Tόσο το Βορειοατλαντικό Σύµφωνο όσο και ο Λευκός Οίκος υπέκυψαν στις πιέσεις της Αγκυρας και µαταίωσαν άσκηση πάνω από το νησί το 2008, ενώ το 2007, όταν η άσκηση είχε µαταιωθεί για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ φέρεται να ενηµερώθηκαν για το θέµα από τις εφηµερίδες αντί από την ελληνική κυβέρνηση.
Διαβάστε εδώ τα σχετικά τηλεγραφήματα του Wikileaks
Στις προειδοποιήσεις των Τούρκων ότι δεν θαµπορούσαν να… ελέγξουν την αντίδραση του στρατού και στις απειλές ότι θα αναχαίτιζαν ελληνικά αεροσκάφη αν στη ΝΑΤΟΪΚΉ άσκηση «Noble Archer» πραγµατοποιούνταν πτήση πάνω από τον Αϊ-Στράτη, υπέκυψαν ΝΑΤΟ και Ουάσιγκτον το 2008 σιγοντάροντας στο «γκριζάρισµα» του Αιγαίου, όπως προκύπτει από σειρά απόρρητων τηλεγραφηµάτων τουWikileaks από την Αθήνα και την Αγκυρα. ∆εν ισχύει το ίδιο για την πρώτη µαταίωση της άσκησης το 2007, καθώς οι Αµερικανοί υποστηρίζουν ότι ενηµερώθηκαν από τον ελληνικό Τύπο και όχι από την κυβέρνηση! Προκύπτει ακόµη ότι η περίφηµη ...δήλωση του Νίκολας Μπερνς για το καθεστώς του νησιού το 2008 δόθηκε ως «δώρο» στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζητούσε δήλωση στήριξης για να κάµψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό. Η δήλωση έγινε µε παράλληλη επισήµανση στους Τούρκους ότι δεν στρεφόταν εναντίον τους, καθώς ηΑγκυρα είχε ήδη επιβάλει τις µονοµερείς διεκδικήσεις της.
Το 2007 η ελληνική πλευρά συµπεριέλαβε τη Λήµνο (και τον Αϊ-Στράτη) στη ΝΑΤΟΪΚΉ άσκηση «Τολµηρός Τοξότης». Οταν οι Τούρκοι το αντιλήφθηκαν, διαµαρτυρήθηκαν στους Αµερικανούς υποστηρίζοντας ότι η Λήµνος όπως και ο Αϊ-Στράτης αποτελούν «αποστρατικοποιηµένη ζώνη». Το ΝΑΤΟ µαταίωσε την άσκηση, επιχειρώντας να µη δείξει ότι κλίνει υπέρ της Ελλάδας. Την επόµενη χρονιά (2008) το σενάριο επαναλήφθηκε και κατέληξε σε νέα µαταίωση της άσκησης.
Οπως προκύπτει από τηλεγράφηµα της αµερικανικήςπρεσβείας στην Αθήνα λίγες µέρες µετά τηµαταίωση της άσκησης (στις 27 Φεβρουαρίου του 2007), οι Αµερικανοί δεν είχαν ενηµερωθεί από το ΝΑΤΟ για το τι διηµείφθη µε τον Αϊ-Στράτη. Εξ ου και ο αµερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις σηµειώνει ότι «αν η πρεσβεία γνώριζε από ΝΑΤΟΪΚΉ ή αµερικανική πηγή την απόφαση γιαµαταίωση της άσκησης αντί νατο µάθει από τον ελληνικό Τύπο, θα είχαµε προσπαθήσει να διαχειριστούµε την ελληνική αντίδραση µε τρόπο που να προκαλέσει µικρότερη ζηµιά στην εικόνα του ΝΑΤΟ». Εγραφε µάλιστα ότι προσπαθούσε να καταστήσει σαφές ότι η πρεσβεία δεν µπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αντίδρασης αν η ελληνική κυβέρνηση ενηµερώνει πρώτα τον Τύπο και µετά τους Αµερικανούς.
