογούμε από την εποχή των εξοπλισμών Ελλάδος Τουρκίας με την ισορροπία  του επτά προς δέκα πολύ λίγα έως και τίποτα! 
 Αυτό δείχνει το άλυτο κυπριακό εδώ και 36 χρόνια. Αυτό δείχνει το συγκεχυμένο πρόβλημα της  ονομασίας των Σκοπίων που προέκυψε ως μη όφειλε μετά την διάλυση της Γιουκγκοσλαβίας από το 1992, επειδή άλλαξαν τα συμφέροντα στην περιοχή της Αμερικής και σιγοντάρει την δημιουργία εστιών έντασης που θα αλλάξουν τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής  και πάει για 20ετια και αυτό το ζήτημα  να παραμένει εκκρεμές. 
 Και έχει ακόμα δρόμο μετά το βέτο του Κώστα Καραμανλή. Δεν ξεχνούν οι αμερικανοί στα think tank…   Αυτό δείχνουν  τα 10αδες άλυτα  προβλήματα στο Αιγαίο με την γεωμετρικά αυξανόμενη προκλητικότητα της  Τουρκίας. 
 Αυτό έδειξαν τα Ίμια και τώρα το καθεστώς των λεγόμενων «γκρίζων ζωνών» που επιβλήθηκαν  όχι τυχαία στην οριογραμμή  από το Αγαθονήσι, την συστάδα νησίδων κοντά  στα 12νήσα  που οι Τούρκοι θεωρούν γκρίζες ζώνες  μέχρι το Καστελόριζο…
   Αυτό δείχνει η μη ανακήρυξη από την πλευρά της Ελλάδος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ας φωνάζει ο πρώην σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου Θεόδωρος Καρυώτης 30 χρόνια έχοντας καταφέρει,  με τα 10αδες άρθρα  του στον Τύπο χώρια οι εκθέσεις του προς την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση,  να ακουστεί το ζήτημα τα τελευταία μόλις τρία χρόνια. 
 Αν και πολλοί ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει ΑΟΖ.   
 Η ίδια ομάδα και αρκετοί άλλοι ακόμα οικονομικοί παράγοντες της Ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ που θέλουν να είναι στα πράγματα (involve που λένε) δεν διστάζουν να ανοίγουν απλόχερα το καρνέ των επιταγών τους και να γράφουν ένα  πολλές φορές όχι 4ψήφιο άλλες 6ψήφιο κάποιες φορές και 7ψήφιο και σε κάποιες εξεζητημένες  περιπτώσεις και 8ψήφιο νούμερο για την οικονομική στήριξη πότε των μεν και πότε των δε. 
 Το 2004 ο Alex Spanos δεν δίστασε να δώσει για τον Αμερικανό πρόεδρο George Bush 1.000.000$! Παλαιότερα σε καλύτερες οικονομικά εποχές όταν οι αγελάδες ήταν παχιές τα νούμερα ζάλιζαν εξ ου και οι μετοχές της ΕλληνοΑμερικάνικης κοινότητας στο Αμερικάνικο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι ανέβηκαν κατά πολύ μέχρι που έπεσαν… 
 Πριν  προχωρήσουμε στην ανάλυση των δεδομένων καλό θα είναι να πούμε και τούτο προς ενημέρωση μιας και το ζούμε και μελετούμε το φαινόμενο μια 10ετια.  Αυτή  η ομάδα που τώρα είναι στα πράγματα αλλά και οι προηγούμενοι   είναι που μαζεύουν το χρήμα με όλους τους δυνατούς και νόμιμους  τρόπους για να στηρίξουν κάθε φορά την μια ή την άλλη πλευρά προσδοκώντας κάτι από όλα τα Ελληνικά και Κυπριακά μαζί και του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προωθηθεί και να επιλυθεί  επιτέλους με την δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ. 
  Τίποτα όμως δεν έχει γίνει και ούτε πρόκειται να γίνει αν δεν αλλάξουν ριζικά όλες οι δομές της ελληνικής κοινότητας.

Αυτή είναι η αλήθεια, και για το ανύπαρκτο ελληνικό lobby και  για την πορεία των λεγόμενων εθνικών ζητημάτων  όσο και αν πικραίνει.  Βασική Αιτία; Ας πάρουμε  και ας τα δούμε τα πράγματα ένα -  ένα.
Συνεχίζεται..
Σε λίγο η συνέχεια 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.