Σε ό,τι αφορά το πρακτικό µέρος, από το τηλεγράφηµα προκύπτει ότι οι Τούρκοι αντέδρασαν επειδή, όταν δηµοσιεύθηκε το προσχέδιο της άσκησης, οι ελληνικές Αρχές έσπευσαν να εκδώσουν ΝΟΤΑΜ, η οποία συµπεριελάµβανε στην άσκηση τον Αϊ-Στράτη και τη Λήµνο (σ.σ.: το καθεστώς της οποίας αµφισβητείται πάγια από την Αγκυρα). Στο σχόλιό του ο αµερικανός πρεσβευτής εκφράζει αµφιβολίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση παίζει κάποιο παιχνίδι µε τη συµπερίληψη της Λήµνου στη NOTAM, ενώ σηµειώνει ότι στο παρελθόν οι Τούρκοι δεν είχαν αντιδράσει σε ελληνοαµερικανική άσκηση που είχε συµπεριλάβει τον Αϊ-Στράτη. Συµπληρώνει, ακόµη, ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χηνοφώτης είπε στους Αµερικανούς ότι το σύστηµα του ΝΑΤΟ «είχε κακοποιηθεί».
Λίγες µέρες αργότερα, οι Τούρκοι και συγκεκριµένα ο αναπληρωτής διευθυντής του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. για τις Αεροναυτικές Υποθέσεις, Μπασάτ Οζτούρκ, λέει στην αµερικανίδα επιτετραµµένη στην Αγκυρα Νάνσι Μακελντάουνι ότι οι Τούρκοι «εξεπλάγησαν» από την ελληνική αντίδραση στη µαταίωση της άσκησης,καθώς και από τις ελληνικές ανησυχίες για τον Αϊ-Στράτη. Υποστήριξε ότι τοτουρκικό ΥΠ.ΕΞ. δεν είχε καµία εµπλοκή στην απόφαση του ΝΑΤΟ, ούτε είχε παρουσιάσει κάποια νέα θέση για τα θέµατα του Αιγαίου και απέδωσε τη µαταίωση σε κακή επικοινωνία εντός του ΝΑΤΟ. Αφησε, πάντως, αιχµές για το γεγονός ότι τοτουρκικό ΥΠ.ΕΞ.
παρακολούθησε το θέµαµέσα από τον ελληνικό Τύπο, αφού ηΕλλάδα δεν προσέγγισε την Τουρκία διά της επίσηµης οδού.
Την ίδια µέρα κι ενώ το θέµα έχει λάβει µεγάλη δηµοσιότητα, ο αµερικανός επιτετραµµένος στην Αθήνα Τόµας Κάντριµαν σηµειώνει ότι ο αµερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός ΕξωτερικώνΜάθιου Μπράιζα (είχε µόλις επισκεφθεί την Αθήνα)
υποσχέθηκε στονεκπρόσωπο του ΥΠ.ΕΞ. Γ. Κουµουτσάκο ότιοι ΗΠΑ θα προχωρούσαν σεκάποια δήλωση – ενόψει ή κατόπιν της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον –, σύµφωνα µε την οποία θα ξεκαθάριζαν ότι ο Αϊ-Στράτης δεν είναι αποστρατικοποιηµένος. Αλλά το ενδιαφέρον είναι άλλο. Ο Κάντριµαν εξέφραζε την πεποίθηση ότι οι πρεσβείες στην Αθήνα και στην Αγκυρα έπρεπε να προχωρήσουν σε παράλληλα διαβήµατα στις δύο πρωτεύουσες για να τους διαµηνύσουνότι οι Αµερικανοί δεν επιθυµούν να εµπλακούν περαιτέρω στους «καβγάδες» για τα νησιά του Αιγαίου.Επισηµαίνει, πάντως, ότι η πρεσβεία στην Αθήνα, παρότι έψαξε, «δεν βρήκε στοιχεία ή προηγούµενα που να υποστηρίζουν το επιχείρηµα ότι ο Αϊ-Στράτης είναι αποστρατικοποιηµένος». Παρέπεµπε, δε, σε δήλωση του Μπιλ Κλίντον του 1996 για τη Γαύδο.
Οι Αµερικανοί ανησυχούσαν για την αρνητική εικόνα του ΝΑΤΟ στην ελληνική κοινή γνώµη, ηοποία δηµιουργούσε αντιαµερικανικά ανακλαστικά, ενώ δυσκόλευε την όποια πολιτική απόφαση για µεγαλύτερη συµµετοχή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟΪΚΈς επιχειρήσεις. Ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να χρησιµοποιεί το ΝΑΤΟ ή τους Αµερικανούς για τους δικούς της σκοπούς. Οπως λέει, «στόχος µας δεν είναι να κρατήσουµε ισορροπία στις σχέσεις ανάµεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά να µη συρθούµε περισσότερο σε αυτή την τριβή». Προτείνει να υπάρξει αµερικανική δήλωση σε ανώτερο επίπεδο που θα ξεκαθαρίζει ότι το νησί δεν είναι αποστρατικοποιηµένο, αλλά ταυτόχρονα να ενηµερωθεί η Τουρκία ότι αυτή η δήλωση δεν είναι εναντίον της. Φτάνει µέχρι να πει πως, αν η Ελλάδα εγείρει το θέµα στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα τη στηρίξουν, αλλά δεν θα κάνουν όλη τη δουλειά. Και δεν παραλείπει να προσθέσει ότι η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι «ο βασικός σύµµαχός της στα ΝΑΤΟΪΚΆ ζητήµατα δεν είναι ο ελληνικός Τύπος, αλλά οι ΗΠΑ».
Μια µέρα µετά, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε στον αµερικανό πρεσβευτήστην Αθήνα Τσαρλς Ρις ότι δεχόταν µεγάλη πίεση στο εσωτερικό ως «φιλοαµερικανίδα» και ζητούσε,ενόψει της επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον λίγες µέρες µετά, δήλωση στήριξης για το θέµα του Αϊ-Στράτη. «Για την Ελλάδα, η συναίνεση του ΝΑΤΟ στο να τεθεί υπό αµφισβήτηση το στάτους των νησιών του Αιγαίου θα δηµιουργούσε µια µαύρη τρύπα, µε το µισόΑιγαίο αποστρατικοποιηµένο. Οι ΗΠΑ δεν µπορούν να µείνουν ουδέτερες», σηµείωσε η τότε υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γινόταν κάποια αµερικανική δήλωση που θα υπογράµµιζε ότι ο Αϊ-Στράτης δεν είναι αποστρατικοποιηµένος.
οι αµερικανοί
ανησυχούσαν για την αρνητική εικόνα του ΝΑΤΟ στην ελληνική κοινή γνώµη, η οποία δηµιουργούσε αντιαµερικανικά ανακλαστικά και δυσκόλευε την όποια πολιτική απόφαση για µεγαλύτερη συµµετοχή της Ελλάδας στις ΝΑΤΟΪΚΈς επιχειρήσεις
Η δήλωση Μπερνς
Στις 24 Μαρτίου του 2007, µετά τη συνάντησή του µε την Ντόρα Μπακογιάννη στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ, ο αµερικανός ΥΦΥΠΕΞ Νίκολας Μπερνς δηλώνει: «Είναι προφανώς ένα πολύ ευαίσθητο θέµα, όµως πρόκειται για ένα ελληνικό νησί και δεν χωρά καµία αµφιβολία γι’ αυτό. Ξεκάθαρη εντύπωσή µας είναι ότι δεν είναι αποστρατικοποιηµένο. Η θέση µας είναι ότι πρόκειται για θέµα του ΝΑΤΟ το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσει, αν µπορεί, να υπάρξει διακανονισµός για να προχωρήσουν οι ασκήσεις του και να επιλυθούν οι διαφορές που µπορεί να υπάρχουν ή να µην υπάρχουν εκεί
«Πρέπει να αναµένεται ισχυρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς»
ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2008 το σκηνικό επαναλαµβάνεται.Παρά το... λόµπινγκ που έχει κάνει η Ελλάδα στις αρµόδιες διευθύνσεις του ΝΑΤΟ προκειµένουστη νέα άσκηση «Noble Archer» νασυµπεριληφθεί ο Αϊ-Στράτης, η ΝΑΤΟΪΚΉ απόφαση είναι αρνητική,προκαλώντας και πάλι την αντίδραση τηςΑθήνας, η οποία κατηγορεί τους Αµερικανούς για τη νέα µαταίωση.Εχουν προηγηθεί οι σχετικές απειλές της Αγκυρας. Οπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Απακάν ζητά από τους Αµερικανούς να προειδοποιήσουν το ΝΑΤΟ να τηρήσει αµεροληψία στη διένεξη για το Αιγαίο, δηλώνοντας ότι η εκτέλεση της άσκησης µε το παρόν σενάριο (µε συµπερίληψη του Αϊ-Στράτη) θα παραβιάσειτην παραδοσιακή πολιτική ουδετερότητας του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο Μπ.Οζτούρκ, αναπληρωτής διευθυντής της ∆ιεύθυνσης Αεροναυτικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, λέει στους Αµερικανούς πως οι πληροφορίες του από τις Βρυξέλλες λένε ότι η Ουάσιγκτον κλίνει προς το µέρος των Ελλήνων. Τους προειδοποιεί πως αν η άσκηση γίνει, η Τουρκία θα διαµαρτυρηθεί έντονα και σε όλα τα επίπεδα, ενώ απειλεί ότι «δενθα µπορεί να προβλέψει ποια θα ήτανη αντίδραση του στρατού,αλλά θα ήταν πολύ ισχυρή».
Η άσκηση ακυρώνεται και σενέο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα οαµερικανός επιτετραµµένος στην Αθήνα Τόµας Κάντριµαν γράφει ότι πρέπει να αναµένεται ισχυρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία θα περιλαµβάνει από αντιαµερικανικά συνθήµατα µέχριδιστακτικότητα υποστήριξης ΝΑΤΟΪΚών επιχειρήσεων από τη βάση της Σούδας. Εκτιµούσε ότι η αντίδραση θα µπορούσε να έχει αντίκτυπο ακόµη και στις αποφάσεις για τηναγορά πολεµικών αεροσκαφών νέας γενιάς.
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι διαιτητής»
«Το ελληνικό ρεφρέν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η ουδετερότητα του ΝΑΤΟ ευνοεί τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο»ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά επί 14 µήνες µέσα από συναντήσεις µε στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες του ΝΑΤΟ επιχειρούσε να αναπτύξει µια άσκηση που θα ήταν αποδεκτή από τη Συµµαχία, αλλά θα συµπεριλάµβανε υπέρπτηση του Αϊ-Στράτη. Ο Κάντριµαν αναλογιζόταν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητούσε η Τουρκία να υποστεί τις συνέπειες για το γεγονός ότι απείλησε να αναχαιτίσει ελληνικά αεροσκάφη που θα συµµετείχαν στη ΝΑΤΟΪΚΉ άσκηση. Από άλλο εµπιστευτικό τηλεγράφηµατου Ντάνιελ Σπέκχαρντ, όπου αναφέρονται οι υποψίες της Ελλάδας πως για τη νέα µαταίωση έφταιγανοι Αµερικανοί, αναφέρονται οι ανησυχίες του διπλωµατικού συµβούλου του Κ. Καραµανλή Κωνσταντίνου Μπίτσιου ότι το Αιγαίο θα γίνει απαγορευµένη περιοχή για πτήσεις κι ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να επεκτείνουν τις «γκρίζεςζώνες» εκεί που δεν επιχειρεί το ΝΑΤΟ για να επιβάλουν πρόσθετες διεκδικήσεις. «Τα κλασικά ελληνικά επιχειρήµατα είναι ότι αν οι Τούρκοιµετατρέψουν τον Αϊ-Στράτη σε διαφιλονικούµενη περιοχή, γιατί στο µέλλον να µην κάνουν το ίδιο για την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη; Το ελληνικό ρεφρέν σε αυτές τιςπεριπτώσεις είναι ότι η ουδετερότητα του ΝΑΤΟ ευνοεί τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Εµείς απαντάµε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟδεν είναι διαιτητής κι ότι το αν ασκήσεις του ΝΑΤΟ συµπεριλαµβάνουν ή όχι ένα νησί, δεν θα έχει πρακτικές συνέπειες στην τελική λύση των ζητηµάτων του Αιγαίου», γράφει ο Σπέκχαρντ.
http://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.